Vrednost bakra drvi proti rekordni ravni

Vlagatelji stavijo, da bo povpraševanje po bakru v prihodnjih letih močno naraslo.
Fotografija: Baker je od najnižje točke marca lani več kot podvojil vrednost. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Baker je od najnižje točke marca lani več kot podvojil vrednost. FOTO: Shutterstock

Baker se je prvič v devetih letih povzpel nad 9000 ameriških dolarjev na tono, s čimer je naredil še en korak bližje najvišji ravni iz leta 2011. Baker sicer ni edini, ki je v zadnjih tednih močno pridobil na ceni. Gre le za eno izmed, ob širokem porastu surovin – vse od železove rude do niklja, medtem ko je tudi nafta letos pridobila že nekaj čez 20 odstotkov.
 
Industrijska kovina je od najnižje točke marca lani več kot podvojila vrednost. Slednje je spodbudilo hitro zaostrovanje javnega življenja, omejene možnosti za razvoj gospodarstva in pričakovanja glede povišane inflacije.
 
Vlagatelji se zanašajo na analize, ki kažejo, da bo povpraševanje v prihodnjih letih naraščalo, saj bodo vlade sprožile izjemne spodbujevalne programe, usmerjene v obnovljivo energijo in infrastrukturo električnih vozil, ki bodo zahtevale ogromne količine surovin.
Topilnice na trgu največjega potrošnika bakra – na Kitajskem – se v teh dneh spopadajo z manjšo stopnjo dobička. FOTO: Shutterstock
Topilnice na trgu največjega potrošnika bakra – na Kitajskem – se v teh dneh spopadajo z manjšo stopnjo dobička. FOTO: Shutterstock

 
Na nekaterih področjih fizičnega trga z bakrom so pogoji dobave najstrožji v zadnjih letih. Topilnice na trgu največjega potrošnika bakra – na Kitajskem – se v teh dneh spopadajo z manjšo stopnjo dobička za predelavo surove rude v rafinirano kovino. Kazalnik stopnje rafiniranja znaša 45,50 dolarja na tono, kar je najnižje po letu 2012, piše Bloomberg.
 
Naraščajoče cene bakra se odražajo tudi kot spodbuda za rudarje, saj se zvišujejo tudi vrednosti delnic v tej panogi. Jiangxi Copper Co. denimo, največji kitajski proizvajalec, je samo letos na Hongkonški borzi pridobil kar 20 odstotkov (od junija lani približno 130 odstotkov) in se povzpel na najvišjo raven po letu 2013, medtem ko je ameriški proizvajalec Freeport-McMoRan Inc. v petek končal na najvišji ravni od leta 2014.

Gibanje vrednosti delnice Jiangxi Copper Co. na Hongkonški borzi v hongkonških dolarjih. Vir: TradingView
Gibanje vrednosti delnice Jiangxi Copper Co. na Hongkonški borzi v hongkonških dolarjih. Vir: TradingView

 

Inflacijska grožnja

 
Ob inflacijskih 'grožnjah', ki jih je moč zaznati po vsem svetu, bi se lahko strma rast surovin, vključno z bakrom, kmalu začela filtrirati v ceno blaga za končno uporabo, kar bi zvišalo stroške vladam z velikimi načrti za nove infrastrukture.
 
Tveganje za višjo inflacijo je povzročila prodaja obveznic po vsem svetu, saj je v ponedeljek referenčni 10-letni donos ameriške zakladnice skočil na najvišjo vrednost v približno enem letu. Razlika med petletnim in 30-letnim donosom je bila največja po oktobru 2014.
 
Umirjanje dejanskih donosov na trgih obveznic bi lahko spodbudilo nadaljnji priliv v baker, kar bi ustvarilo inflacijsko povratno zanko in okrepilo zahtevo po trdnih sredstvih ob rasti cen, napovedujejo strokovnjaki.
 


Na londonski borzi kovin se že kažejo prvi znaki, saj promptne pogodbe trgujejo s premijsko ceno do terminskih pogodb. Ta vzorec, znan kot nazadovanje, je bil značilnost trga med rekordnim razcvetom kitajskega povpraševanja in nakazuje, da slednje po promptnem trgu spet prehiteva ponudbo, saj se zaloge manjšajo.
 
Vrednost bakra se je samo letos povečala za približno 20 odstotkov in se ustalila pri 9097 dolarjev za tono – potem ko se je dotaknila točke pri 9269,50 dolarja, kar je največ po letu 2011, ko je bila dosežena rekordna vrednost. In nič ne kaže, da se bo rast ustavila.

Gibanje cene bakra (tona/USD) v razponu enega leta. Vir: Business Insider
Gibanje cene bakra (tona/USD) v razponu enega leta. Vir: Business Insider

 

Več iz rubrike