Avstrijci spet na počitnice, tudi v Slovenijo

Lani in v prvih mesecih letošnjega leta so Avstrijci potovali precej manj kot pred letom 2020, a trend se obrača.
Fotografija: Foto: DENIS LOVROVIC / AFP
Odpri galerijo
Foto: DENIS LOVROVIC / AFP

Slovenijo je v prvih treh mesecih letos obiskalo dvajsetkrat manj turistov iz Avstrije kot v prvem četrtletju 2020. Avstrijci tudi letos zaradi pandemije ne bodo potovali v rekordnem številu - v Slovenijo in nasploh v tujino. Dobra novica pa je, da Avstrijci - in Nemci, ki so v številnih državah zelo pomembni turisti - niso izgubili želje po potovanjih.
 
Od začetka januarja do konca marca 2021 je bilo v slovenskih turističnih objektih le 6162 nočitev gostov iz Avstrije, kar je 94,55 odstotka manj kot v prvih treh mesecih lanskega leta. V letu 2020 je Slovenija gostila dobrih 63 odstotkov manj turistov iz Avstrije.
 
image_alt
Hrvaška: 11.000 natakarjev zapustilo sektor; sezona pod vprašajem

V Sloveniji so avstrijski turisti izjemno pomemben segment. Slovenska turistična organizacija ima predstavništvo v središču Dunaja, na turističnih sejmih v Avstriji, kot je denimo dunajski Ferien (letos seveda odpadel), ima Slovenija tradicionalno veliko stojnico itd. Ne brez razloga: po domačih gostih, pa tistih iz Nemčije, na tretjem mestu lestvice največjega števila turistov v Sloveniji najdemo Italijo (leta 2019) ali Avstrijo (2020). Lani je bil padec števila italijanskih gostov večji od avstrijskega, tako so Avstrijci prehiteli Italijane. Na četrtem mestu najpogostejših turistov v Sloveniji, ampak daleč pod številom Avstrijcev in Italijanov, so Nizozemci itd.
 
Avstrijci so pred pandemijo veliko potovali v tujino. Statistiki so izračunali, da so leta 2019 turisti iz Avstrije v drugih državah sveta porabili okoli 9,5 milijarde evrov. Povrh tega so  skoraj dve milijardi plačali za prevoz. V tistem letu je skupno število počitniških in drugih večdnevnih potovanj Avstrijcev doma in v tujino znašalo 21,2 milijona. Lani se je število teh potovanj zmanjšalo na 12 milijonov, kar pomeni, da je padlo na raven iz leta 2000. Pri tem se je število potovanj v tujino zmanjšalo za dve tretjini, upad domačih potovanj pa je znašal le petino števila iz leta 2019.
Foto: Getty Images/iStockphoto
Foto: Getty Images/iStockphoto

 
Na potovanjih v tujino so glavne destinacije Avstrijcev Nemčija, nato Italija, pa Hrvaška. Drugačna slika je, ko govorimo le o »glavnih počitnicah«, potovanjih z vsaj štirimi ali več nočitvami. Za tovrstne počitnice je Italija prvi cilj Avstrijcev. Hrvaška je bila nekaj let druga, vse do lani, ko jo je prehitela Nemčija; na četrtem mestu je Španija.
 
Pandemija je močno spremenila motivacijo ljudi za počitniška potovanja. Lani je bil najpogostejši motiv potovanja Avstrijcev obisk sorodnikov in prijateljev. Povečal se je tudi delež tako imenovanih »aktivnih počitnic«. Hkrati se je zanimanje za potovanja v (vele)mesta več kot prepolovilo. Delež slednjih v vseh večdnevnih potovanjih Avstrijcev pred pandemijo je bil 16-odstoten.
 
Danes ima Avstrija skoraj devet milijonov prebivalcev, od katerih običajno okoli trije milijoni ne počitnikujejo izven države. Raziskave stališč prebivalstva kažejo, da skoraj 49 odstotkov od teh treh milijonov lani ni potovalo iz strahu. Strah nikoli prej ni bil glavni razlog, da ljudje ne bi potovali. Leta 2019 je le 6,6 odstotka odraslih Avstrijcev reklo, da ne bodo potovali zaradi bojazni, da bi se jim na potovanju zgodilo kaj hudega.
 
image_alt
Prihodnost prometa: Na morje s sosedovim avtom, po mestu s skirojem

Veliko je tudi število tistih v Avstriji, ki ostanejo doma, ker nimajo motiva za potovanje. Poleg tega ni majhno število takih, ki se na pot ne odpravijo iz zdravstvenih razlogov. Nekateri ne potujejo zaradi pomanjkanja časa, ker imajo bodisi permanentne poslovne, bodisi družinske obveznosti.
Foto: Getty Images/iStockphoto
Foto: Getty Images/iStockphoto

 
V zadnjih dneh se je cepljenje v Avstriji in Nemčiji močno pospešilo, številni kazalci kažejo na oživitev gospodarstva, prihod pomladi pa poraja željo za potovanjem. Letos poleti je levji delež Avstrijcev pripravljen na potovanje na poletne počitnice. Po najnovejši študiji Österreich Werbunga o turističnih načrtih Avstrijcev in Nemcev letos poleti, 79 odstotkov Avstrijcev in 71 odstotkov Nemcev pravi, da se bo »zagotovo« ali »verjetno« odpravilo na daljši dopust.
 
Večina bi jih rada počitnikovala v svoji državi, Avstrijci v Avstriji, Nemci v Nemčiji. Tisti Avstrijci, ki se nameravajo letos poleti odpraviti v tujino, bodo spet odpotovali večinoma v Italijo, Nemčijo in Hrvaško. Po počitnicah v lastni državi imajo Nemci najraje Italijo, Španijo, Avstrijo in Grčijo. Avstrijci se bodo večinoma odpravili na dopust v avgustu, Nemci v septembru.
 
image_alt
Prva samovozeča ladja se odpravlja na čezatlantsko plovbo

Najpomembnejša vprašanja Avstrijcev, ki želijo potovati v tujino, so: Ali so v državi kamor potujemo odprti gostinski obrati in pod kakšnimi pogoji? Katere znamenitosti lahko obiščejo? Katere dejavnosti so dovoljene? Kdaj je potreben negativen test in kdaj se je treba cepiti? In ne nazadnje, koliko okuženih je v državi?
 

Več iz rubrike