Genialnost v norosti!

Večina podjetnikov ima znake duševnih motenj. Zakaj prihaja do tega pojava?
Fotografija: Podjetniki so bolj podvrženi duševnim težavam / FOTO: SHUTTERSTOCK
Odpri galerijo
Podjetniki so bolj podvrženi duševnim težavam / FOTO: SHUTTERSTOCK

Verjamem, da si je težko zamisliti, da ima zelo uspešen podjetnik kakršne koli psihološke težave ali bremena, saj tega ne poznamo in se o tem ne govori. Tendenca medijev je, da prikazujejo razkošen in navdušujoč življenjski stil visoko profiliranih, uspešnih podjetnikov. Res je, da tudi taki obstajajo, a je takih v resnici zelo malo.
 
Večina uspešnih podjetnikov nima svoje razkošne jahte ali otoka. Večina se jih ne druži z diplomati in ne prijateljuje z znanimi osebnostmi. Toda to še ne pomeni, da niso uspešni. Vprašanje je samo, kaj je komu bolj pomembno in kakšno vizijo, želje in cilje si je vsak posameznik zadal.
 
Tako kot vsem podjetniki, tudi njim ni bilo kar vse dano. Še vedno je njihova stalnica doseganje ciljev in konstantnega napredka ter uspeha, kar je lahko velik izziv. V veliki meri je s tem zelo povezano psihično blagostanje.
image_alt
Spremenite ovire in izgovore v motivacijo
 
Poznamo veliko podjetnikov, ki načeloma ohranjajo stabilen posel ali rastoče podjetje in nimajo nikakršnih težav. A raziskave so pokazale, da so podjetniki v 50 odstotkih bolj podvrženi težavam v psihološkem zdravju. Najpogostejše motnje, s katerimi se podjetniki soočajo so: anksiozna motnja, tesnoba, stres in depresija.
 
Zelo dobra raziskava, ki nam veliko pove o realnosti in pomembnosti tematike, je raziskava Dr. Michaela A. Freemana, ki je leta 2015 raziskoval pogostost in značilnosti težav duševnega zdravja med podjetniki in prevzemniki posla. Ugotovil je, da je 72 odstotkov udeležencev v raziskavi poročalo o duševni stiski.
 
Toda zakaj tako visoke številke? Katere so tiste ovire, s katerimi se podjetniki soočajo in so tesno povezane s pojavom duševne stiske?
 

Osamljenost

 
Biti podjetnik v veliki meri pomeni biti osamljen. Seveda so ob nas prijatelji, družinski člani, osebje, ampak s kolikimi od njih se dejansko pogovarjamo o stiskah, realnih težavah in smo popolnoma transparentni glede posla? Tipičen primer je na primer skrb, ki se lahko pojavi zaradi različnih stvari.
 
Najpogosteje o tem ne govorimo s partnerji ali otroci, saj jih ne želimo obremenjevati, nikakor pa to ne sme vplivati na naš kader, saj bi posledično vplivalo tudi na posel. Zato se raje zapremo vase in z nobenim ne delimo stiske. Vse skrbi in tesnobo, ki se tako pri nas pojavi, shranimo vase in jo potisnemo v nezavedno.
image_alt
Zaprašeno ogledalo ne more jasno odsevati
 
Kolikokrat se vam je zgodilo, da ste imeli kak izbruh jeze na nekega delavca, ki si v resnici tega ni zaslužil? Velikokrat, ko ne izrazimo svojih stisk in občutenj in se ta nakopičijo, lahko eksplodirajo v nepravem trenutku.
 
Možna rešitev je imeti svetovalca, na katerega se v takih trenutkih lahko obrnete. Sama sem v podjetju odgovorna ravno za take stvari. Nekaj podjetnikov, s katerim delam, ima ravno terapevtsko-mentorski program, kjer vse te misli in občutja sproti predelujejo. Slednje jih naredi samo še uspešnejše in jih okrepi.
 

Navdušenje in adrenalin

 
Večina podjetnikov, ki jih poznam in s katerimi delamo je zelo strastnih, do svojega dela, odločnih in projektom predajo s telesom, umom in energijo. Na začetku posla je to stalnica, saj zaradi investicije, ki smo jo vložili v posel, težko pozabimo na delo in samo uživamo življenje. Strah je zelo močno čustvo, ki tu v veliki meri vpliva na nas.
FOTO: GettyImages
FOTO: GettyImages
 
Veliko je stvari, ki se jih želimo lotiti takoj in včasih se zgodi, da delamo tudi nadure in ne samo klasičnega 8-urnega delovnika. Zelo pomembno pa je, da poskrbimo zase. Pomembno je, da se zavedamo svoje preobremenjenosti in da svoj čas posvetimo tudi družini ter prijateljem. To lahko storimo tako, da naredimo strateški načrt in jasen okvir za kaj bomo porabili svoj čas. Natančnejša kot bo struktura, jasnejša bo naša organiziranost. V primeru, da zase ne bomo poskrbeli, lahko pride do izgorelosti in preobremenjenosti, kar posledično vodi v propad posla.
 

Življenje je sestavljeno iz vzponov in padcev in tak je tudi posel

 
Vsi vemo, da se v poslu kdaj kaj zalomi in ne gre čisto vse po planu. Prej kot se tega zavedamo, lažje nam bo, ko tak trenutek nastopi. Čeprav je neuspeh del celotnega procesa, je zelo težko ubežati strahu pred neuspehom. Slednji ima lahko zelo nevarne posledice na duševno blaginjo podjetnika. Namesto, da se osredotočate na neuspehe in kje vse se vam je zalomilo, se osredotočite na zmage in na dosežke, ki so vas izpopolnili.
 

Bi zase rekli, da ste se v članku našli?

 
Najtežje je ugotoviti in priznati si, da obstaja visoko tveganje za nastanek in razvoj duševnih motenj. Vabim vas, da se zazrete vase in ste do sebe iskreni.
image_alt
Avstrijci spet na počitnice, tudi v Slovenijo
 
Večina podjetnikov gleda v tla in se osredotoča zgolj na rast podjetja, ne zmenijo pa se za znake, ki preprosto kažejo, da nekaj ni v redu. Ti znaki se lahko izražajo kot obup in nezmožnost reševanja nalog v privatnem ali poslovnem življenju, krhanje medosebnih odnosov in razmerij, moten spanec in insomnia ter slabe prehranjevalne navade. Najpomembnejši pokazatelj pa je konstantno nihanje čustev.
 
Ne nazadnje, najpogumnejši so ravno tisti, ki so pripravljeni investirati vase, delati na sebi in svojih odnosih ter na podlagi zdravih temeljev zgraditi močan posel. 
 
 

Več iz rubrike