Nič ni nepremagljivo

Kakršen koli je problem ali ovira, zmeraj zanj obstaja tudi rešitev.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

V našem življenju ne obstaja situacija, ki je ne moremo preiti, premagati ali se z njo soočiti; ne glede za kakšno situacijo ali problem gre, zmeraj obstaja rešitev zanjo. Res pa je, da rezultat te rešitve ni zmeraj ugoden za nas – denimo v primerih, ki se dotikajo našega zdravja, kadar zbolimo za neozdravljivo boleznijo. Pomembno je, da s tem problemom ne obtičimo na mestu in se ne lotimo njegovega reševanja. Reševanje neobremenjeno z izidom je najboljša pot, ki nas ohranja v toku in nam vliva energijo za nadaljnje korake. Nenavezani na rezultat se tako osredotočimo samo na pot in strategijo premagovanja te težave.
image_alt
Superjahta iz karbonskih vlaken za 350 milijonov dolarjev
 
Težava nastopi, kadar se zdi naš naslednji »najboljši« korak nepremostljiv ali nejasen in se nam takrat lahko zdijo vse dileme nepremostljive. Vendar vemo, da ne obstaja nič, česar ne bi mogli preseči v določeni časovnici z vztrajnostjo, osredotočeno mislijo, pomočjo in vero. Kakršen koli je problem ali ovira, zmeraj zanj obstaja tudi rešitev. Če se v trenutkih soočanja z težavo spomnimo zazrti se vase, čeprav obenem tudi izven sebe iščemo rešitev in naslednji »pravi« korak, se bomo bili sposobni osrediščiti, umiriti in sprevideti, da nič ni nemogoče.
 
Foto: Andrew Neel / Unsplash
Foto: Andrew Neel / Unsplash

Obstaja pa eden oziroma edini pogoj, ki nas sploh pripelje do prvega koraka, ki nam pomaga priti bližje rešitvi, in ta je vera, da se nekaj da. Če se bomo s situacijo soočali z vero, nam bo le-ta dala moč in pogum, da se pomaknemo čez katerokoli krizo. Naslednji korak je odločitev, da lahko obvladamo vsakršen kaos, ki bo nastal na poti. V ta namen lahko razmislimo o podpori, ki nam jo lahko nudijo družina ali prijatelji, če jo bomo potrebovali. Zavedati se moramo, da več kot je umov udeleženih v razmislek o problemu in njegovi rešitvi, več rešitev se nam lahko ponudi. Ne izključujmo idej, ki se nam zdijo nerealne ali nepraktične in se ne ujemimo v idejo, da moramo najti »najboljšo« alternativo. Pomembno je ostati odprt in radoveden. Vredno je ohraniti zavedanje, da zelo pogosto ne obstaja »najboljša« odločitev ampak obstaja samo odločitev, ki jo moramo sprejeti, da se pričnemo korakoma pomikati onstran česarkoli, ki nam predstavlja oviro ali težavo. Nenazadnje nam prav odločitev, pa čeprav ni nujno optimalna, lahko ponudi občutek miru, preden ugotovimo katera bo naša naslednja poteza.
 
Če se počutimo preobremenjene s soočanjem s svojimi težavami, lahko pomislimo na druge, ki so uspeli svoje stiske obrniti v zmagoslavje, rast in napredek. Pogosto dobimo novo perspektivo, če se spomnimo še težjih primerov, ki so jih uspeli premagati nekateri posamezniki. Njihove zmage so za nas lahko zelo inspirativne, saj nas opomnijo, da na koncu vsakega tunela zmeraj posveti luč. Na ta planet smo se namreč vsi prišli učiti in razvijati. Vse kar se nam dogaja je scenarij večjega načrta kozmosa, kjer vsak od nas igra svojo vlogo. V trenutkih, ko nam je težko ali trpimo se moramo naučiti v tem trpljenju videti rast, ljubezen in priložnost, da se spopadamo z nečem, česar še ne poznamo. To neznano je v resnici priložnost za naslednji nivo. Za transformacijo v bolj izkušeno, rastočo in boljšo verzijo sebe. Vsi namreč dobivamo neke ovire na poti in v njih je zapakirana naša rast. Tega ne smemo nikoli pozabiti.
image_alt
To so najbolj obiskane hrvaške plaže
 
Kadar nekaj ne deluje, si velja zapomniti, da imamo zmeraj na voljo svobodno voljo, da poizkusimo nekaj novega, drugačnega. V veri, da lahko pridemo preko česarkoli se skriva moč, ki nam odpira vrata, da bomo zmeraj prevladali, karkoli že pride na našo pot.


 

Več iz rubrike