Poletni solsticij, najbolj romantičen dan v letu

Na Aljaski bodo imeli skoraj 22 ur svetlobe, na Švedskem bo največ romantike, v Stonehenge bodo rituali plodnosti. Kdaj bo pri vas solsticij? Izračunajte.
Fotografija: Praznovanje poletnega solsticija v Stonehenge FOTO: AFP PHOTO/NIKLAS HALLE'N
Odpri galerijo
Praznovanje poletnega solsticija v Stonehenge FOTO: AFP PHOTO/NIKLAS HALLE'N

Ali čutite vznemirjenje v srcu? Morda povečanje libida?

Danes je poletni solsticij v letu 2022. Najdaljši dan v letu na severni polobli se začenja z uradnim koledarskim začetkom poletja in z njim prihaja največ sonca, veliko toplote, romantične vibracije in obilo letine.

Solsticij je zgodovinsko povezan s plodnostjo na destinacijah po vsem svetu.

Šmarna gora, ki pozdravi vse srčen rane

Danes je Šmarna gora, vzpetina v Ljubljani, odeta v glasbo in v tisoče barv, ki so jih na sebi prinesli ljudje z vseh koncev Slovenije z namenom, da pozdravijo poletje in življenje! Danes je od 5.ure na Šmarni gori živahno, a tudi ponoči se ta vzpetina svetlika v soju naglavnih lučk, saj za ljubitelje narave in kakovosti preživljanja življenja čas za odhod na ŠMarno goro nikoli ni ovira. Kaj šele vreme!

A danes je poseben dan in še tako ne vraževerni ne morejo ostati ravnodušni, saj se začenja najbolj sončen, svetel in prislovično romantičen čas v letu, katerega uverturo predstavlja t.i. solsticij.

Vprašanje: Všeč mi je natančnost. Kdaj točno je poletni solsticij leta 2022?

Odgovor je odvisen od tega, kje ste v času solsticija. Po podatkih Nase se bo to zgodilo točno ob 09:13 UTC (univerzalni koordinirani čas) v torek, 21. junija. Vaš časovni pas glede na UTC določa čas in datum, ko se zgodi solsticij. Tako se 09:13 UTC ujema z lokalnim časom na izbranih mestih po vsem svetu (in opazujte napredovanje časa, ko se premikamo od vzhoda proti zahodu):

• Tokijo, Japonska: torek ob 18:13

• Manila, Filipini: torek ob 17:13

• Dubai: torek 13:13

• Istanbul, Turčija: torek ob 12:13

• Bruselj, Belgija: torek, 11:13

• Casablanca, Moroko: torek 10:13

• Boston: torek 5:13

• Calgary, Kanada: torek 3:13

• Seattle, Washington: torek ob 2:13

• Honolulu, Hawaii: ponedeljek 11:13

Lahko pa si glede na vašo lokacijo bivanja natančno izračunate, kdaj bo pri vas solsticij. Link je TUKAJ.

Šmarna gora na dan poletnega solsticija 2022 ob 05:05. FOTO: Instagram
Šmarna gora na dan poletnega solsticija 2022 ob 05:05. FOTO: Instagram

Vprašanje: To je najdaljši dan v letu – in to se dogaja po vsem svetu?

Odgovor: Ne. To je najdaljši dan samo na severni polobli. Južno od ekvatorja je najkrajši dan v letu. Prebivalci južne poloble - v krajih, kot so Argentina, Južna Afrika in Nova Zelandija - bodo kmalu pozdravili tri mesece zime. In razlike v tem, koliko dnevne svetlobe dobite, postanejo zelo dramatične, ko se približujete polom in oddaljujete od ekvatorja.

V Ekvadorskem glavnem mestu Quito ljudje skoraj ne opazijo razlike, saj dobijo le pičlih dodatnih sedem minut dnevne svetlobe.

Toda prebivalci severnih Helsinkov na Finskem bodo imeli sončni vzhod ob 3:54 in skoraj 19 ur dnevne svetlobe. Tudi noč ne postane tako temna.

Prebivalci Fairbanksa v osrednji notranjosti Aljaske pa so svetlobni rekorderji, saj bodo imeli neverjetnih 21 ur in 41 minut dnevne svetlobe.

Romantična in seksi stran solsticija

Na Švedskem tradicije na solsticij vključujejo ples okoli majskega droga - simbola, ki ga nekateri menijo kot faličnega. Prav tako se pogostijo s sledom in vodko .

Na Švedskem se veliko otrok rodi devet mesecev po poletju na Švedskem," je za CNN pred smrtjo leta 2016 povedal Jan-Öjvind Swahn, švedski etnolog in avtor več knjig na to temo.

"Nekoč je bila med neporočenimi dekleti tradicija, da če bi med poletjem pojedle nekaj zelo slanega ali pa nabrale več različnih vrst rož in si jih med spanjem dale pod blazino, bi sanjale o svojih bodočih možeh," je dejal.

Tradicije na Kitajskem

Zapisi iz dinastije Song (960 do 1279) kažejo, da bi imeli uradniki med poletnim solsticijem tri dni prostih dni, poroča ChinaCulture.org.

V Ekvadorskem glavnem mestu Quito ljudje skoraj ne opazijo razlike, saj dobijo le pičlih dodatnih sedem minut dnevne svetlobe. FOTO: REUTERS/Beawiharta
V Ekvadorskem glavnem mestu Quito ljudje skoraj ne opazijo razlike, saj dobijo le pičlih dodatnih sedem minut dnevne svetlobe. FOTO: REUTERS/Beawiharta

Imenoval se je "chaojie" in "ženske so si dajale obarvane pahljače in vrečke. Pahljači so jim lahko pomagali, da se ne počutijo tako vroče, vrečke pa so bile namenjene odganjanju komarjev.." Ljudje v Moheju - najbolj severnem mestu na Kitajskem v provinci Heilongjiang - lahko uživajo skoraj 17 ur dnevne svetlobe, sončni vzhod pa prihaja ob 3.23 zjutraj.

Eno najbolj opaznih praznovanj solsticija na svetu je tradicionalno potekalo v Stonehengeu v Angliji, kjer se vsako leto običajno zbere na tisoče.

Kot številne druge dogodke v letih 2020-21 so ga morali zaradi pandemije zapreti. Toda leta 2022 se osebno praznovanje spet nadaljuje, poroča angleška dediščina. Sončni vzhod lahko ujamete tudi v živo na Facebook strani skupine ali YouTube kanalu.

Stonehenge, ki sega v čas poganov, ima skrivnostno privlačnost. "Vsi rituali imajo element plodnosti in solsticij ni izjema," je za CNN povedal kralj Arthur Pendragon

"Praznujemo združitev moškega in ženskega božanstva - sonca in Zemlje - na najdaljši dan v letu."

Več iz rubrike