Kaj imajo skupnega letni časi, video in vodenje?

Poletje je sinonim daljšega odklopa in nabiranja energije za nove izzive, a je hkrati tudi čas, ko se rada spomnim usmeritve ene mojih prvih poslovnih mentoric.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Pred leti mi je namreč svetovala, da za uspešno kariero in blagodejno ravnovesje z zasebnim življenjem, potrebujem oddih vsake tri mesece. Nekaj, česar se bom veselila vsako četrtletje. Za vsakega od štirih letnih časov posebej, naj si torej izberem dogodek, ki ga bom preživela v družbi meni dragih in nekaj naredila predvsem zase.
 
Danes ugotavljam, da mi je predala eno najbolj dragocenih usmeritev, ki sem jih v poklicnem življenju dobila. Glede na dinamičnost mojega dela in odločitve, ki sem jih sprejemala takoj po zaključku študija (da želim delati na svoji karieri) je obstajala resna nevarnost, da bi lahko zanemarjala svoje osebno življenje ali celo pozabila na svoj osnovni cilj, srečo.
 
image_alt
Potovanje kot izrazito intimna izkušnja

Pa tega nisem storila, upoštevala sem nasvet in hvaležna sem zanj.
 
Čas pandemije je porušil mojo idejo oddiha in organizacijo časa za moje drage, saj nismo mogli potovati. Pa vendar sem našla priložnost in tudi čas, da nekaj lepega, spodbudnega in tudi razvojnega naredim zase, prav vsako četrtletje.
 
Foto: Getty Images/iStockphoto
Foto: Getty Images/iStockphoto
Po dobrem razmisleku, pa tudi preizkusu, skriva nasvet moje mentorice navodilo, da naj planiram svoje leto, svoje življenje, praznovanja in počitnice. In se tega držim.
 
Zato planiram. Čas z mojo družino in obiske mojih staršev. Srečo imam, da najine dopuste skrbno in zelo organizirano planira moj mož in da me vsak letni čas preseneti z novo lokacijo. Tudi letos. Verjamem, da je to eden od ključnih dejavnikov ne le dobrega počutja, ampak tudi mojega poslovnega uspeha in vztrajnosti.
 
Če vam ideja o oddihu vsak letni čas v letu morda ni najbližja, poskusite z majhnimi jutranjimi ali večernimi rutinami. Poletje je idealen čas, da jih začnete uvajati. Recimo 5-minutno jutranjo rutino, da se prebudite pred jutranjim plavanjem ali odhodom v službo. Ali 10-minutna umiritev pred spanjem, ki izboljša vaš spanec.
 
image_alt
Motivacija naj bodo nasledniki

Predvsem kot vodje ne pozabite na svoje sodelavce. Morda se dva meseca ne boste videli, ker se vam bodo prekrivali koledarji vaših dopustov. Predlagam, da pred začetkom počitnic, delite s svojimi sodelavci največje uspehe zadnjega četrtletja v vašem podjetju. Tako celotni organizaciji daste priložnost za praznovanje. Naj se poletje začne povezovalno in veselo, z dobrimi novicami o rezultatih, h katerim ste timsko prispevali vsi. Mini ideja: pohvalite sodelavce s kratkim predpoletnim video sporočilom.
 
In vi, vodje, kolikokrat in kako vi polnite svoje baterije?
 
P.s.:
V poletno branje vam priporočam knjigo Johna Parkina z naslovom »F**k it«. Naj bo za razmislek in v sprostitev.

Več iz rubrike