O neplačanem gospodinjskem delu

Kako v prihodnosti doseči enakopravno gospodinjstvo?
Fotografija: V heteroseksualnih razmerjih ženske opravijo 65 % fizičnega dela v gospodinjstvu. FOTO: Delo
Odpri galerijo
V heteroseksualnih razmerjih ženske opravijo 65 % fizičnega dela v gospodinjstvu. FOTO: Delo

Strokovnjakinja za enakost spolov Kate Mangino je poiskala 40 moških, ki so v gospodinjstvu opravili svoj delež dela, da bi ugotovila, ali imajo kaj skupnega in ali obstaja formula za doseganje pravega ravnovesja.

Ko je Kate Mangino začela preučevati moške, ki jih imenuje "enakopravni partnerji" - tiste, ki opravijo enak delež gospodinjskega dela -, je upala, da bo odkrila kakšno skupno resnico. Iskala je nekaj, kar bi pojasnilo, zakaj so razmeroma nenavadni, morda celo nekaj, kar bi bodočemu partnerju pomagalo, da bi ga opazil v naravi. "Če sem iskrena, je bilo to razočaranje," pravi v smehu.

Nato je ugotovila, da je to dobra novica - to so bili moški, ki niso odraščali z enakopravnimi očeti (le dva od 40 moških, s katerimi se je pogovarjala, sta jih imela). Če sta prostovoljno prevzela polovico gospodinjskega bremena, ne da bi se jima to med odraščanjem zdelo normalno, potem bi to lahko storili tudi drugi moški. "Ne glede na to, od kod prihajate, lahko rečete: 'Rad bi to spremenil,'" pravi Manginova.

Manginova pravi, da je sprememba mogoča, vendar "morata biti zainteresirana oba partnerja. Težko je, kadar si eden od partnerjev želi spremembe, drugi pa je zadovoljen z obstoječim stanjem FOTO: Delo
Manginova pravi, da je sprememba mogoča, vendar "morata biti zainteresirana oba partnerja. Težko je, kadar si eden od partnerjev želi spremembe, drugi pa je zadovoljen z obstoječim stanjem FOTO: Delo

V heteroseksualnih razmerjih ženske opravijo 65 % fizičnega dela v gospodinjstvu.

Rutinska opravila, kot sta na primer kuhanje in čiščenje, so običajno v domeni žensk, medtem ko občasna opravila, kot so urejanje financ ali košnja trave, pogosteje opravljajo moški. "To pomeni, da je seznam opravkov neplačane ženske vloge neizprosen," piše Manginova. Navsezadnje ni pomembno, če trata ni pokošena, ampak poskusite en mesec ignorirati pranje perila. Če dodamo še breme kognitivnega dela - spominjanje na rojstne dneve, organiziranje druženj za otroke -, ki nesorazmerno pogosto pade na ženske v heteroseksualnih zvezah.

V istospolnih razmerjih je gospodinjsko delo bolj enakopravno, "vendar lahko kljub temu pade v »tradicionalne« vloge", pravi Manginova.

image_alt
Japonske (poslovne) navade in bonton

Manginova je za svojo knjigo intervjuvala 40 enakopravnih partnerstev, da bi ugotovila, kako je videti njihovo družinsko življenje in na kakšen način je bilo ustvarjeno. Pravi, da je določitev pričakovanj na začetku razmerja "izredno pomembna, saj je veliko lažje vzpostaviti vzorce na začetku, kot pa spreminjati razmerje po desetih ali dvajsetih letih. Mislim, da je zelo pomembno, da so pričakovanja res jasna in da drug drugemu že od začetka nalagamo odgovornost."

FOTO: Delo
FOTO: Delo

Toda če se niste pogovarjali že na začetku, vaša domača obremenitev je neuravnotežena in jo želite spremeniti, kaj storiti? Manginova pravi, da je sprememba mogoča, vendar "morata biti zainteresirana oba partnerja. Težko je, kadar si eden od partnerjev želi spremembe, drugi pa je zadovoljen z obstoječim stanjem – veliko posameznic je v takšnem položaju. Gre za razočaranje nad partnerjem, ki se potem še stopnjuje."

image_alt
98-letnica med pospravljanjem stanovanja odkrila 475.000 evrov

Predlaga, da se o kulturnih normah in razlogih, zakaj ste zapadli v patriarhalne vzorce, raje konstruktivno pogovarjate, kot pa da partnerja kritizirate, saj bi ga to lahko spravilo v obrambni položaj. "Pogovorite se o: Oba sva bila vzgojena v tej kulturi in če želiva nekaj spremeniti, morava razmisliti, zakaj delava stvari na določen način," pravi. Drug dober povod je, da izkoristite spremembo - novega otroka ali hišnega ljubljenčka, selitev, skrb za drugega družinskega člana - za premislek o vlogah doma. Manginova pravi, da lahko pomaga, če vloge ali področja določite na podlagi osebnih preferenc, vendar se vprašajte, ali jih delite po tradicionalnih spolnih mejah.

Več iz rubrike