Slovenka postala prva dama pospeševalniškega programa v Avstriji

Slovenka na čelu novega tehnološkega pospeševalniškega programa v Gradcu; na zemljevidu pospeševalnika tudi slovenski startup MilkyWaste.
Fotografija: Urška Jež. FOTO: Lombar Tomi
Odpri galerijo
Urška Jež. FOTO: Lombar Tomi

Avstrijski TECHHOUSE pospeševalnik in banka Raiffeisen-Landesbank Steiermark sta ta teden v novo zgrajenem ZWI HUB-u za inovacije v avstrijskem Gradcu zagnala nov pospeševalniški program, ki ga je z njimi sestavljala Urška Jež, ustanoviteljica in direktorica slovenskega podjetja Transformation Lighthouse, ki se v prvi vrsti ukvarja s transformacijo kulture podjetij v inovativno in odprto, poznan pa je tudi kot organizator ‚online‘ in ‚offline‘ hackathonov.
 
Med 117 prijavljenimi startup podjetji iz štirinajstih držav, od Slovenije, Avstrije, Nemčije, Latvije, Rusije, Španije pa vse do Indije, so za prvi tehnološki pospeševalniški program izbrali pet startupov: Cortecs (Avstrija), Synctactic (Indija), MADA Analytics (Izrael), ASYA (Latvija) in Redox NRG (Estonija).
 
Poleg omenjenih petih 'izbrancev' pa so v programu in v prostorih novega pospeševalnika pristali tudi t.i. 'lokalni junaki', saj so se - tako Urška Jež, vodja novega programa in prva dama Transformation Lighthousea - odločili, da podprejo tudi lokalne startupe in tako v kategoriji (v angl.) 'Local Heroes' izbrali še pet inovativnih startupov. Od tega prihajajo štirje z območja Gradca – Felloz, Streamstack, Flixbill in Defire -, eden pa iz Slovenije.
 
»Gre za startup Milkywaste, ki embalažnim podjetjem ponuja rešitev za krožno embalažo, in sicer jedilno bioplastiko iz mlečnih odpadkov,« je navdušena Ježeva. Omeniti velja, da se je podjetje uspelo uvrstiti tudi med finaliste evropskega (globalno največjega) natečaja za inovativne zelene  ideje ClimateLaunchpad.  
 

 
Izbrane startup ekipe se bodo po izvedenem 4-mesečnem pospeševalniškem programu predstavile potencialnim investitorjem v četrtek, 29. julija, nato pa bodo imele možnost, da v nadaljnjih osmih mesecih, v dolgoročni fazi pospeševanja, svoje poslovne ideje še izboljšajo.
 

Zakaj tehnološki pospeševalnik?

 
»Naša ideja je bila, da ustvarimo inovacijsko vozlišče, v katerem bodo startup ekipe dejansko lahko svoja podjetja popeljale na višjo raven, obenem pa smo želeli vzpostaviti tudi   inovacijsko središče za industrijske partnerje, ki lahko tu neposredno komunicirajo s startupi in si pri svojih inovacijskih prizadevanjih pomagajo s tehnološkimi podjetji s celega sveta. In tako je nastal tehnološki pospeševalnik,« pove Urška Jež.
 
Urška Jež. FOTO: Delo
Urška Jež. FOTO: Delo
Poudarek bo torej, poleg nadaljnjega razvoja tehnoloških ekip v zgodnji fazi inoviranja, zagonskih podjetij in univerzitetnih spin-offov, predvsem na sodelovanju med mladimi podjetji in uveljavljenimi korporacijami, na kar nakazuje že partnerstvo z uveljavljenimi avstrijskimi industrijskimi velikani različnih sektorjev. 
 
Pri tem je generalni direktor TECHHOUSE Johannes Müller dejal, da » smo zadovoljni, da smo ne le z RLB Steiermark, vodilno banko v regiji, pridobili pomembnega strateškega partnerja za pospeševalniški program, temveč, da smo k sodelovanju pritegnili tudi druge industrijske partnerje, ki prepoznavajo dodano vrednost sodelovanja med zagonskimi podjetji in uveljavljenimi svetovnimi organizacijami«.
 
Program Techhousea in Raiffeisen-Landesbank Steiermarka tako že danes podpirajo poslovna združenja in skladi ter drugi pospeševalniki, med njimi IncubateHUb, Speedinvest, Poslovni angeli Slovenije, Fill Rouge Capital, Hub385, Next Incubator ter industrijska podjetja Christof Industries, Primetals Technologies, Österreichische Hagelversicherung, HASSLACHER Norica Timber, Andritz.
 

Zakaj sodelovanje in povezovanje?

 
Ob zagonu novega programa - ta je potekal virtualno, spremljalo pa ga je več kot 220 udeležencev s celega sveta - je udeležence nagovoril serijski podjetnik ustanovitelj mednarodne nagrade za startup inovacije 'Global Startup Awards' Peter Kovach, ki je spomnil na moč povezovanja in sodelovanja, sploh v razdrobljeni Evropi, kjer je leta 2014 sam tudi začel iniciativo 'Global Startup Awards', danes pa ta poteka v stotih državah po celem svetu. »Če le lahko sodelujemo, če se lahko odpremo drug drugemu, nam to lahko pomaga doseči velike stvari tudi na globalni ravni,« je med drugim poudaril Kovach.
 


Na pomen sodelovanja je opozorila tudi Nina Dremelj, direktorica družbe Alita capital in predsednica Poslovnih angelov Slovenije, ki je med drugim dejala, da so se prav startupi v zadnjem letu – letu pandemije izkazali na trgih kot igralci, ki lahko zelo hitro prinesejo želene rezultate, če zainteresirane strani seveda sodelujejo. Spomnila je na digitalno revolucijo, ki jo je še dodatno spodbudilo pandemično obdobje, prav to pa kliče tudi po novih tehnoloških startupih, zato je – tako Dremeljeva – tudi odziv novega tehnološkega pospeševalnika na nove potrebe trga še kako na mestu.
 
Da z namero povezovanja in sodelovanja mislijo resno, potrjuje tudi dejstvo, da so se kot partnerji novemu tehnološkemu pospeševalniku v Gradcu pridružili še Avstrijska agencija za promocijo raziskav (Austrian Research Promotion Agency - FFG), Know-Center – raziskovalni center za velike podatke (Know-Center - Research Center for Big Data), združenja AI in Data-Driven Business, Human.technology Styria, AC Styria Mobility Cluster, Gründungsgarage, Silicon Alps Cluster, Združenje za promocijo umetne inteligence v Avstriji AI Austria, Center za prenos znanja in inovacije (ZWI), avstrijsko združenje angelskih investitorjev (Austrian Angels Investors Association - AAIA) ter skupnosti the female factor in VDMA Startup-Machine.
Urška Jež. FOTO: Osebni arhiv
Urška Jež. FOTO: Osebni arhiv

 

Prva dama TECHHOUSE-a Slovenka

 
Na slovenski strani je v projekt vzpostavitve novega pospeševalniškega programa, ki je prevzela tudi vodenje programa, vključena Urška Jež, ustanoviteljica in direktorica podjetja Transformation Lighthouse, ki se posveča integraciji spreminjanja kulture ter transformacije podjetij v inovativno in v rast usmerjeno, kjer so ljudje in družbena odgovornost v središču.
 
Urška povezuje industrije, startupov in nadobudnih posameznikov. Med njenimi naročniki v le zadnjih dveh letih so: Akrapovič, Iskratel, UniCredit CEE, CNVOS, ELES, AMZS in še mnogi drugi, se pa Transformation Lighthouse uvršča med vodilne organizatorje 'online' in 'offline' hackathonov. Med drugim je podjetje sodelovalo pri izvedbi #EUvsVirus, največjega online hackathona, katerega se je udeležilo kot 25.000 tekmovalcev, s tem pa je iz EU iniciative nastala prava svetovna pobuda. Urška ostaja članica organizacijskega odbora skupnosti #EUvsVirus community, ki je zrasla iz #EUvsVirus ter skrbi za rast in podporo startupov, ki so nastali na omenjenem hackathonu. Je pa tudi aktivna članica, zadolžena za operativni del, pobude Impact Innovation Alliance, ki nudi podporo projektom in startupom, ki se ukvarjajo s produkti za splošno dobro. Ne nazadnje pa je Urška tudi višja svetovalka in programska soustvarjalka pri skupini Enterprise Development Group (EDG – Palo Alto, Silicon Valley), ki vpeljuje nove koncepte inoviranja v smeri regenerativne poslovne prihodnosti. Urška Jež je pred leti vodila tudi ABC pospeševalnik, katerega je tudi soustanovila.
 

Več iz rubrike