Kaj se dogaja na trgu kriptovalut?

Nova študija razkriva, da že več kot 100 milijonov ljudi uporablja kriptovalute. Tudi generacija tako imenovanih baby boomerjev kaže povečano zanimanje.
Fotografija: Po dolgem in visokem vzponu, je bitcoin v zadnjih sedmih dneh zdrsnil za 21 odstotkov, kar je pri nekaterih vlagateljih (predvsem amaterskih) povzročilo nekaj panike. FOTO: TIMOTHY A. CLARY / AFP
Odpri galerijo
Po dolgem in visokem vzponu, je bitcoin v zadnjih sedmih dneh zdrsnil za 21 odstotkov, kar je pri nekaterih vlagateljih (predvsem amaterskih) povzročilo nekaj panike. FOTO: TIMOTHY A. CLARY / AFP

Glede na poročilo kripto borze Crypto.com je bilo januarja po vsem svetu zabeleženih 106 milijonov imetnikov digitalnega denarja. Hkrati se je skupno število udeležencev na trgu kriptovalut samo decembra lani povečalo za 16 odstotkov.
 
Študija skupine za finančno svetovanje deVere je pokazala, da je 70 odstotkov imetnikov kripto-sredstev, starejših od 55 let, investiralo v kriptovalute od začetka tega leta. Slednje dokazuje naraščajočo priljubljenost digitalnega denarja med starejšimi, kljub dejstvu, da so kripto startupi tradicionalno tesno povezani z mlajšimi vlagatelji.
 
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
Poročilo Crypto.com navaja, da je bil dvig cene bitcoina in drugih digitalnih kovancev ključni dejavnik povečanega zanimanja za kriptovalute. V zadnjem času je možno zaslediti vstop na trg tudi nekaterih velikih institucionalnih podjetij, kot so denimo PayPal, MicroStrategy, Tesla in drugi, ki si želijo svoj kos pogače.
 
Vendar pa so raziskovalci v svojem poročilu opozorili, da povečano zanimanje povzroča večjo volatilnost kripto sredstev, kar je tudi razlog za izgubo njihove stabilnosti in predvidljivosti v zadnjih dneh. Spomnimo, da je mesec marec – glede na prejšnja leta – tudi najslabše donosen mesec za bitcoin in ostale kriptovalute. Večina vlagateljev iz ZDA si namreč v tem mesecu izplačuje dobičke za poplačilo davka (do 15. aprila). 
 

Kaj se dogaja na trgu? 


Po dolgem in visokem vzponu, je bitcoin v zadnjih sedmih dneh zdrsnil za 21 odstotkov, kar je pri nekaterih vlagateljih (predvsem amaterskih) povzročilo nekaj panike. Mnogi od njih sumijo, da bi to lahko bil začetek dolgotrajnega t. i. medvedjega trga, po drugi strani indikatorji kažejo drugačno sliko. 
 
Ponudba bitcoinov na trgu še naprej upada. Med nedavnimi popravki, institucionalni vlagatelji namreč niso nakazali večjih sprememb, kar nakazuje na nadaljevanje t. i. bikovskega trenda. 
 
Kot navedeno zgoraj, se za pretekli teden beleži 21-odstotni, medtem ko je 30-odstotni popravek na trgu kriptovalut sorazmerno sprejemljiv – tudi pri dolgoročni rasti cene.
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock


Zadnje poročilo analitičnega podjetja Glassnode je pokazalo, da ima sedanji trg, v primerjavi z obdobjem 2013 – 2017 (zadnji bikovski trend), še veliko prostora za rast.
 
Med letoma 2013 in 2017 v primerjavi s trendom iz konca leta 2020 sicer obstajajo zgodovinske podobnosti, a ne gre pozabiti ostalih dejavnikov, ki narekujejo vrednost bitcoina. Ne glede na to, ali gre za razpoloženje institucij ali naraščajočo zaskrbljenost zaradi nestabilnosti ameriškega dolarja, lahko socialno-ekonomski dejavniki vplivajo tudi na razvoj in ceno bitcoina.

V mesecu marcu analitiki načeloma opozarjajo na negotovost glede gibanja cene bitcoina, saj se lahko, kot pravijo, »cena povzpne višje od pričakovane ali pade nižje od pričakovane«. Kljub temu menijo, da se bo močen bikovski trend nadaljeval vsaj do konca leta 2021. 
 

Kitajski velikani se povezujejo z bankami

 
Nedavno smo poročali, da je uradna evropska 'kriptovaluta', tj. digitalni evro, tik pred vrati. V teh dneh je postalo znano, da nameravata kitajski tehnološki podjetji Tencent in Ant Group v svoje aplikacije za mobilno bančništvo vključiti digitalne denarnice ter tako omogočiti poslovanje z uradno Kitajsko 'kriptovaluto' – digitalnim juanom.
 
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
Kot smo večkrat že poročali, se na Kitajskem že skoraj leto dni aktivno izvaja delo na področju ustvarjanja centralizirane državne kriptovalute. Projekt vodi razvojna enota Ljudske banke Kitajske (PBOC). A vendar je po mnenju predstavnikov centralne banke sodelovanje z zasebnimi bankami nujni pogoj za pospešitev programa za ustvarjanje digitalnega juana.
 
V zadnjih dneh – po tem, ko je skupina NBK sklenila sporazum o sodelovanju s hongkonško monetarno upravo, banko Tajske in centralno banko ZAE, da bi ustvarila skupna infrastruktura za mednarodna plačila s kriptovalutami – se je delo na uveljavitvi digitalnega juana še okrepilo.
 


Kot navaja poročilo investicijske banke CSC Financial sta bili Tencentova WeBank in MyBank skupine Ant Group prvi zasebni banki, ki sta se pridružili javnim finančnim institucijam, ki sodelujejo pri razvoju infrastrukture blockchain, potrebnih za uvedbo digitalnega juana. Tudi po navedbah predstavnikov NBK je vključevanje zasebnih bank predpogoj za pospešitev programa CBDC.
 
Na silvestrovo so tamkajšnji mediji poročali, da je Ljudska banka Kitajske zaključila drugi krog preizkusov digitalnega juana. V postopku uporabe digitalne nacionalne valute so bili porabljeni znatni zneski za spletno nakupovanje, dostavo hrane in nakupe vstopnic.
 

Več iz rubrike