Lahko kitajska digitalna valuta zamaje globalno finančno stabilnost?

Kitajska dosega obetaven napredek pri testiranju svoje digitalne valute.
Fotografija: Digitalni juan je različica običajne kitajske valute, ki tako kot Bitcoin uporablja tehnologijo Blockchain. Foto: REUTERS/Nicky Loh
Odpri galerijo
Digitalni juan je različica običajne kitajske valute, ki tako kot Bitcoin uporablja tehnologijo Blockchain. Foto: REUTERS/Nicky Loh

Kot poročajo tuji mediji, Kitajska uspešno testira digitalno valuto. Prvo poskusno testiranje so izvedli že lani jeseni. Nekaj več kot 180.000 potrošnikom so podarili denar v digitalne denarnice, da ga prosto zapravijo. Ta test je bil del večjega testa Kitajske ljudske banke, ki je do aprila ciljala na 500.000 potrošnikov v 11 kitajskih regijah. Za tiste, ki izpolnjujejo pogoje, si lahko preko aplikacije enostavno prenesejo denarnico, s katero lahko kupujejo v tisočih trgovinah.
image_alt
Velike banke hitijo po kos pogače na trgu kriptovalut

S platformo bo omogočena mednarodna izmenjava


Kitajska je digitalni juan testirala tudi čez mejo, hkrati pa razvija platformo, ki bi omogočala mednarodno izmenjavo. Platforma bi vključevala Tajsko, Združene arabske emirate in banko za mednarodne poravnave. Vse kaže, da bo Kitajska prva večja država, ki bo svojo valuto v celoti postavila na blockchain.
 

Zahodne banke so bolj previdne


Nekatere zahodne centralne banke pa so pri digitalnih valutah bolj previdne. Skrbi jih namreč prevelika transparentnost, ko bodo vse transakcije vidne na blockchainu. Kljub temu pa digitalni juan dviguje veliko prahu. Nekateri se sprašujejo predvsem, ali lahko zamaje globalno finančno stabilnost.
image_alt
Bitcoin do okolja bolj prijazen od bančnega sistema (in zlata)

Digitalni juan omogoča hitrejše transakcije kot Paypal


Foto: REUTERS/Dado Ruvic
Foto: REUTERS/Dado Ruvic
Sicer pa digitalni juan že ima status zakonitega plačilnega sredstva. Plačila se razlikujejo od plačil na drugih platformah, kot je na primer Paypal ali pa WeChat. Take platforme imajo v ozadju veliko transakcij med bankami kupcev in prodajalcev, včasih pa tudi med bankami posrednicami. To lahko proces nekoliko zavleče. V nasprotju z ostalimi plačilnimi platformami, pri digitalnem juanu ni provizije, hkrati pa so transakcije hitrejše.
 

Kitajska vlada digitalno valuto podpira


Digitalni juan je različica običajne kitajske valute, ki tako kot bitcoin uporablja tehnologijo Blockchain. Če poenostavimo, je blockchain spletna računovodska knjiga, ki se uporablja za zapis in preverjanje transakcij. Za razliko od kriptovalut, pa digitalni juan podpira tudi kitajska vlada. 
image_alt
Uporabniki Vise lahko plačujejo tudi s kriptovaluto

Dolar kot posrednik


Za centralne banke, ki se za to še niso odločile, obstaja nekaj pasti, pravijo strokovnjaki. Večina transakcij med različnimi valutami uporablja ameriški dolar kot rezervno valuto. Kar pomeni, da je povpraševanje po dolarju precejšnje. To ameriški vladi omogoča, da se ceneje zadolžuje. Digitalni juan ne bo potreboval 'posrednika', kar bi lahko vplivalo na uporabo dolarja v mednarodni trgovini. Kitajska pravi, da ne želi izriniti dolarja, ampak trgu omogočiti, da sam izbere, kako poravnati mednarodne transakcije.
Kitajska pravi, da ne želi izriniti dolarja. FOTO: Shutterstock
Kitajska pravi, da ne želi izriniti dolarja. FOTO: Shutterstock


Prihaja digitalni evro


Strokovnjaki opozarjajo še na eno past. Države, ki ne bodo sprejele digitalne valute, bi lahko zaradi pojava kriptovalut izgubile nadzor nad denarno politiko. Če se bodo nenadzorovane kriptovalute pogosto uporabljale kot plačilno sredstvo, bodo centralne banke težje določale obrestne mere, sledenje masi transkacij, pa je praktično nemogoče. 

Vse več centralnih bank tako razvija lastno digitalno valuto. Japonska in Južna Koreja naj bi bili le korak za Kitajsko. Tudi Evropska centralna banka je že sporočila, da bo digitalni evro nared do leta 2024. 

Več iz rubrike