Ste vi lastnik telefona, ali si telefon lasti vas?

Koliko aplikacij je pravzaprav na voljo? Koliko uporabnikov imajo največja socialna omrežja kot so Facebook, Instagram, LinkedIn ter mnoga druga?
Fotografija: FOTO: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Danes živimo v svetu naprednih tehnologij, v svetu aplikacij. 3,9 milijarde Zemljanov nas ima pametne telefone, kar je skoraj 10 % rast v primerjavi z letom prej. Vseh uporabnikov mobilnih telefonov je že blizu 5,3 milijarde ljudi. Število aplikacij iz dneva v dan narašča in jih je danes že blizu 7 milijonov, od tega prevladujeta Google Play s 3,1 milijona in Apple App Store z 2,1 milijona aplikacij. Število novo naloženih aplikaciji se je v letu 2020 povečalo za 7 %, in sicer na 218 milijard. Kar 143 milijard nakupov je bilo opravljenih preko mobitela, kar predstavlja 20 % rast glede na leto prej. Neverjetnih 3,5 trilijona ur smo preživeli z uporabo aplikacij na mobilnih napravah. Kaj nam te številke sporočajo? Se zavedamo, da so nove tehnologije zelo prepletene z našimi življenji in da brez njih praktično ne moremo.

image_alt
Psi roboti že na ulicah

Socialna omrežja

 
FOTO: Getty Images/iStockphoto
FOTO: Getty Images/iStockphoto
Potem so tukaj še socialna omrežja, kjer naletimo še na bolj fascinantne številke. Kar 53,6 % svetovnega prebivalstva uporablja socialna omrežja. Med najbolj zaželene platforme, pa glede na število aktivnih uporabnikov, sodijo Facebook z 2,74 milijarde uporabnikov, sledi mu YouTube z 2,29, WhatsApp, katerega lastnik je tudi Facebook z 2 milijardama, nato Facebook Messenger z 1,3 milijarde, Instagram, katerega lastnik je tudi Facebook z 1,2 milijarde, WeChat z 1,2 milijarde, TikTok s skoraj 700 milijoni ter ostali, kot so Telegram, Snapchat, LinkedIn, Twitter, Pinterest in mnogi drugi.
 
Danes si težko predstavljamo, da bi pozabili naš pametni telefon doma, kaj šele, da bi nam zmanjkalo baterije in bi bili odklopljeni od sveta. To je danes precej hujše, kot pa, če bi pozabili doma denarnico. Naši pametni telefoni so praktično nadomestili ogromno število stvari, ki so včasih krasile naša delovna okolja in domove in smo jih uporabljali, vse od koledarja, ki je včasih visel na steni in ure, ki je bila poleg, do raznih post-it sporočil, stacionarnega telefona, kalkulatorja, fotoaparata, zemljevida ter mnogih drugih stvari. Danes Zemljan v povprečju preživi 2 uri in 25 minut na socialnih omrežjih in uporabi 7,6 aplikacij. Si predstavljamo, koliko časa je to in koliko informacij prejmemo danes napram 10, 50 ali celo stotim letim nazaj?
 

Poplava informacij danes in pred 100 leti

 
FOTO: Getty Images/iStockphoto
FOTO: Getty Images/iStockphoto
Globalizacija, nove disruptivne tehnologije in socialna omrežja, so povzročila izjemen val informacij. Danes je kar 60 % prebivalstva uporabnikov interneta. Če samo malce razmislimo, koliko informacij nam je na voljo vsak dan in kje vse pridemo do informacij. Kanalov zanje je res ogromno, od televizij, radia, interneta, raznih socialnih omrežjih, aplikacij, pa vse do klasičnih medijev kot so časopisi. Samo za primerjavo lahko pogledamo, koliko informacij so prejeli ljudje pred 100 leti ter koliko jih prejmemo danes. Pred stotimi leti so ljudje v celem življenjskem obdobju, prejeli oziroma prebrali informacij za 50 knjig. Danes jih prejmemo samo v enem dnevu, kot bi prebrali 174 različnih dnevnih časopisov. Te številke so malce zaskrbljujoče, saj to pomeni, da je res ogromno informacij, ki po so včasih lahko tudi napačne oziroma zavajajoče.
 

Skrivni recept: 50 % delo + 50 % življenje

 
FOTO: Getty Images/iStockphoto
FOTO: Getty Images/iStockphoto
Zaradi izjemnega pritiska, ki ga čutimo po stalni vpetosti v svet, s tem, ko so naši pametni telefoni z aplikacijami postali naš najboljši prijatelj, ki nam omogoča praktično vse, kar si zamislimo, moramo paziti, da se znamo tudi odklopiti in vzeti čas zase oziroma družino in prijatelje. Veliko podjetji ima tudi interna pravila, da zaposleni celo ne smejo pošiljati raznih e-mail sporočil vezanih na delo po peti uri popoldan. Kar nekaj podjetij spodbuja tudi dneve brez tehnologije oziroma po angleško »No-tech Tuesday«, kjer zaposleni po končanem delavniku ne smejo uporabiti nobenih stvari, ki jih uporabljajo za službene namene, kar pomeni mobitel, računalnik, tiskalnik. Nekateri so šli celo tako daleč, da se poskušajo povsem odklopiti.
 
image_alt
Pametni telefon je strup. Kot morska voda za žejnega pomorščaka...

Zelo pomembno je, da najdemo pravo razmerje. Seveda vsi, ki obožujemo svojo službo in smo pri tem strastni, v delu uživamo, pa vendar je treba vzeti tudi predah in se odklopiti. V teh dneh velikokrat delamo pod stresom, lahko je tudi pozitivne narave, kar lahko privede do izgorelosti. Zavedati se moramo, da so aplikacije in različne tehnologije tukaj, da nam izboljšajo ter olajšajo življenje in ne zato, da bomo stalno priklopljeni.

________________________
 
Viri:
  1. Global Digital Overview. Povzeto 11.3. s spletnega naslova https://datareportal.com/global-digital-overview,
  2. State of Mobile 2021. Povzeto 11.3. s spletnega naslova https://www.appannie.com/en/go/state-of-mobile-2021?utm_source=business-of-apps&utm_%5b%E2%80%A6%5dbusiness-of-apps&utm_content=partner-&sfdcid=7016F000002Sg62
  3. Welcome to the information age – 174 newspapers per day. Povzeto 11.3. s spletnega naslova https://www.telegraph.co.uk/news/science/science-news/8316534/Welcome-to-the-information-age-174-newspapers-a-day.html
 
 
 

Več iz rubrike