"Če bomo vztrajali na starih premisah, lahko tudi 'fino zaj…' «

Aleš Cantarutti se vrača na GZS. Z aprilom kot novi generalni direktor prevzema vajeti Gospodarske zbornice Slovenije.
Fotografija: Novi generalni direktor GZS je bil tudi član žirije izbora Delove podjetniške zvezde.
Odpri galerijo
Novi generalni direktor GZS je bil tudi član žirije izbora Delove podjetniške zvezde.

Aleš Cantarutti pri delu ni polovičar. Pred leti je skočil iz zasebnega v javni sektor in si izbral presenetljivo stresno in odgovorno službo sekretarja na gospodarskem ministrstvu. Vseskozi se zaveda, da podjetnikom na trgu ne prizanaša nihče. Ne v času debelih krav, kaj šele v času kriz in pandemij.

Pred delom na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo je bil širši javnosti najbolj znan kot vodja centra za mednarodno konkurenčnost na GZS in zdaj se v prostore Esmeralde na Dimičevo ulico po odhodu Sonje Šmuc vrača kot njen generalni direktor.
V Medijski hiši Delo je od samega začetka podpiral, soustvarjal  in spremljal naš projekt Delov izbor Podjetniške zvezde kot zelo angažiran član žirije. Pri pregledovanju neizprosnih številk ali mehkih meril pri številnih podjetjih, ki jih odlikuje poslovna odličnost, je Cantarutti vselej ponavljal eno in isto poanto, ki dandanes v času pandemije velja bolj kot kdajkoli prej. To je kot je dejal pred leti za Svet kapital, da  "če bomo vztrajali pri starih premisah in starih ekonomskih  logikah, se lahko zgodi, da lahko tudi 'fino zaj…' in s tem škodujemo pomembnemu delu gospodarstva".

Novi generalni direktor GZS je bil tudi član žirije izbora Delove podjetniške zvezde.
Novi generalni direktor GZS je bil tudi član žirije izbora Delove podjetniške zvezde.
»Moramo stopiti v korak s časom,« je še vedno prepričan Cantarutti, ki se v prostem času zavzema tudi za obuditev priljubljenosti atletike. Namreč, Cantarutti deluje kot član upravnega odbora Atletske zveze Slovenije. Pred leti je za atletiko dejal, da je to "nekdanja kraljica športa, ki ni znala stopiti v korak s časom, saj njen format ni bil prilagojen za gledalce in sponzorje". Kot je pred začetkom prve izdaje Delovih podjetniških zvezd pred leti dejal Cantarutti, "v atletiki ni rivalstev, ni strategije«. Govoril je o športu, ki ga je nekoč tudi sam treniral, a v njegovih besedah je  odzvanjalo tudi svarilo za slovensko gospodarstvo.
 
V minulem tednu je mag. Aleš Cantarutti v svojem predstavitvenem nastopu na Gospodarski zbornici Slovenije spregovoril o svoji viziji nadaljnjega razvoja GZS. Kot ključno usmeritev je izpostavil program Slovenija 5.0. Izrazil je prepričanje, da lahko z razvojnim partnerstvom dosežemo strateške cilje slovenskega gospodarstva, kot je 60.000 evrov dodane vrednosti na zaposlenega.
Okrogla miza Prioritetni ukrepi za privabljanje investitorjev - Aleš Cantarutti 30.maja 2017 [avtor:Samec Blaz]
Okrogla miza Prioritetni ukrepi za privabljanje investitorjev - Aleš Cantarutti 30.maja 2017 [avtor:Samec Blaz]
Poudaril je nujnost zelenega prehoda, kjer vidi GZS kot povezovalca, spodbujevalca te smeri, s številnimi priložnosti. Tudi pri digitalizaciji razume GZS kot usmerjevalca, ki bo prispeval k temu, da se bo tudi širša družba zavedala pomena digitalizacije. V svoji predstavitvi je izpostavil tudi pametno specializacijo, novo industrijsko strategijo ter pomen investicije v raziskave in razvoj. Slovenijo v tem trenutku po besedah Cantaruttija rešuje robustno izvozno usmerjeno gospodarstvo. Verjame, da je mogoče z novimi pristopi izvoz še nadgraditi in tudi tu vidi veliko priložnosti za GZS.

Med ključnimi aktivnostmi v naslednjem obdobju je navedel neposredne tesne stike s člani, podjetji, ki GZS oblikujejo, tesno sodelovanje s ključnimi institucijami v Sloveniji (kot so ministrstva, agencije, univerze, zbornice, združenja), pomoč pri črpanju evropskih sredstev, Karierno platformo, analitično središče in promocijo.

Člane UO GZS je na seji preko video posnetka nagovoril tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Kot je povedal, znaša vrednost vseh ukrepov v dosedanjih 8 protikoronskih paketih 8 mrd evrov, pri čemer je bila polovica sredstev že porabljenih. Če bo sledil 9. paket, bodo na MGRT predlagali popravke nekaterih ukrepov. O predlogih bodo predhodno razpravljali z zbornicami. Na ministrstvu izvajajo aktivnosti za zagon in okrevanje gospodarstva, vezano zlasti na sredstva nove finančne perspektive. Skupna vrednost vseh razvojnih spodbud, ki jih bo MGRT v letošnjem letu namenil gospodarstvu, bo znašala 659 mio evrov. Izvedenih bo 42 javnih razpisov, od tega 25 novih. Ti ukrepi bodo po besedah ministra vodili do boljšega poslovanja in poslovnih pogojev.

 

 
 

Več iz rubrike