Kakšno normalnost prinaša leto Saturna?

»Saturn doesn't ask us to give up our dreams, only to make them real«; (Saturn od nas ne zahteva, da se odrečemo svojim sanjam, ampak le, da jih uresničimo«) – Steven Forrest, ameriški astrolog.
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

Predstavljajte si anketo – ste prostovoljec v skupini in sedite v sobi s televizijo. Eden izmed organizatorjev ankete vam za par minut zaveže oči, tako, da ne morete videti, kaj se dogaja na televiziji. Ista oseba ugasne tudi ton in vam posreduje novoletno poslanico nekega državnega voditelja državljanom.

Ta oseba vam prebere, da je nastopilo leto, v katerem že lahko vidimo luč na koncu tunela – ta je čedalje svetlejša. Pove, da je nastopilo leto, ko nam bo državljanom povrnjeno vse, kar nam je bilo tako kruto vzeto v letu 2020. Da se postopoma vračajo svoboda, druženja, potovanja, umetniške prireditve, kulinarični užitki, ipd.

Da pa bomo vsega tega lahko deležni čim prej, pa moramo še malo potrpeti, še malo »stisniti« – še nekaj časa nositi zaščitne maske, ohranjati fizično medosebno distanco, biti vzdržni glede najrazličnejših socializacij ... in se v vse večjem številu in to takoj, ko bo to mogoče, cepiti zoper bolezen covid-19. Če bomo tako ravnali, se nam bodo kmalu odprla vrata raja, ki ga lahko poimenujemo zmaga nad pandemijo.

FOTO: Getty Images/iStockphoto
FOTO: Getty Images/iStockphoto
Še vedno imate zavezane oči. Posrednik vas prosi, da od 1 do 10 ocenite, v kakšni meri boste upoštevali apel voditelja v novoletni poslanici, pri čemer 1 označuje absolutno neupoštevanje, 10 pa absolutno upoštevanje. Še vedno ne veste, kateri državni voditelj vas je nagovoril. Na kratko pomislite in spraševalcu odgovorite z 8. Nato vam organizator odveže oči in na ekranu zagledate Janeza Janšo. Organizatorji vas še enkrat vprašajo, v kakšni meri bi pa zdaj upoštevali apel voditelja – vaša ocena strmo pade in sicer na 4.

Ob povsem identičnih ukrepih, ki bi verjetno pripeljali do enakih rezultatov, bi se vam stopnja državne nepokorščine drastično povišala samo zato, ker je ukrepe zapovedal Janeza Janša. V roki imate dokaz, da sploh ni pomembna vsebina ukrepov, ampak to, kdo jih je zapovedal.

No, se vam to zdi normalno?  

Zaradi takih abotnosti, zaradi katerih nas ima že cela Evropa za politično sprovocirane butalce, se moramo zdaj, ob začetku leta, resno pogovoriti.


Predvsem moramo reči odločen ne vsem tistim, ki epidemijo izkoriščajo za manipuliranje z državljani in za svojo sebično politično agendo (beri: ponovnega prihoda na oblast), kjer očitno prednjačijo leve in levo sredinske stranke in njihovi večni nekritični medijski podporniki. Epidemija nima nobenih političnih barv, ni ne leva in ne desna in terja odločen in enoten nastop vseh dobronamernih državljanov in političnih strank!

O politikah vladajoče koalicije in o liku in delu premiera Janše imamo lahko zelo slabo mnenje, a pri obračunu z epidemijo ne gre za »popularity contest« Janeza Janše in njegove ekipe, temveč za bistveno višje cilje, od katerih izpolnitve je odvisno blagostanje vseh državljanov, ne glede na njihove politične barve in ne glede na njihovo ideološko pripadnost. Za politični obračun s sedanjo vlado bo še dovolj časa in ta čas bo vsekakor prišel, verjetno že kmalu.

A v tem trenutku je to drugorazredna tema. 
FOTO: STA
FOTO: STA


Je pa zato prvorazredna tema čim hitrejša vrnitev v normalnost – vrnitev delavcev, ki so na čakanju na delovna mesta, vrnitev otrok v šole, pitje kapučina v priljubljenem bar, obisk rock koncerta, dobra privatna žurka, svobodno prečkanje mej držav, ipd. 
In prvorazredna tema je tudi to, da državljani čim prej dojamejo, da jih politiki, pristranski mnenjski voditelji, provokatorji na družbenih omrežjih in podobni z nespametnim in neodgovornim hujskanjem k državljanski nepokorščini, ki očitno pomembno prispeva k podaljševanju zdravstvene krize, v resnici krepko zavajajo in nategujejo.

Državljane hočejo namreč prepričati v to, da je absolutna prioriteta tega trenutka padec vlade Janeza Janše, ne pa dokončni (enotni!) obračun z epidemijo. Če že, bi moral biti vrstni red ravno obraten.

Leto 2021 bo astrološko v znamenju modrega in prizemljenega Saturna. Saturn namreč v astrologiji predstavlja dominanco, moč, resnost in doslednost. Pa tudi stvarnost, praktičen odnos do življenja, modrost in spremembo.

Če se malo poigramo z astrološkimi napovedmi, bi lahko rekli, da nas bo prav leto 2021 znova pripeljalo na pravo pot. Zavedenost, neumnost in življenje med oblaki naj bi se umaknile praktičnosti, stvarnosti in modrosti. In Saturn ne zahteva, da se odrečemo svojim sanjam, ampak le, da jih prizemljimo – in uresničimo.

Zato pa jih dajmo – želim vam modro, poslovno uspešno in nadvse ambiciozno leto 2021!

* Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.

Več iz rubrike