Nošenje maske je tudi samozavajanje

Ste si tudi vi nadeli »masko« in živite v tempu, ki vas že utruja, radi pa bi le notranje mirno, zadovoljno in avtentično živeli?
Fotografija: Nošenje mask na dolgi rok izčrpava, FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Nošenje mask na dolgi rok izčrpava, FOTO: Shutterstock

Beseda »maska« je v zadnjem času dobila nekaj novih pomenov. Med drugim tudi polarizira, razdira, je patriotska, z mikrobi ali celo modni dodatek. Toda veliko preden so maske dobile tudi sedanji pomen, je »nošenje maske« pomenilo, da se ne pokažemo taki, kot v resnici smo.
 
Lahko nosite masko, da skrijete svoje resnične občutke in čustva ali tisto, za kar menite, da so vaše slabosti. Morda boste nosili masko, da boste bolj ustrezali nekomu ali napredovali na delovnem mestu. Nekateri na primer nosijo maske in nadaljujejo s svojo fasado, ker se zelo trudijo za svojo idealno zunanjo podobo, lahko tudi zavedno ali nezavedno manipulirajo zaradi svojih neozaveščenih vzorcev.
image_alt
28-letna samohranilka v letu pandemije do milijonskega podjetja

Težava pa je v tem, da maske niso resnične, in kar maske nekaj časa še lahko skrivajo na dolgi rok, ne ostane nevidno. Nošenje maske je tudi samozavajanje, kar vas dolgoročno zelo vleče navzdol in izčrpava ter lahko hkrati tudi skriva vašo neodkrito moč in vaše talente.
 
Tudi v poslu je voditi na tak način zelo utrujajoče. Pogosto je razlog za nošenje maske, da ne želite pokazati svoje ranljivosti. Namesto, da bi svojo ranljivost videli kot notranjo moč, jo vidite kot šibkost.
 
Kaj če spremenite svojo perspektivo in na ranljivost pogledate drugače? Ko kot vodja pokažete svojo ranljivost, k odločitvi povabite tudi druge. S tem naredite prostor tudi drugim, da se počutijo opolnomočeni. Svojo moč pokažete tudi z zgledom, da je v redu, če nimate vseh odgovorov, ste včasih tudi negotovi ali potrebujete pomoč. Vse te ranljivosti so del tega, da ste avtentični. Omogoča vam, da se v celoti pokažete, se globlje povežete z drugimi in tudi druge povabite k rasti.
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
 
Torej, namesto da bi si danes nadeli drugo masko, tvegajte in bodite to, kar v resnici ste.
 
Kratkoročno si je sicer morda lažje nadeti masko ali pa živeti v iluziji in coni udobja ter videti in slišati le tisto, kar hočemo. Včasih tudi ni najlažje videti stvari, take kot so. Vidimo le kar želimo verjeti, ne glede na realnost. Si nadeti masko ali rožnata očala in zoženi pogled ter se pretvarjati. A na dolgi rok je to lahko zelo škodljivo za naše počutje in zdravje.
 
Hkrati živimo v kulturi kronične raztresenosti in nepozornosti, ki jo napaja tempo sodobnega življenja. Že v šolah in kasneje na delovnih mestih, potiskajo k večopravilnosti in s tem naša pozornost postaja vedno bolj razpršena. Obkroženi z razno stimulacijo postanemo hitro zdolgočaseni, nemirni in nagnjeni k zasvojenostim vseh vrst. Kot je poudarjala klinična psihologinja in avtorica Anne Wilson Schaef, je v interesu potrošniške družbe, da nas naredi odvisne in nas rahlo omrtviči kot zombije.
image_alt
Zakaj so cene gradbenega lesa tako visoke?
 
Iluzija je tudi takrat, ko se na zunaj zdimo uspešni in imamo vse, kar lahko kupimo z denarjem, medtem ko imamo globoko v sebi pomanjkanje notranjega miru. Živimo svoje življenje na avtomatskem pilotu. Hodimo po ulici in se vračamo domov, ne da bi registrirali, kje smo in kaj se dogaja. Smo izgubljeni v svojih mislih -  na primer se vozimo z avtom do cilja, parkiramo in spoznamo, da se celotne vožnje sploh ne spomnimo ali pa pojemo hrano in pojma nimamo, kam je izginil obrok in kakšen je bil okus hrane. Cela obdobja našega življenja lahko tako izginejo.
 
Trening čuječnosti in določene tehnike meditacije, nas zbudijo iz tega transa iluzij »mask« in nepozornosti. Čuječnost nas iz iluzij in zablod premakne v to, da vidimo jasno. S čuječnostjo in tehnikami MBSR »Mindfulness – Based Stress Reduction« se lahko prebudimo iz zablode. Lahko živimo bolj polno, lahko ljubimo bolj polno, smo bolj prisotni in živi. Lahko izražamo sebe, svojo pravo naravo, svojo avtentičnost, svojo iskrenost, integriteto, svoje kvalitete in potenciale.
image_alt
Kateri poklici bodo po pandemiji najbolj iskani?

Ne rabimo več nositi neke zunanje fasade in se skrivati za maskami. Niti govoriti in ne delovati več na način, ki bi nam ga morda kdo vsiljeval. Smo bolj spontani, se lahko samo-uresničujemo in sledimo sebi. Živimo bolj polno življenje. Raziskujemo, se razvijamo, napredujemo, se učimo o sebi in hkrati pomagamo tudi drugim.
 
Največje zadovoljstvo v življenju je, ko delujemo v skladu z našo pravo naravo, ko sledimo sebi, ko poslušamo sebe, čutimo notranjo mirnost in zadovoljstvo.

Več iz rubrike