Snežna krogla

Ko imamo veliko misli in razburkan um, ne vidimo situacije, ki nas je vznemirila več jasno. Zadeva nas, kot prizor v snežni krogli, potegne vase in zaslepi.
Fotografija: Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Foto: Getty Images

Vsi smo se že kdaj srečali s snežno kroglo, ki nam, kadar jo stresemo pričara čudovit prizor padanja snežink po pokrajini ali strehah hišk, ki so znotraj krogle. Ko se cel prizor odvija se kar potopimo vanj in smo na nek način hipnotizirani vse dokler ne pade zadnja snežinka na tla in v krogli zopet prevlada čistina.

image_alt
Vse več ljudi sovraži svojo službo in razmišlja o odpovedi

Kar na lepem vse, kar je bilo samo nekaj trenutkov prej še skoraj povsem zakrito za snežinkami, ki so gosto padale navzdol, zopet postane zelo jasno in čisto. Nastopi nek mir, praznina in občutek jasnosti. Vsaka hiša, vsak detajl, ki je v krogli, je viden in ima svoje mesto. Vse ima nek smisel in red. Vse deluje čisto in prijetno.

Zgornji opis bi lahko sedaj preslikali v delovanje našega uma in naše doživljanje. Kadar imamo zelo veliko misli, ko je um zelo razburkan in v njem divja snežni metež, ne vidimo situacije, ki nas je vznemirila več jasno. Zadeva nas, kot prizor v snežni krogli, potegne vase in popolnoma zaslepi. Zato je v takem primeru najboljše kar lahko naredimo zase in za druge to, da se v takem stanju ne odločamo in ne reagiramo, temveč počakamo, da se snežinke poležejo, da se naša pokrajina zopet razjasni.

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Dobro je vedeti, da je v naš sistem že vgrajena sposobnost dobrega počutja in zdravega in mirnega mentalnega stanja. To stanje je vseskozi tukaj, le pogosto ga zakrijejo naše misli, ki prihajajo, nekatere tudi nezavedno in nam povzročajo težave in slaba čustvena stanja, če so polne jeze, strahu, obsojanja in frustracij. Dobro je tudi vedeti, da je narava človeške izkušnje taka, da smo se rodili kot misleci. To je pravzaprav veliki dar, v kolikor svoje misli uporabljamo in usmerjamo koristno. Žal se nam pogosto dozdeva, da smo žrtve misli in jih nekako moramo misliti, kar seveda ne drži. 

Žrtve smo samo in izključno takrat, ko se ne prebudimo iz te iluzije, da smo nemočni in nebogljeni. V trenutku, ko dojamemo dejstvo, da smo v resnici samo eno misel stran od miru, miline, razumevanja in dobrega počutja, v trenutku, ko se torej zavemo, da smo sami odgovorni za svoje počutje in nam nobena zunanja okoliščina ne more vzeti te moči, v tem trenutku tudi odpadejo vsi vzroki in poskusi iskanja krivde v zunanjih okoliščinah in ljudeh. Svoje počutje in doživljanje vzamemo v svoje roke.

image_alt
Poletni solsticij, najbolj romantičen dan v letu

A vseeno pride sem in tja tudi slabo vreme, snežni metež, ker v naravi uma je, da neprestano misli in se začnemo zopet počutiti ujete v tej nevihti misli in nejasnem pogledu. In tukaj sedaj odigra najpomembnejšo vlogo naš nivo vedenja, da smo se zopet ujeli in zapletli v napete in negativne misli, koncepte, premišljevanje,...Nato sledi še zavedanje, da pa je zadaj pokrajina še zmeraj cela, nepoškodovana in jasna.

Zakrile so jo le snežinke, kot v snežni krogli in, ko nam to dvoje pride v ospredje, se jasnina v trenutku zopet prikaže. Z njo pridejo tudi mir, novi uvidi in lep občutek. Vse to nam je zmeraj na voljo in spomniti se moramo vedno znova, da je ta vidik nas, ki je nepoškodovan, nerazburkan, miren in prijazen zmeraj tukaj in nam na voljo, da se vedno znova vračamo k njemu in v njem in skozi njega prebivamo in delujemo v svetu.

Vse pomembne odločitve so kadar prebivamo v tem stanju mirnega uma jasne, pravilne in nedvomne, vsako reševanje problema, ki se je prej zdel pretežak se v takem stanju zdi rešljiv, za vsak odnos, ki je prej deloval napet in naporen, v takem stanju čutimo predvsem sočutje in razumevanje. V resnici, če gremo še malo dlje lahko rečemo, da nas vse te težke situacije pripeljejo nazaj domov, so naši opomniki, da nismo bili na pravem mestu in se zato moramo ustaviti, narediti korak nazaj, umiriti in se vrniti na mesto, ki je naš dom. To je stanje mirnega uma, miru, dobrega počutja, svobode, ljubezni in harmonije.

image_alt
Srečni bogataši

Več iz rubrike