Kaj je energijska psihoterapija in kakšni so njeni učinki?

Pranična oziroma energijska psihoterapija je ena najbolj učinkovitih energijskih orodij, ki spodbuja in vzdržuje eterično, čustveno in mentalno higieno.
Fotografija: Za komplementarno in celostno ozdravitev se je poleg psihoterapije potrebno osredotočiti tudi na subtilno energijsko polje, ki obdaja naša fizična telesa. Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Za komplementarno in celostno ozdravitev se je poleg psihoterapije potrebno osredotočiti tudi na subtilno energijsko polje, ki obdaja naša fizična telesa. Foto: Getty Images

Eden od izzivov, s katerem se sooča klasična psihoterapija, ki poteka na osnovi pogovorne interakcije med terapevtom in klientom je ta, da zmeraj trči ob minljivo naravo tega, kar poskuša pozdraviti - psiho. Ta delno biološko in delno duhovno živi v neprestanem nihanju razpoloženja, pogonov, stališč, inspiracij, konfliktov, prepričanj, potreb, spominov, navad, travm in hrepenenj, če omenimo le nekatere med njimi. Tako je vsak poskus, da bi ocenili, diagnosticirali in zdravili psiho, preobremenjen z težavnostjo. Ocenjevanje in diagnosticiranje tako niha med težavnim in netežavnim. Terapevtske intervencije so ponavadi dolgotrajne, rezultati pa variabilni. Zadnje raziskave kažejo, da pomoč psihoterapevta pomaga vsakemu tretjemu, ki jo poišče. Vsakemu tretjemu pomoč pomaga delno, pri eni tretjini pa ostane situacija nespremenjena.
 
image_alt
16-letni podjetnik lansiral novo kriptovaluto

Raziskave tudi kažejo, da kljub tradicionalnim psihoterapevtskim pristopom ostaja določena skupina ljudi, ki niso mogli spremeniti svojih negativnih stališč in prepričanj, ne glede na to, kako močno so se trudili. Spet drugi pogosto vzdržujejo boleče spomine in travme, saj so bili ti zaradi njihove domačnosti zanje nenavadno tolažilni. Kadar so se taki ljudje srečali z osebnimi potrebami, so jim emocionalne rane pogosto služile kot nezavedno orodje. Tako so odvisniška hrepenenja pogosto trajala še po prenehanju pitja alkohola ali jemanja dog. Kaj je torej manjkalo?
 
Za komplementarno in celostno ozdravitev se je poleg psihoterapije potrebno osredotočiti tudi na subtilno energijsko polje, ki obdaja naša fizična telesa. Pranična psihoterapija, ki jo je razvil mojster Choa Kok Sui, temelji prav na teh starodavnih ezoteričnih principih, ki jih je uspel združiti v oprijemljive in pragmatične postopke zdravljenja. To energijsko polje je sestavljeno iz čaker, meridianov in različnih nivojev avre, kjer so vgrajeni čustveni in duševni sistemi. S pranično (energijsko) psihoterapijo tako vplivamo na pravilno delovanje naših energijskih centrov (čaker), jih očistimo negativnih delčkov (elementarjev), negativnih miselnih in čustvenih entitet, jih zakrpamo in jim dovedemo energijo. Poleg tega klienta podučimo, kako lahko pridobiva energijo iz univerzalnega polja skozi kronsko čakro, ki se nahaja na vrhu glave. Podučimo ga, kako lahko sam vzdržuje svojo avro čim bolj čisto ter se zaščiti pred vplivi stresa iz okolja in od ljudi, s katerimi je dnevno v interakcijah. Gre torej za serijo strategij z uporabo prane (življenjske energije) z namenom, da odstranimo negativne vplive in jih nadomestimo z pozitivno, čisto in zdravo energijo.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pranična oziroma energijska psihoterapija je ena najbolj učinkovitih energijskih orodij, ki spodbuja in vzdržuje eterično, čustveno in mentalno higieno. Uporabimo jo lahko, kadarkoli je posameznik (bodisi otrok, nosečnica, poslovnež ali starostnik) izpostavljen toksičnemu, škodljivemu ali eterično umazanemu okolju. Bolnišnice in trgovski centri so na primer polni težke, goste, sive in umazane eterične energije. Metoda je idealna tudi pri odpravljanju negativnih miselnih vzorcev (na primer:  »nisem dovolj dober«, »ne bo mi uspelo«, »to ni mogoče«, itd.), ki pripeljejo do porasta alkoholizma, jemanja poživil, drog ter nasilja v šolah in v poslovnem okolju.
  
image_alt
Kako naj se milenijci pripravijo na upokojitev

Pranična psihoterapija ima poleg tega številne preventivne in kurativne učinke in ugodnosti. Uporabna je za odpravljanje negativnih miselnih entitet, zdravljenje travmatičnih psihičnih energij, podporo in pospešitev uspešnega zdravljenja psihičnih epizod in bolezni, kot so: stres, izgorelost, razdražljivost, tesnoba, žalovanje, histerija, depresija, fobije, obsesivno kompulzivno vedenje. Nudi tudi podporo pri zdravljenju odvisnosti od kajenja, alkohola, drog, uporablja se za zdravljenje nasilja, agresije in paranoje, za podporo in zdravljenje mentalno zaostalih pacientov, avtizma in drugo. Na fizičnem nivoju pomaga tudi pri zdravljenju vseh fizičnih bolezni nove dobe; od sladkorne bolezni, povišanega krvnega tlaka, holesterola, do raka, itd.
 
Ker sta pranična psihoterapija in zdravljenje s prano nasploh zasnovana na način, da ublažita psihološke in fizične bolezni, imata izjemen učinek na naše psihično in fizično počutje, nivo energije ter zdravje nasploh.
 
image_alt
Finska zaradi nevarnosti omejuje uporabo električnih skirojev

Kot rezultat predanega dela mojstra Choa Kok Sui je med ljudmi prisotno močno povečano zavedanja učinkov energije (prane) na čustvena in mentalna vprašanja in izzive. Njegovo pionirsko delo pri raziskovanju praničnega zdravjenja, še posebej pri uporabi tega za zdravljenje psiholoških tegob, je na vrhu pri napredovanju nove paradigme v psihologiji, ki jo lahko imenujemo tudi energijska psihoterapija.
 

Več iz rubrike