Hrvaška: Rimac razkril 200 milijonov evrov vredno arhitekturno čudo

Proizvajalec električnih vozil Rimac Automobili, je predstavil zasnovo svojega novega, najsodobnejšega doma na Hrvaškem.
Fotografija: FOTO: Rimac Automobili
Odpri galerijo
FOTO: Rimac Automobili

Rimac Automobili, ki izhaja iz vizije Mate Rimca o ustvarjanju najbolj razburljivih in najmočnejših električnih športnih avtomobilov na svetu in elektrificiranih zmogljivih komponent, je v samo desetletju iz enega moža v garaži prerasela v globalno tehnološko podjetje. Danes je zvezda v vzponu avtomobilske industrije, zlasti ko svet prehaja v vedno bolj električno prihodnost.
 
Rimac zdaj želi združiti vse svoje ljudi, partnerje in funkcije na enem edinstvenem, spektakularnem mestu. Vpadljiv kompleks, ki ga je skrbno oblikovalo znano hrvaško arhitekturno podjetje 3LHD, bo predstavljal duh znamke in pozornost do detajlov, ki bodo v prihodnosti krasili novi dom Rimca.
 
Novi kompleks, zasnovan po zamisli o zagotavljanju najboljšega možnega delovnega okolja za mednarodno delovno silo, bo zgrajen le nekaj kilometrov od trenutnega Rimčevega doma in zavzema površino 200.000 m², medtem ko bo neto površina znašala 100.000 m². Objekt naj bi bil dokončan do leta 2023.

FOTO: Rimac Automobili
FOTO: Rimac Automobili

 
Mednarodna raziskovalna, razvojna in proizvodna baza bo podjetju omogočila, da se od prototipov in manjših projektov povzpne do obsežne proizvodnje svojih visoko zmogljivih električnih pogonskih sklopov in baterijskih sistemov za številna svetovna avtomobilska podjetja.
 
Seveda bo novi kompleks v skladu s poudarkom blagovne znamke na presenetljivem oblikovanju, inovacijah in trajnosti vseboval številne pametne in edinstvene lastnosti. Med njimi so urbano »močvirje« in travniki ter vrt na strehi. Verjetno bo najbolj edinstven element kompleksa njegova nastanitev na kraju samem.

FOTO: Rimac Automobili
FOTO: Rimac Automobili

 
Glede na predanost znamke in njeno strast do avtomobilskih projektov se bo podjetje ponašalo tudi z mnogimi vidiki, ki bodo strankam omogočili, da se potopijo v popolno izkušnjo Rimac. Na voljo bo denimo razstavni salon, ki bo strankam omogočil predogled avtomobilov, lastno testno stezo za preizkus avtomobila ter muzej z barom in trgovino z blagom. V okviru ogledov celotne lokacije bodo obiskovalci lahko skozi steklo videli avtomobile, ki jih delavci skrbno sestavljajo.
 

Ena od vrednot Rimca je osredotočena na dobro počutje in učenje zaposlenih. Posledično so v načrte vključili sobo za igre, telovadnico in center za vadbo, restavracijo ter celo vrtec in živali. V skladu s svojimi trajnostnimi lastnostmi je bila vključena tudi proizvodnja ekološke hrane na kraju samem, pa tudi veliko zelenih površin, tako za zaposlene kot tudi za javnost. Na željo podjetja po večnamenskih in prilagodljivih prostorih bo na lokaciji tudi avditorij, konferenčna dvorana in učilnice.

FOTO: Rimac Automobili
FOTO: Rimac Automobili

 
Glede na hitro stopnjo rasti podjetja je bil kompleks zasnovan tudi tako, da ga je mogoče sčasoma razširiti, hkrati pa se še vedno neoporečno povezati z njegovim naravnim okoljem.
 
Dolgoročno bo nova lokacija sprejela več kot 2500 zaposlenih in obsežne proizvodne obrate, kar je več kot dvakrat več kot danes.
 
FOTO: Rimac Automobili
FOTO: Rimac Automobili


Ko je Mate Rimac, izvršni direktor in ustanovitelj znamke, govoril o vznemirljivih načrtih blagovne znamke, je dejal: »Pred desetimi leti sem bil odraz te družbe samo jaz v garaži, ki sem delal na električnih vozilih in komponentah. Od takrat smo narasli na približno 1000 zaposlenih, sklenili strateška partnerstva s Porschejem, Hyundai Motor Group in drugimi ter sodelujemo z največjimi imeni v avtomobilski industriji. Toda ena stvar, ki ji ostajamo zvesti, je razvoj našega poslovanja na Hrvaškem; ponosni smo, da smo tukaj in ta nova lokacija, bo naš dolgoročni dom.«
 
FOTO: Rimac Automobili
FOTO: Rimac Automobili


Obseg in ambicije novega kompleksa Rimac so ogromni, zato je eden največjih tovrstnih objektov v Evropi – ne samo v avtomobilski industriji. Naložba v Rimac Campus bo presegla 200 milijonov evrov, gradnja nove lokacije pa naj bi se začela konec tega leta.

Več iz rubrike