Kako nam trening čuječnosti pomaga postaviti meje

Postavljanje mej je nujno, da preprečimo svojo izčrpanost in izgorelost.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Se tudi vi počutite, kot da ni več razmejitev med delom in časom zase? Imate občutek, da je stalna razpoložljivost postala nova »normalnost«? Se vam dan zdi prekratek za vse? Opažate, da se težje koncentrirate kot včasih in delate kot robot po »avtopilotu«, da zmorete narediti vse dnevne obveznosti?
 
Zasuti smo z delovnimi obveznostmi, poplavo informacij, motnjami in prekinitvami zaradi raznih digitalnih naprav (emaili, telefonski klici, sms-i, Facebook, Viber, Whatsapp, Linkedin itd.), skrbmi in opravki za otroke, družino ali starejše, poskusi ostati povezani s prijatelji itd.
image_alt
Živite svoje sanje
 
Postavljanje mej je zato nujno, da preprečimo svojo izčrpanost in izgorelost. Z razvijanjem čuječnosti s pomočjo znanstveno raziskanih tehnik MBSR »Mindfulness – Based Stress Reduction« se je mogoče tega naučiti ter s tem bolj sočutnega, zdravega in kakovostnega življenja.
 

Kako čuječe postaviti meje?


Določite si krajše odmore v svojem delovniku in tako zavestno ustvarite mejo. Meje zahtevajo zavestne in disciplinirane odločitve. Na primer, ko končate sestanek, si vzemite pet minut in naredite eno krajšo MBSR tehniko - vajo čuječnosti za ponovni stik s sabo. Tako znova osredotočite svoj um in telo, da bo pripravljeno na naslednji del dneva. Na primer, ko je čas za kosilo, zaprite računalnik, pustite telefon na mizi ali pa izključite zvonjenje in čuječe hodite do restavracije ali kuhinje. Začutite stik stopal s tlemi in svojo pozornost usmerite na korake vsakič, ko vaš um odvandra nazaj na delo. Če ste doma z družinskimi člani, jih povabite, da se vam pridružijo, ko pripravljate kosilo in se med obrokom povežite. Ti kratki odmori so pomembni. Pomagajo vam razvijati prožnost in odpornost v zahtevnejših urnikih.
Foto: AndreyPopov / Getty Images
Foto: AndreyPopov / Getty Images
 
Določite si čas brez tehnologije ter takrat ugasnite telefone in računalnike. Vsaj eno uro pred spanjem izklopite vse ekrane. Naj ne bodo v vaši spalnici. Tako kot pazite, da bo vaša  tehnologija napolnjena, naredite enako zase, tako da se vsak dan odklopite od tehnologije za nekaj časa. To vam bo omogočilo tudi globlje povezovanje s sabo, družino in prijatelji. Tehnologija ne more nadomestiti pristne, človeške povezanosti. V pogovoru ali na sestanku z nekom, ki je z enim očesom na telefonu, ni mogoče razviti avtentične povezave in je to nespoštljivo. Pomislite, kako se počutite, ko se pogovarjate z nekom in nenehno pogleduje na svoj telefon?
 
Trening čuječnosti z vadbo MBSR tehnik pomaga postaviti tudi zdrave meje v odnosih, ki so ključnega pomena za naše fizično in psihično zdravje ter kakovostne odnose. S temi tehnikami razvijamo tudi občutek, kdaj so naše osebne (fizične in psihične) meje kršene.
image_alt
Kako pa vi načrtujete svojo prihodnost?
 

Kako vemo, da je nekdo prestopil našo osebno mejo?


Če imate občutek, da vas nekateri ljudje ne spoštujejo in nekateri odnosi izčrpavajo, se počutite prezrte in neslišane, se vprašajte, katera vaša meja je bila prestopljena. To bomo najlažje prepoznali, če bomo pozorni na svoje telesne občutke, čustva, misli in vedenje, ko bomo z nekom v komunikaciji, kar nam pomaga ozaveščati vadba čuječnosti. Naše telo nam vedno sporoča in daje signale, ko smo blizu osebne meje. Ko nekdo prestopi našo mejo, bomo najverjetneje začutili neprijetne občutke v telesu. Morda bo sledila tudi kakšna misel, na primer: »Tole gre pa predaleč«. Najpogosteje začutimo tudi jezo, ko nekdo krši naše meje.

Veščine zdravega postavljanja meja se lahko naučimo. To je seveda proces, ki zahteva določen čas in našo pripravljenost spoznavati sebe, ozaveščanje in spreminjanje svojih vzorcev in odzivov. Vodilo za postavljanje meja je zavedanje samega sebe, svojih vrednot in prioritet. Bodite pozorni na situacije, v katerih vam energija odteče. Ko si boste odgovorili in oblikovali pri sebi jasne informacije o tem, kaj je za vas najpomembnejše, lahko naredite večji korak pri sporočanju tega drugim. Bodite čuječi v svoji komunikaciji in vedenju.

Čuječnost v osebni praksi ali s pomočjo svetovanja na temelju čuječnosti, lahko pomaga z upočasnitvijo izkušnje razvijati zavedanje in s tem možnosti, ko se soočite s situacijo kršenja vaše meje. Čuječnost vam pomaga jasneje določati svoje lastne meje in razvijati občutek, kdaj jih prečkate ter se bolj zavedati znakov, če so vaše meje kršene. Na videz je to lahko sicer preprosto, a dostikrat ni najlažje. S tem ko razvijate zavedanje, kdaj pride do kršenja mej, imate več možnosti, kako se odzvati (ali ne odzvati). Namesto da nezavedno reagirate, lahko izberete, kako zavestno postaviti mejo, kdaj biti bolj togi ali in kdaj bolj prilagodljivi s svojimi mejami, odvisno od dane situacije ali odnosa.
 
Meje so način, kako skrbeti zase. V idealnem primeru bodo ljudje spoštovali naše meje, ko jih bomo jasno komunicirali. Nekateri pa bodo storili vse, da se bodo uprli našim prizadevanjem za postavitev meja; prepirali se bodo, nas krivili ali pa ignorirali, manipulirali itd. In čeprav ljudem ne moremo preprečiti, da bi ravnali tako, se lahko naučimo postavljati jasne meje in tako poskrbeti zase.
image_alt
Veliki ljudje in kalimeroti
 
S čuječnostjo razvijamo zavedanje dogajanja v nas in okoli nas. To zavedanje nam omogoča, da ugotovimo, kaj je zdravo za nas. S čuječnostjo treniramo naše možgane, da se vedno znova vračajo v sedanji trenutek. Ko smo prisotni in v stiku s sabo, lahko učinkovito identificiramo meje za ohranjanje svojega zdravja. Pomembno je, da jih nato tudi jasno, mirno in dosledno komuniciramo ter ocenimo možnosti in ustrezno ukrepamo, če se naše meje ne upoštevajo. Ko se zavedamo svojih telesnih občutkov, misli, čustev in vedenj, nam to zavedanje da vpogled tudi v to, kateri odnosi podpirajo naše meje in kateri jih stalno spodkopavajo.

Več iz rubrike