Slovenija je dežela samorogov

Slovenija je izjemna dežela, saj imamo ogromno podjetnikov z izjemnimi idejami, kot tudi startupov, naš ekosistem pa je iz leta v leto močnejši.
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

Startup svet je zelo nepredvidljiv in velikokrat ga spremlja negotovost, trdo delo, neprespane noči in nepredvidljivi izzivi, saj si kreiramo nov potencialni trg z našim prodkutom oziroma storitvijo. Kar 9 od 10 zagonskih podjetij propade. Kar 7,5 od 10 zagonskih podjetij, v katere investira finančni oziroma investicijski sklad propade ter kar 2 od 10 novih podjetij v prvem letu poslovanja propadeta. Zanimivo je še dejstvo kolikšna je stopnja neuspehov novih podjetij1.
 
Stopnje neuspehov vseh novih podjetij1:
 • 20 % stopnja propada novega podjetja do konca prvega leta,
 • 30 % stopnja propada novega podjetja do konca 2. leta,
 • 50 % stopnja propada novega podjetja do konca 5. leta,
 • 70 % stopnja propada novega podjetja do konca 10. leta.

Samorogi

 
Velikokrat slišimo, da je podjetje postalo samorog oziroma po angleško »unicorn« in ima res izjemno rast. Kaj pa pravzaprav je samorog? Samorog je zasebno podjetje z valuacijo več kot milijardo dolarjev. V Sloveniji imamo trenutno enega, na svetu pa jih je že zelo veliko. Leta 2017 smo Slovenci dobili prvega samoroga. Outfit7 se je prodal za milijardo dolarjev, kar je odličen pokazatelj kako močan je slovenski startup ekosistem.
 
Raziskovalni inštitut Hurun je na podlagi analize, odkril na svetu približno 600 samorogov s sedežem v 29 državah in 145 mestih. V povprečju so stari 9 let, 80 % jih prodaja programsko opremo in storitve, 60 % pa je fokusiranih na B2C segment, se pravi na potrošnike. Večina razvija rešitve za finančni svet, maloprodajo, rešitve za poslovno upravljanje, zdravstvo, logistiko in avtomobile. Skupna vrednost vseh znanih samorogov na svetu znaša 1,9 trilijona dolarjev, kar ustreza BDP-ju Italije. Pri 89 samorogih se je njihova vrednost dvignila, pri 23 pa se je njihova vrednost zmanjšala. V letu 2020 smo dobili kar 142 novih samorogov2.
 

Ta mlada podjetja so najbolj vznemirljiva zagonska podjetja na svetu, ki vodijo novo generacijo disruptivnih tehnologij, kreirajo nove trende in privabljajo najboljše mlade svetovne talente. Samo poglejte SpaceX Elona Muska, ki je ocenjen na 74 milijard ameriških dolarjev in je navdušil svet z dostavo dveh astronavtov na Mednarodno vesoljsko postajo 31. Maja 2020. Med drugimi, ki so pred kratkim prišli na naslovnice, je ByteDance s sedežem v Pekingu, krej trenutno dominira svet s svojo video aplikacijo TikTok. Tik Tok naj bi imel že več kot milijardo aktivnih uporabnikov.

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

 

Svetovni trendi in vodilne države

 
ZDA in Kitajska še naprej prevladujeta z 80 % znanih samorogov na svetu. ZDA še danes prevladujejo napram Kitajski z 233 proti 227 samorogi, kar skupaj predstavlja 79 % svetovnih samorogov. ZDA in Kitajska sta samo v letu 2020, dodali 58 in 38 novih obrazov. Velika Britanija je bila na tretjem mestu z 24 novimi samorogi, med njimi tudi digitalna banka Revolut v vrednosti 6 milijard ameriških dolarjev.
 
Največji evropski samorog v 2020, je bila biofarmacevtska družba Roivant Sciences s sedežem v Švici, vredna 7 milijard ameriških dolarjev. Indija je bila četrta z 21 samorogi, ki so jo vodili platforma za plačilne rešitve One97 Communications (16 milijard USD), iskalnik potovanj OYO Rooms (8 milijard USD), spletna izobraževalna platfroma BYJU (8 milijard USD) in ponudnik prevozov Ola Cabs (6 milijard USD)2.
 
Trenutno največji samorogi na svetu3:
 1. Bytedance z ocenjeno vrednostjo 140 milijard ameriških dolarjev,
 2. Stripe z ocenjeno vrednostjo 95 milijard ameriških dolarjev,
 3. SpaceX z ocenjeno vrednostjo 74 milIjard ameriških dolarjev,
 4. Didi Chuxing z ocenjeno vrednostjo 62 milIjard ameriških dolarjev,
 5. Instacart z ocenjeno vrednostjo 39 milIjard ameriških dolarjev.
Torej kako uspeti, kaj je skrivni recept za uspeh in kako pripeljati idejo do podjetja vrednega miljardo ameriških dolarjev?
 
Veliko je mnenj in različnih teorij. Med njimi definitivno prevladuje ta, da je za startup izjemnega pomena odlična ekipa, ki se zaveda vseh izzivov, neprespanih noči, transformacij in pivotiranj njihive rešitve. Seveda mora biti tudi rešitev, ki ima povpraševanje in je opravila product-market fit. Zelo pomembna pa je tudi želja in strast po uspehu. Ta skrita iskirca v očeh podjetnika, kjer se vidi, da je pripravljen. Zavedati se moramo, da skoraj 20 % zagonskih podjetij propade ravno zaradi neprimernosti ekipe ter več kot 30 % zaradi neprimernosti rešitve.


____________
Reference:
 • Startup Failure Rate: Ultimate Report 2021. Povzeto dne 10.4. s spletnega mesta https://www.failory.com/blog/startup-failure-rate
 • Hurun Global Unicorn Index 2020. Povzetno dne 10.4. s spletnega mesta https://www.hurun.net/en-US/Info/Detail?num=E0D67D6B2DB5
 • The Complete List Of Unicorn Companies. Povzeto dne 10.4. s spletnega mesta https://www.cbinsights.com/research-unicorn- companies?utm_source=CB+Insights+Newsletter&utm_campaign=929c814091-newsletter_general_Wed_20210324&utm_medium=email&utm_term=0_9dc0513989-929c814091-94321074

Več iz rubrike