Drugo mnenje: Kaj mislite o nafti?

Vprašanje bralca: Nafta je po šoku v prvi polovici lanskega leta zelo močno pridobila. Menite, da je nafta še dobra naložba?
Fotografija: Cene nafte že lani poleti ustalile okoli 45 dolarjev za sodček. V letošnjem letu je cena poskočila preko 60 dolarjev za sodček. FOTO:  REUTERS/Dan Riedlhuber/File Photo
Odpri galerijo
Cene nafte že lani poleti ustalile okoli 45 dolarjev za sodček. V letošnjem letu je cena poskočila preko 60 dolarjev za sodček. FOTO:  REUTERS/Dan Riedlhuber/File Photo

Lansko leto bi lahko za naftni trg označili za zgodovinsko. Kar se je zgodilo na naftnem trgu, je velik in do sedaj nepredstavljiv negativni nihaj, saj so cene nekaterih terminskih pogodb padle krepko v negativno območje.Doživeli smo nekaj, kar je bilo do sedaj mogoče le v teoriji. Vzrok iskati v več dejavnikih, ki so ustvarili pogoje za "popolno nevihto": (1.) neobstoječe povpraševanje zaradi ustavitev gospodarske aktivnosti
(2.) cenovna vojna med največjimi proizvajalkami
(3.) polna skladišča držav porabnic nafte
(4.) mesečni ritmi terminskih pogodb

Oživitev svetovnega gospodarstva po lanski spomladanski ustavitvi in sprejeti ukrepi o znižanju dnevne proizvodnje, so delovali, saj so se cene nafte že lani poleti ustalile okoli 45 dolarjev za sodček. V letošnjem letu je cena poskočila preko 60 dolarjev za sodček, zato analitiki sedaj špekulirajo ali bodo visoke cene vplivale na to, da bodo ameriški proizvajalci trg znova zasuli s svojo nafto in sledil bo padec.

Druga opcija, kateri pa se je pridružilo že kar nekaj investicijskih bank pa pravi, da se nahajamo sredi novega supercikla in so realne cene tudi preko 100 dolarjev za sodček.


Vsekakor v prid slednji opciji govori tudi teorija o investiranju v posamezne sektorje glede na gospodarski cikel. Ekonomisti gospodarski cikel vedno delijo na štiri dele: rast, vrhunec, recesija in okrevanje. Borzni trgi pa odražajo dogajanje v gospodarstvu in določeni sektorji se v posameznih delih cikla izkažejo bolje od ostalih. Trenutno bi ocenil, da se nahajamo na vrhuncu.

Glavna je rast povpraševanja, ki bi morala na letni ravni preseči milijon sodčkov dnevno. FOTO: REUTERS/Christian Hartmann
Glavna je rast povpraševanja, ki bi morala na letni ravni preseči milijon sodčkov dnevno. FOTO: REUTERS/Christian Hartmann


Ko gospodarstvo doseže vrhunec, trgi preidejo v fazo evforije, centralne banke pa z višanjem ključne obrestne mere močno vplivajo na dogajanje na borzah. V tej fazi se tradicionalno najbolje izkažejo sektorji, kot so finance, energija in materiali.
Med tistimi, ki zagovarjajo podatek, da na naftnem trgu vstopamo v nov supercikel, sta dve od največjih bank na Wall Streetu, JPMorgan Chase in Goldman Sachs.

Glavni argument za rast so spodbude vlad, vključno z zadnjim paketom v ZDA v višini 1.900 milijard dolarjev. Spodbude bi v teoriji morale spodbuditi potrošnjo ravno v času, ko bodo investicije v nove proizvodne kapacitete usahnile. Tovrstna kombinacija dogajanja je tudi osnovni pogoj za začetek novega supercikla. Zadnjemu superciklu smo bili priča med leti 2003 in 2014.

Čeprav je scenarij za nov supercikel v teoriji realen, je na poti do potrditve še veliko ovir. Glavna je rast povpraševanja, ki bi morala na letni ravni preseči milijon sodčkov dnevno. Kakršnekoli ovire na poti okrevanja svetovnega gospodarstva, vključno z realnim scenarijem slabše učinkovitosti cepiv proti novemu koronavirusu, bi predstavljali zid za ceno nafte, ki ga bo zelo težo prebiti.Prav tako moramo upoštevati tudi podatek, da naj bi povpraševanje po nafti sredi tekočega desetletja doseglo vrhunec. Investicije v razvoj alternativnih virov energije so se v lanskem letu, na krilih spodbud, močno okrepile in bodo čez nekaj let prinesle opazne rezultate.

Podatka, kam bodo šle cene nafte v prihodnjem obdobju, ne ve nihče. Nahajamo se ravno na prelomnici in imamo enako močne argumente za rast in padec. To pa naj ne bo ovira pri investiranju, saj je še vedno primerno imeti 5 do 10 odstotkov naložbenega portfelja tudi v naložbah, vezanih na surovine. V kolikor pa je ta naložba primerna za vas, ocenite skupaj z neodvisnim strokovnjakom.


***Vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko pošljete na elektronski naslov nasvet@vzajemci.com. Odgovor strokovnjakov VZAJEMCI SKUPINA d.o.o. boste prejeli v treh delovnih dneh preko elektronske pošte.
 
 

Več iz rubrike