Naš svet je stresen

Življenje je preplet dobrega, povprečnega in kdaj tudi slabega. Če nam je to jasno, se ni treba bati.
Fotografija: Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Foto: Getty Images

Življenja odraslih in otrok so dodobra načeli vedenjski in telesni simptomi, ki jih pripisujemo akutnemu stresu, anksioznosti in depresiji. Vrtoglavica, prebavne težave, nespečnost, tiščanje v prsih, občutek dušenja, padec koncentracije, motivacije, itd. Vendar je pri vsem tem treba vzeti na znanje, da ljudje sami ustvarjamo razmere, ki vodijo v anksioznost. Hitra dinamika sprememb, digitalizacija in odtujenost, slabi medčloveški odnosi, verjetno največji triger pa je prav dejstvo, da živimo v svetu, ki je stresen, kjer mora biti vse popolno, izjemno, lepo in takoj. Njegova nadgradnja pa je še, da se je treba imeti samo dobro.

image_alt
Dihanje je življenje

Težava pri vsem skupaj nastane v pomanjkanju stika z resnico, kaj žvljenje v resnici je

Življenje je preplet dobrega, povprečnega in kdaj tudi nečesa slabega oz. bolečega. Če nam je jasno, da bomo po vsakem vzponu slej kot prej tudi padli oz. se bo krivulja obrnila navzdol, potem se nam ni treba bati, da bomo postali anksiozni in doživljali kronični stres. Kar lahko sami naredimo v prid notranje stabilnosti in miru je, da se prilagajamo, smo fleksibilni, ne jemljemo vsakega težkega obdobja kot dokončnega stanja, se zavedamo, da po soncu zmeraj pride tudi dež in obratno,...

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Na okolico in podivjan svet seveda nimamo neposrednega vpliva, imamo pa ga nad seboj. Nad svojim notranjim svetom, načinom razmišljanja, izbiro prijateljev, izbiro tem, ki jih debatiramo, pogledov, ki jih zavzamemo, programov, ki jih spremljamo in idej, ki jim dajemo živost.

image_alt
Pustimo svetlobi naj sveti

To ne pomeni, da moramo postati neobčutljivi in ozki in se zapreti v svojo lupino, če želimo preživeti in ostati zdravi. Po besedah psihiatrinje prof. dr. Mojce Zvezdane Dernovšek so tisti, ki so razmišljujoči, odgovorni in občutljivi zagotovo tudi bolj tesnobni. Vendar so to najbolj dragoceni ljudje, saj se zavedajo tudi temnih strani življenja.

Kje je torej ključ do rešitve mnogih s stresom in anksioznostjo povezanih težav?

Dobre varovalke pred stresnim svetom po besedah prof. dr. Dernovškove so: da se okrepimo  pri obvladovanju stresa, imamo harmonične odnose, razvejano socialno mrežo, zdrav življenjski slog z dovolj kakovostnega spanca, zdrave prehrane in gibanja, dobre in podporne medosebne odnose ter sposobnost prepoznavanja narave problema, reševanja problema, če je rešljiv in prilagajanja ter sprijaznenja, če ni. Že stare modrosti namreč poudarjajo to zadnje ali kot je dejal sv. Frančišek Asiški:

»O bog, daj mi moč, da sprejmem tisto, česar ne morem spremeniti, daj mi pogum, da spremenim tisto, kar lahko spremenim, in daj mi modrost, da razlikujem to dvoje.«

image_alt
Zakaj meditacija?

Več iz rubrike