Evropske borze navzgor, S&P 500 rekordno, dražja tudi nafta in zlato

Pozornost borznih vlagateljev se usmerja k poslovnim rezultatom.
Fotografija: FOTO: REUTERS/Brendan McDermid 
Odpri galerijo
FOTO: REUTERS/Brendan McDermid 

Na azijskih borzah se trgovalni dan odvija neenotno. Na eni strani vlagatelji tehtajo novico, da je inflacija v ZDA marca porasla četrti mesec zapored in najbolj v zadnjih dveh letih in pol, tu so tudi težave s cepivom podjetja Johnson & Johnson proti covidu-19. Na drugi strani se pozornost usmerja v poslovne rezultate podjetij.

V ZDA se bo danes začela sezona objav poročil o poslovanju v prvem letošnjem četrtletju, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Pričakovanja so, da bodo številke v luči okrevanja svetovnega gospodarstva po pandemiji covida-19 in ponovnega zaganjanja številnih dejavnosti dobre.

Tokijski Nikkei 225 je danes izgubil 0,41 odstotka vrednosti. Seulski Kospi je medtem porasel za 0,54 odstotka in sydneyjski All Ordinaries za 0,72 odstotka. Šanghajski SE Composite pridobiva 0,50 odstotka in hongkonški Hang Seng 1,34 odstotka.
FOTO: REUTERS/Issei Kato 
FOTO: REUTERS/Issei Kato 

 

S&P 500 rekordno


Indeksi na newyorških borzah so včerajšnje trgovanje zaključili neenotno. Pod izhodišči je sicer po rdečem ponedeljku ostal le Dow Jones, indeks 500 največjih ameriških podjetij S&P 500 pa je končal rekordno. Vlagatelji so se namreč nekoliko otresli zaskrbljenosti glede inflacije in napovedi ustavitve cepljenja s cepivom Johnson & Johnson, poroča Reuters.

Dražja nafta in zlato


Nafta se je do konca newyorškega borznega trgovanja podražila. Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte je bilo treba odšteti 60,38 dolarja, kar je 0,68 dolarja več kot v ponedeljek, sod severnomorske nafte brent pa se je podražil za 0,61 dolarja na 63,89 dolarja.
FOTO. REUTERS/Brendan McDermid
FOTO. REUTERS/Brendan McDermid


Zvišala se je tudi cena zlata, ki se je v včerajšnjem trgovanju na borzi v New Yorku podražilo za 12,70 dolarja oz. 0,73 odstotka na 1745,40 dolarja za 31,1-gramsko unčo.
 

Evropske borze navzgor; krepkejši tudi evro


Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se včeraj večinoma zvišali. Vlagatelje so v dobro voljo spravili podatki o kitajski zunanji trgovini, kar je dodatno okrepilo optimizem o hitrem gospodarskem okrevanju. Spremljajo tudi četrtletna poslovna poročila večjih podjetjih.

Zvišal se je tudi tečaj evra: na borzi v Frankfurtu je bilo treba ob okoli 18. ure za en evro odšteti 1,1936 dolarja, kar je 0,23 odstotka več kot ob koncu trgovanja v ponedeljek. Evropska centralna banka je zgodaj popoldne referenčni tečaj postavila pri 1,1896 dolarja (v torek pri 1,1904 dolarja).

Več iz rubrike