Kako se pripraviti na upokojitev?

Kot vsaka velika sprememba sta tudi upokojitev in priprava na upokojitev procesa. Zahtevata čas, pripravo in planiranje.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Naj vas ne skrbi, če ste prebrali naslov in jih štejete zgolj nekaj čez 40. Verjamem, da ste že kdaj pomislili na upokojitev. Morda ste jo celo že planirali ali se pripravljali na odhod iz službe.

Če pa ste blizu letom, ko se pripravljate na upokojitev - vas skrbi, dvomite vase in se sprašujete, kaj boste sedaj? Kam z vsemi izkušnjami, ki ste jih nabrali?

Koga boste (poleg sebe) odslej vodili?

Verjamem, da vas ne skrbi za vašo finančno ali materialno varnost. Za obe ste namreč, kot direktor ali lastnik podjetja, trdo delali, se za to odrekali prostemu času in kdaj zamudili tudi rojstni dan otroka ali partnerja.

Večine izkušenih strokovnjakov in uspešnih poslovnežev ob prehodu v upokojitev ne skrbi prepoznavnost ali denar. Razmišljate o tem, kako bi bili tudi v prihodnje lahko koristni in ustvarjalni. Želite vedeti, kakšen bo vaš doprinos tudi po upokojitvi.

Predvsem pa začne večina sveže upokojenih uspešnih ljudi najprej pogrešati stike z drugimi – s sodelavci, podrejenimi in strankami.

Tokrat se boste morali, bolj kot kadarkoli prej, zanesti nase. V pomoč vam je lahko odlična kadrovska služba ali kolegi iz službe, ki vam bodo omogočili prijeten prehod v upokojitev. Kolegi v službi vam lahko ponudijo podporo pri prehodu, pomoč pri planiranju vašega prehoda in seveda praktične nasvete.

image_alt
Koliko denarja je dovolj za dostojno pokojnino?

Pa vendar je največ dela in odgovornosti na vas samih. Teorija pravi, da je odhod iz službe podoben procesu izgube, smrti ali ločitve. Poteka v treh fazah, ki so protest, obup in odmik. Po teh treh korakih se ločimo od zaposlitve.

V preteklosti je bila upokojitev povezana predvsem s planiranjem finančne varnosti. Danes pa vse več pozornosti posvečamo tudi psihološki dimenziji. Kajti tudi po tem, ko zapustite službo, imate pred sabo še vedno velik del življenja.

Kot vsaka velika sprememba sta tudi upokojitev in priprava na upokojitev procesa.

Zahtevata čas, pripravo in planiranje. Predvsem planiranje aktivnosti, ki vam bodo zagotavljale zdravje ter mentalno in fizično aktivnost.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

V pomoč vam ponujam pet nasvetov, kako se pripraviti na upokojitev in jo izvesti:

Ustvarjajte nove povezave in planirajte

Še preden odidete v upokojitev, si vzemite čas in razmislite o tem, kaj vas zanima, v čem uživate in kje lahko največ doprinesete. Potem si naredite plan in se pridružite združenjem ali humanitarnim ustanovam, ki so usklajene z vašimi vrednotami.

Še bolj se povežite s svojim partnerjem

Zakaj? Da bosta lahko skupaj uživala v aktivnostih, ki vas veselijo, in da boste lahko uskladili pogoje upokojitve z družinsko situacijo.

Delite svoje znanje in izkušnje

Postanite mentor mlajšim, saj ti potrebujejo vaše nasvete in usmeritve. Na ta način se boste počutili koristne, ker boste doprinesli k razvoju mlajše generacije. Vaš čas in izkušnje bodo uporabljene. To je tako, kot če bi bili še vedno zaposleni in bi razvijali svoje sodelavce.

image_alt
Znaki, da je prišel čas za upokojitev

Najdite možnosti za novo zaposlitev

Če ste se upokojili, to še ne pomeni, da ne morete delati. Preverite svojo mrežo kontaktov. Verjamem, da lahko odkrijete odlično svetovalno pozicijo ali začnete predavati na fakulteti, s katero ste sodelovali ali kjer ste študirali. Prepričana sem, da vam strokovnosti in izkušenj, za prvo ali drugo možnost, ne manjka.

Ustvarjajte nova prijateljstva in razvijajte interese

Uživajte življenje, ki je pred vami. Spoznavajte nove ljudi, potujte in bodite radovedni. Prepustite se času, ki ga lahko namenite hobiju, ki ga med zaposlitvijo niste mogli vaditi ali se vpišite na tečaj, ki ste ga planirali že pred leti, pa zanj ni bilo časa.

Vsako obdobje ima svoj čar in nas nečesa nauči. Predvsem pa nam ponudi možnost, da uživamo v trenutkih in aktivnostih, ki nas izpopolnjujejo. Le pozabiti ne smete, da vam bo pri tem v pomoč pravočasno planiranje in vzpostavljanje dobre mreže kontaktov.

Več iz rubrike