Hrvaška za nakup vojaških letal odštela 999 milijonov evrov

Hrvaška je z nakupom rabljenih vojaških letal pripomogla h krepitvi svojih obrambnih zmogljivosti.
Fotografija: FOTO: Johannes Kraak / Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Johannes Kraak / Shutterstock

Hrvaški premier Andrej Plenković je naznanil, da je hrvaška vlada sprejela odločitev o nakupu 12 rabljenih vojaških letal Rafale F3-R iz Francije.
image_alt
Nova študija trdi, da covid-19 ni naravnega izvora

Hrvaška bo za krepitev obrambnih zmogljivosti prvič namenila dva odstotka BDP-ja


»Z nakupom vojaških letal se bo okrepil položaj Hrvaške kot članice zveze NATO in Evropske unije. Prvič do sedaj bomo za krepitev naših obrambnih zmogljivosti namenili dva odstotka BDP-ja,« je odločitev za nakup letal Rafale F3-R komentiral Plenković.

Vrednost sklenjenega posla naj bi bila 999 milijonov evrov. Poleg obrambnih letal zajema še orožne sisteme, rezervne dele, logistiko in usposabljanje. Podrobnosti pogodbe, sklenjene s Parizom, so zaenkrat še stvar dogovora.

Francija naj bi Hrvaški prvih šest dvomotornih letal dobavila leta 2024, leto kasneje pa še preostalih šest Rafales letal. Med dobavljenimi letali bo 10 enosedežnih in dve dvosedežni.
Zagreb, FOTO: Reuters
Zagreb, FOTO: Reuters

Hrvaška vlada med prijavljenimi ponudbami izbrala francoska vojaška letala


Hrvaška se je sicer odločala med različnimi ponudbami. Združene države Amerike so ji ponudile vojaška letala F-16 Block 70, Švedska JAS-39 Gripen C/D, Izrael pa F-16C/D Block 30. Z novo pridobitvijo namerava hrvaška vlada nadomestiti zastarela vojaška letala Mikoyan MiG-21 sovjetske zasnove.

»Ker se zavedamo, kako pomemben je mir, naša vlada izpolnjuje zastavljene prednostne naloge obrambne in varnostne politike. Vlada je preučila študijo in ocenila, da je izmed ponudb najboljša francoska,« je odločitev o izbiri ponudbe za Aero Time komentiral Plenković.

Leta 2018 se je sicer hrvaško obrambno ministrstvo že odločilo za nakup rabljenih izraelskih letal F-16, vendar je prišlo v začetku leta 2019 do razveljavitve te pogodbe in ponovne objave razpisa. Razlog razveljavitve pogodbe naj bi bil v tem, da Združene države Amerike prodaje niso odobrile, navaja Aero Time.
image_alt
Zasvojljiva hrana za hišne ljubljenčke je milijardni posel

Več iz rubrike