Kako nas strah hromi

Svetovno znani psiholog, psihoterapevt Dan Casriel, je pri svoji modaliteti trdil, da ima vsaka oseba pet osnovnih čustev: bolečino/žalost, strah, jezo, ugodje/veselje in ljubezen. Vsa ostala čustva, naj bi bila rezultat kombinacije teh osnovnih čustev.
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

Casriel nadalje trdi, da so čustva tesno povezana z zadovoljitvijo ali ne-zadovoljitvijo bio-psihosocialnih potreb vsakega posameznika. Ko so tovrstne potrebe zadovoljene, to izražamo s prijetnimi osnovnimi čustvi (ugodje, veselje, ljubezen). Ko potrebe niso zadovoljene, to izražamo z neprijetnimi čustvi (strah, bolečina, jeza). Vsak od nas, ne glede na spol, raso ali poklic, ki ga opravlja, lahko vsako od teh osnovnih čustev občuti v različnih delih svojega telesa, kot je to vidno na sliki.

Danes se bomo osredotočili na čustvo strahu, ki je v veliki meri prisotno pri skoraj vseh podjetnikih, s katerimi sem prišla v stik. Strah je pri živih bitjih razvit ravno zato, da nas obvaruje pred nevarnostjo. Pomembno dejstvo pa je, da nas strah lahko tudi zavira pri tem, da se pomikamo naprej. Zavira lahko naš napredek, če mu to dovolimo.
 
Strah se hrani s strahom, kar pomeni, da bolj kot se izogibamo stvarem, katerih nas je strah, bolj se ta strah krepi. Da bi premagali strahove, je najbolje, da si jih priznamo in strah na zdrav način izrazimo.

FOTO: Osebni arhiv
FOTO: Osebni arhiv


Tudi v podjetništvu se pojavlja veliko strahov, a jih bom danes opisala pet, ki so najbolj pogosti.
 

Strah pred spremembami  


Kakršne koli spremembe in ne samo tiste v poslu, so lahko za nas stresne. Naši možgani so razviti na način, da se izogibajo spremembam. Zelo naravno je, da iščemo udobno in sigurno življenje. Izogibamo se spremembam, ker predstavljajo tveganje za izpostavitev. Strah pred spremembami v nas razvije zaskrbljenost glede prihodnosti, kar pa zagotavlja zaprtost toka misli in širino pogleda /mišljenja.
 
Strahu se ne moremo izogniti, zato je najbolje, da najdemo načine, kako se z njim spopasti in ga izraziti. Na ta način bomo poskrbeli, da se ne bo zadrževal v našem telesu in omogočil razvoj psihosomatskih obolenj (glavobol, zategnjenost in bolečine v vratnem predelu, ramenskem obroču in hrbtu, migrene, nespečnost in v hujših primerih kardiovaskularna obolenja).

Strah pred neuspehom  


Velikokrat se neuspeh zdi kot nekaj najhujšega, nekaj čemur se moramo nujno izogniti. Ko pomislimo na neuspeh, to povezujemo s sramom in bojaznijo, da bomo izgubili vse kar smo izgradili. Dejstvo pa je, da strah pred neuspehom pogosto izvira iz ponosa. Če nam ne uspe, verjamemo, da so imeli prav vsi, ki so o nas kadarkoli dvomili. Namesto tega se vprašajte ti dve vprašanji: ali boste čez 10 let obžalovali, da niste izkoristili te priložnosti? In če vam ne uspe, kaj je najhuje, kar se lahko zgodi?
FOTO: Getty Images/iStockphoto
FOTO: Getty Images/iStockphoto

 
Velikokrat sem od ljudi, ki so mi zaupali ta strah pred neuspehom, slišala, da so se iz svojih napak in neuspehov že veliko naučili in ne bodo ponovili istih napak. Ampak menim, da nam lahko ravno neuspeh prinese neko znanje, neko izkušnjo in nas razvije v boljše podjetnike in osebe, kot smo bili pred neuspehom. Lahko nas samo okrepi, vprašanje je le, ali bomo na neuspeh gledali zgolj negativno ali se bomo odločili gledati nanj pozitivno.
 
Možnost neuspeha opredelite kot priložnost, da poskusite nekaj novega. Če se ne izide, je priložnost, da poskusite kaj drugega.
 

Strah pred investicijo  


Zelo zanimiva tematika, o kateri debatiram z mnogimi direktorji. Eno je sanjati veliko in imeti močno vizijo, razviti posel ter strategijo in zastaviti cilje. Drugo pa je izpostaviti svoje finance ali privarčevani denar in investirati v poslovne investicije, ki v začetku predstavljajo strošek in včasih tudi riziko. Ampak tu se pojavi zagonetka.
 
Namreč, podjetje bo brez investicij zelo težko raslo in brez tega boste zelo težko razvijali in širili svoj posel. Tudi manjše podjetje bo sčasoma potrebovalo investiranje sredstev, da se bo lahko tržilo, razvilo profesionalno spletno mesto in platformo ali vlagalo v pisarniško opremo, kot je nov računalnik. Da, investiranje je na neki način tvegano, toda če niste pripravljeni vlagati v svoje sanje, bo vaše podjetje stagniralo. Investiramo lahko v kader, proizvodnjo, vozila itd.

Strah pred tem, da bomo nekoga razočarali  


Nihče ne želi razočarati oseb, ki so nam blizu. Kdo pa ne želi narediti vtisa na svoje prijatelje, znance, kolege in ljubljene osebe. Želimo zapolniti vsa pričakovanja, ki jih nam pomembne osebe ustvarijo o nas.
 
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
Pomembno je, da se zavedamo, da si bomo kot podjetniki morali sami ustvariti pot do cilja. Pomembno je, da si svoj čas in energijo prilagodimo na cilje in vizijo, ki jo želimo doseči in temu slediti. Če tega ne bomo storili, ne bomo sledili svoji viziji in sanjam, bomo razočarali sami sebe in s seboj ne bomo zadovoljni. Odločite se, kaj je vaš namen, kaj želite doseči in temu sledite. Ne potiskajte svojih želja in ambicij na stran zato, da bi ostalim ugodili.
 

Strah pred sprejemanjem tveganih odločitev


Vsakič, ko sprejemamo tvegano odločitev postavimo sebe, svoj posel in svoj ugled na tanek led. Riziko se lahko izkaže kot neverjeten uspeh ali lahko vodi v razočaranje, in neuspeh. Zato morajo imeti podjetniki jasno predstavo o tem, katera tveganja so lahko nevarna in nepremišljeno tvegana ter na drugi strani pametno preračunana in premišljeno tvegana.
 
Podjetniki, ki se radi oklepajo nevarnih in nepremišljenih tveganj, imajo podobne lastnosti kakor kockarji in igralci na srečo, ki stavijo na vse ali nič. Z izračunanim tveganjem poskrbite za jasno oblikovano strategijo, ki vas bo pripeljala do cilja in dosega vizije. Skrbno ocenjujete svojo raven naložb in režijske stroške, dokler niste popolnoma prepričani, da bo vaše podjetje investicijo zmoglo in to na delovanje ter poslovanje v večji meri ne bo bistveno vplivalo. Izračunana tveganja so ključna za vsak uspeh.
 
Strah je torej nekaj, kar nas hkrati varuje in tudi zavira. Vendar, če malo pomislite, je večina podjetnikov, ki so danes uspešni, nekoč tvegala in se podala v neznano. Bili so zmožni delovati kljub strahu in se naučili presegati občutke, ki pri tem nastajajo.
 

Več iz te teme:

Več iz rubrike