Kaj sem se o podjetništvu naučila iz joge – 1. del

Joga nam da jasnost misli, ki lahko poslovni svet, kljub njegovi nestabilnosti, oblikuje kot svet pozitivne energije, in smotrnosti.
Fotografija: Hitreje sem znala prepoznati in ubesediti svoje misli ter jih nato vključiti v svoje delo in komunikacijo z naročniki in poslovnimi partnerji.
Odpri galerijo
Hitreje sem znala prepoznati in ubesediti svoje misli ter jih nato vključiti v svoje delo in komunikacijo z naročniki in poslovnimi partnerji.

Ko sem bila še najstnica, sem obiskala svojo prvo uro joge. Ni mi bila všeč in prepričana sem bila, da me joga ne bo več videla. Slabi dve desetletji kasneje sem stala sredi joga studia v centru Ljubljane ter po štirih mesecih intenzivnega učenja in raziskovanja številnih zvrsti joge v rokah držala certifikat za mednarodno učiteljico joge. Kasneje sem prvi diplomi dodala še licenco za poučevanje breztežnostne (aerial) joge, ki se jo izvaja na hamakah, nežni tkanini, ki je obešena s stropa.


 
V jogi sem našla sebe. Če sem pri 18. letih na prvi uri joge pogrešala spontanost in izraznost, sem oboje našla v svoji praksi, pa tudi s pomočjo poučevanja brezplačnih joga ur, ki jih ob poletnih večerih vodim v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana v centru prestolnice.
 
V naslednja dva zapisa bom ujela nauke, ki sem jih iz joge prenesla na svojo podjetniško pot in življenje na sploh.


 

Jasnost
 

Kmalu po tem, ko sem pred dobrimi šestimi leti jogo vključila v svoj vsakdan, sem opazila, da moje misli postajajo mirnejše in bolj jasne. Hitreje sem znala prepoznati in ubesediti svoje misli ter jih nato vključiti v svoje delo in komunikacijo z naročniki in poslovnimi partnerji.
 
Z jasnostjo sem začela tudi bolje upravljati svoj čas in dvignila nivo svoje produktivnosti, o katerem sem že pisala v eni od prejšnjih kolumn. Več: Nadomestimo že ta »busy« s produktivnostjo
 

Pomen časa kot najpomembnejše valute življenja

 
Z jasnostjo misli in delovanja sem spoznala, kako dragocen je moj čas. Čas je edina valuta, ki je ne moremo dobiti nazaj. Ko enkrat mine, ga ni zneska, ki bi ga vplačali, da bi čas dobili nazaj. Do svojega časa sem postala še bolj zaščitniška, pri tem pa mi je bila najbolj v pomoč prav jasnost misli. Danes znam hitreje oceniti, kdaj mi bo določeno delo ali projekt vzel preveč časa. Odločitev ali projekt ali naročnika sprejmem, danes običajno sprejmem šele, ko si odgovorim na vprašanje, ali je projekt usklajen z mojimi vrednotami, časom, ki sem mu ga pripravljena nameniti, in želenim načinom dela.
 

Osredotočenost

 
Z jogo in meditacijo sem našla osredotočenost, ki sem jo s svoje joga podloge prenesla v pisarno. Če se med delom zalotim, da mi misli uhajajo na druge projekte, neodgovorjena sporočila ali klice, si vzamem minuto za nekaj globokih vdihov ali izdihov.
 
Moje delo je prepleteno z nenehnim ustvarjanjem. Pa naj gre za zapisovanje misli v kolumne, ki jih prebirate na tej strani, pripravo na pogovore z zanimivimi sogovornicami in sogovorniki, ki jih tedensko objavljam na podjetniškem podcastu Lovim ravnotežje ali pa pripravo medijskih strategij in vsebin za številne kanale, prek katerih komuniciram s svojim občinstvom. Begajoče misli mi pogosto pomaga umiriti in usmeriti tudi hitra stoja na glavo, ki pomaga pri dotoku krvi v možgane, odpravlja nezbranost in me umiri.
 

Resnicoljubnost

 
Ko se ob praksi joge poglobiš vase ter spremljaš gibanje svojega telesa in njegovo usklajenost z dihom, hitro ugotoviš, da pri jogi ni prostora za neiskrenost. Hitro se prepozna, da gibi niso usklajeni s tvojim notranjem občutjem. S pomočjo joge sem se naučila biti iskrena do sebe in to sem prenesla tudi na svojo podjetniško pot.


Eno od lepših spoznanj, do katerega sem z učenjem in prakticiranjem joge prišla, je, da na vprašanja, ki jih dobimo, nimamo vedno odgovora. In da s tem ni nič narobe. Prav v tem spoznanju sem našla olajšanje in se razbremenila vlog, ki sem jih predolgo igrala in so od mene zahtevale ogromno energije in časa.
 

Hoja izven cone udobja

 
Z jogijsko prakso sem se naučila stopati izven cone udobja in v novoodkritem prostoru iskati varnost. Joga me je naučila tudi soočanja s strahovi in omejitvenimi prepričanji. V slednje sem ugriznila s telesnim vidikom jogijske vadbe, ob katerem sem spoznala, da sem veliko bolj pogumna, kot sem pred tem mislila. Da je moje telo sposobno izvajati težje asane oziroma jogijske položaje, čeprav sem že zakorakala v svoje peto desetletje.
 
Joga mi je ponudila prostor. Tako telesni in prostorski kot tudi umski. Z novim spoznanjem sem začela uživati v hoji izven cone udobja, ki mi je omogočila rast na vseh življenjskih področjih.
 
V naslednji kolumni bom razkrila še pet spoznanj, ki sem jih iz joge prenesla v svoje življenje in na podjetniško pot. Natanko tako ali skoraj tako kot so to naredili mnogi pred menoj. In uspeli. V nadaljevanju naštevam kot zanimivost samo nekaj imen...

1. Daniel Loeb, ustanovitelj in izvršni direktor, Third Point, LLC. Je eden najuspešnejših upraviteljev hedge skladov na svetu. Svojo enostavnost in mirnost pripisuje Ashtanga jogi, ki mu pomaga premagovati poklicne in osebne ovire.

2. Sergey Brin, soustanovitelj Googla. Ustanovil eno največjih tehnoloških podjetij na svetu, s svojim treningom joge najde ravnotežje v svojem življenju.

3. Padmasree Warrior, direktor tehnologije za Cisco Systems. Po mnenju Forbesa je ena izmed 100 najmočnejših žensk na svetu, ki svojo moč najde z vsakodnevno meditacijo in rednimi digitalnimi razstrupljanji.

4. Jack Dorsey, izvršni direktor, Twitter. Biti na čelu spletnega mesta z "mikroblogi", polno intenzivnih razprav, je stresno. Dorsey ta stres obvlada z meditacijo. Pred kratkim se je lotil tudi 10-dnevne tihe meditacije, imenovane Vipaasana, za katero je Dorsey dejal, da je prepotrebna "ponastavitev" sveta in okoliščin.

5. Jeff Weiner, izvršni direktor, LinkedIn. Vodenje največjega spletnega mesta za profesionalno mreženje na svetu nalaga veliko odgovornosti, časovne stiske in skrbi, a Weiner pravi, da si vsak dan vzame čas za jogo, ki mu pomaga razvijati sočutje, empatijo in povečuje produktivnost.

6. Arianna Huffington, ustanoviteljica The Huffington Post in izvršna direktorica in ustanoviteljica podjetja Thrive Global. Huffingtonova, ki je ena najvplivnejših žensk na svetu, ima jutranjo rutino urejeno z meditacijo in jogo.

 
 
 

Več iz rubrike