Kako smo preživeli študijsko leto 2020/21

Spletne skupnosti skupinskega učenja in študijskih nasvetov.
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

Ko sem se pozimi učila za izpite, sem na Youtubu in Tiktoku naletela na velike spletne skupnosti za skupinsko učenje in deljenje študijskih nasvetov. Vsebine privabljajo predvsem mlade, ambiciozne in anksiozne študente iz vsega sveta in različnih disciplin, ki iščejo motivacijo in podporo v storilnostno naravnani družbi.
image_alt
Lahko kitajska digitalna valuta zamaje globalno finančno stabilnost?
 
Na Tiktoku sem izvedela vse o tehniki Pomodoro, ki pomeni 25 minut zbranega dela in 5 minut odmora (ki mi ni ustrezala) in o učenju z aktivnim priklicem (ki mi zelo ustreza). Mimogrede sem postala lastnica barvne tipkovnice, japonskih kemičnih svinčnikov in posebnega odebeljenega papirja za zapiske ter izvedela, kateri monitor je najboljši za moje oči.
 
V vseh virtualnih skupnostih obstajajo vplivneži in skupnosti za učenje niso izjema.
 
Sarah Rav, samooklicana kraljica #StudyToka na Tiktoku deli nasvete za produktivnost in zelo uspešno motivira svoje občinstvo. V videih namreč neprestano poudarja, da za dobre ocene ne potrebujemo genialnosti in posebnih talentov. Spremeniti moramo samo prostor učenja in čim dlje zdržati brez telefona. V njenih videih odlične ocene pri biologiji resnično izgledajo kot preprosto dosegljiv cilj.
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
 
Tudi Angelica Song, študentka na Berkeleyju, v vlogih na spletni platformi Youtube svetuje, da med učenjem ne uporabljamo telefona. Obenem pa poudarja, da je izobraževanje samo igra, v kateri moramo zmagati.  Na Youtubu obstaja tudi poseben žanr videov imenovan »Uči se z mano« (ang. study with me), gre pravzaprav za videoprenose študentov med delom ali učenjem za mizo. Ti videi so meni in na tisoče drugim študentom med pandemijo dali občutek vrstništva in zelo pogrešane knjižnice.
 
Spletne skupnosti za učenje predstavljajo nevidni internet, ki ga težko najdemo, če nismo sami študenti in prinašajo veliko dobrega. Četudi v virtualni obliki, nam skupinsko učenje daje občutek, da nismo sami, inspiracijo in motivacijo za učenje. Spletne skupnosti nudijo varne prostore za ljudi, ki odraščajo v storilnostno naravnani družbi, v kateri so pritiski po študijskih uspehih zelo veliki.
image_alt
Hrvaška za nakup vojaških letal odštela 999 milijonov evrov

Več iz rubrike