Spremenite ovire in izgovore v motivacijo

Ljudje smo po naravi nagnjeni k udobju. Naš um avtomatično, ko pride do izziva ali ovire išče najlažjo in najhitrejšo pot.
Fotografija: FOTO: REUTERS/Stringer 
Odpri galerijo
FOTO: REUTERS/Stringer 

IZGOVORI
 
Seveda je to zelo koristna strategija, kadar je vprašanje časa za rešitev nekega izziva najpomembnejša postavka. Na primer; ko pride do nevarnosti na cesti, je dobro, da hitro in učinkovito odreagiramo, sicer bomo vpleteni v nesrečo.
 
Kadar pa ta strategija hitre in najlažje rešitve postane del vsakodnevnega reševanja oz. spopadanja z vsemi priložnostmi in izzivi, pa pademo v način delovanja »po najmanjši liniji odpora«, ki lahko zagotovo vodi tudi do slabših rezultatov oz. ne pride do spremembe, ker se nismo sposobni prilagajati, učiti in napredovati. Vse to vodi v stil življenja, ki je sicer lahko manj stresen, zaradi posameznikove nizke udeležbe pri procesu, ne prinaša pa nobenega zadovoljstva, vznemirjenja, vzhičenosti, strasti pri ustvarjanju nečesa novega, koristnega, boljšega in naprednejšega.
 
OVIRE
 
Kadar na začrtani poti trčimo ob ovire, jih preskočimo. Mogoče obvozimo, vsekakor pa ne obupajmo prehitro že po prvem neuspelem poskusu. Ovire so v resnici namenjene ponastavitvi zastavljene poti, novi priložnosti oz. spremembi, ki jo moramo narediti, učenju nove strategije ali vsebine,...
 
Kadar začnemo na ovire gledati z vidika priložnosti za nov pogled, način, spremembo vedenja itd., postanejo lahko celo motivacija, da se premaknemo še hitreje in bolje naprej. Da najdemo v sebi moč, mobiliziramo dodatno energijo in se odločimo to oviro premagati, naj bo še tako težka ali neprijetna.
 
FOTO: REUTERS/Ina Fassbender 
FOTO: REUTERS/Ina Fassbender 


Velikokrat ljudje pridemo do spremembe oz. mobilizacije energije, ki nas ponese naprej šele, ko postanejo stvari res, res težke. Ko jih zelo težko prenašamo, trpimo in postane bolečina prevelika. Največkrat je to takrat, ko zbolimo ali zboli nekdo, ki ga imamo radi. Takrat vse ostalo, kar se nam je prej zdela prioriteta odpade, nimamo več težave ohraniti pozornost pri premagovanju ovire, ne zanimajo nas več bližnjice in lahke rešitve. Takrat želimo stvari priti do konca. Se do konca pozdraviti ali dokončno narediti neko spremembo, vpeljati novo-boljšo navado, itd.
 

10 OVIR, ki pripeljejo do STRESA in VPRAŠANJA, ki ovire spremenijo v motivacijo

 
Omejujoča prepričanja povezana s tem, ali je nekaj mogoče ali ni- KADAR VERJAMEMO, DA JE NEKAJ MOGOČE, BOMO TO ZAČELI TUDI URESNIČEVATI, SICER NE.
 
VPRAŠANJE: ALI JE KOMU TO ŽE USPELO? KAJ LAHKO NAREDIŠ TAKOJ?
 
Pretirana skrb, kaj bodo drugi rekli/naredili- OBREMENJEVANJE Z MNENJEM DRUGIH O NAS JE TAKO, KOT ČE DAMO VPLIV, KAKO SE BOMO POČUTILI  V ROKE NEKOGA DRUGEGA.
 
VPRAŠANJE: KAKO LAHKO SAM VPLIVAŠ NA SVOJE POČUTJE? POTREBUJEŠ ZA TO RES ODOBRAVANJE DRUGIH?
 
Občutek, da imamo premalo časa- ČAS JE RELATIVEN. KAKO GA DOŽIVLJAMO, JE NAŠA SUBJEKTIVNA IZKUŠNJA. KDOR MISLI, DA GA IMA PREMALO JE STALNO POD STRESOM.
 
VPRAŠANJE: KDAJ NAJPREJ LAHKO ZAČNEŠ? ČEMU SE LAHKO ODPOVEŠ?
 
Ne vidimo rešitve- KJER JE PROBLEM, OBSTAJA TUDI REŠITEV. KDOR TEGA NE ZMORE VERJETI, JE V STRESU, ZASKRBLJEN IN GA JE STRAH.
 
VPRAŠANJE: KATERE MOŽNOSTI ŠE NISI POSKUSIL? KAKO TO USPEVA DRUGIM?
 
Ne vztrajamo dovolj časa- VZTRAJNOST JE NAJPOMEMBNEJŠA VRLINA USPEHA.
 
VPRAŠANJE: KAKO MOČNO SI ŽELIŠ DOSEČI TA CILJ, ALI SPREMEMBO? KATERI SO KORAKI, KI TE BODO PRIPELJALI DO NJEGOVE URESNIČITVE?
 
Strah pred neuspehom- NEUSPEH JE KONSTRUKT NAŠE DRUŽBE. V RESNICI OBSTAJA SAMO POVRATNA INFORMACIJA, KI NAM DA USMERITEV ZA NAPREJ.
 
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock


VPRAŠANJE: KAJ SE IZ TEGA LAHKO NAUČIM? KAJ LAHKO NAREDIM DRUGAČE ALI SPREMENIM?
 
Ne verjamemo zares v to, kar delamo - VERA JE NAJMOČNEJŠI VIR NAŠE ENERGIJE. KO VERJAMEMO V NEKAJ, TO URESNIČUJEMO TUDI, KADAR NI LAHKO.
 
VPRAŠANJE: JE KOMU TO ŽE USPELO PRED TABO? KAJ BO DRUGAČE, KO TO DOSEŽEŠ?
 
Pomanjkanje smisla,poslanstva- SMISEL ZAKAJ NEKAJ POČNEMO ALI SI ŽELIMO URESNIČITI JE KLJUČ, DA BOMO TO TUDI Z VESELJEM UDEJANJALI.
 
VPRAŠANJE: KAJ DOBREGA TI BO PRINESLO TO, ČE TI USPE? ZAKAJ SI ŽELIŠ TO URESNIČITI?
 
Neodločnost in slaba samopodoba- VERJETI VASE POMENI, DA SE ZNAMO POSLUŠATI IN SPREJEMATI TUDI RIZIKO.
 
VPRAŠANJE: KAJ DELAJO TISTI, KI JIM TO USPE? KAJ BO BOLJE, ČE SE ODLOČIM IN POSKUSIM?
 
Premalo ali preveč akcije- RAVNOVESJE KOLIKO NAPORA (NE PREVEČ IN NE PREMALO) VLAGAMO V URESNIČEVANJE CILJA NAS NAJHITREJE PRIPELJE DO LE-TEGA.
 
VPRAŠANJE: KOLIKO POČITKA POTREBUJEM, DA SEM UČINKOVIT? KATERA AKCIJA MI PRINESE NAJVEČ REZULTATOV?
 

10 IZGOVOROV, ki pripeljejo do STRESA in VPRAŠANJA, ki izgovore spremenijo v motivacijo

 
Ni časa, oz. ni še pravi čas- V RESNICI  JE PRAVI ČAS TOČNO TAKRAT, KO ZAČNEMO.
 
VPRAŠANJE: KATERI PA JE PRAVI ČAS? KAKO MI ODLAŠANJE KORISTI ALI ŠKODUJE?
 
Ni pravih pogojev- POGOJE SI USTVARJAMO SPROTI. NIKOLI NI VSE IDEALNO, KO SE NEČESA LOTIMO.
 
VPRAŠANJE: KAJ MI USPEVA DOBRO IN S ČEM LAHKO ZAČNEM NAJPREJ?
 
Nisem razumljen, ne upoštevajo me- VSAK ČLOVEK ŽIVI V SVOJI RESNICI S SVOJIMI PREPRIČANJI. NAUČITE SE POSLUŠATI IN SLIŠATI KAJ VAM DRUGI GOVORI, SPOROČA.
 
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock


VPRAŠANJE: KATERI ČAS JE NAJPRIMERNEJŠI, DA POVEM SVOJE MNENJE? KAKO LAHKO NA DRUG NAČIN SPOROČIM TO KAR MISLIM?
 
Drugi so krivi-ZA VSAK KORAK V ŽIVLJENJU SMO ODGOVORNI SAMI. KADAR SODIMO, SE ODDALJUJEMO OD REZULTATA. RAJE SAMI NAREDIMO NEKAJ...
 
VPRAŠANJE: KAJ LAHKO PREVZAMEM NASE? KAKO LAHKO PRISPEVAM JAZ?
 
Ne znam-NOBEN NIKOLI NE ZNA VSEGA. SPLOH NA ZAČETKU NE. VSI SE UČIMO SPROTI.
 
VPRAŠANJE: KAJ MORAM ZNATI TAKOJ, KAJ SE LAHKO NAUČIM SPROTI? KJE SE LAHKO TEGA NAUČIM?
 
Tega se ne da-KADAR OBSTAJA TEŽAVA, ZAGOTOVO OBSTAJA ZANJO TUDI REŠITEV. POIŠČIMO SI POMOČ, ČE JE V DANEM TRENUTKU NE VIDIMO.
 
VPRAŠANJE: KJE LAHKO POIŠČEM POMOČ? KDO TO DELA DOBRO IN ME TEGA NAUČI?
 
Nimam dovolj denarja-DENARJA IMAMO TOLIKO, KOLIKOR SMO GA V UMU SPOSOBNI VIDETI. POZITIVEN POGLED NA DENAR TUDI PRITEGNE PRILOŽNOSTI IN DENAR K NAM.
 
VPRAŠANJE: KOLIKO DENARJA ZARES POTREBUJEŠ ZA TO, TA TRENUTEK?
KAJ MORAŠ ZA TA DENAR DATI, NAREDITI V ZAMENO?
 
Ne poznam pravih ljudi-KJER JE VOLJA IN ŽELJA DOVOLJ VELIKA NISO PRAVI LJUDJE NITI POTREBNI. VZTRAJANJE IN VERA STA NAJPOMEMBNEJŠI.
 
VPRAŠANJE: KAKO MOČNO SI TO ŽELIŠ? KAKO DOLGO V RESNICI POSKUŠAŠ IN NA KAKŠEN NAČIN LAHKO ŠE POSKUSIŠ?
 
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock


Razmere še niso prave oz. ugodne-NIKOLI NI PRAVI ČAS OZ. TISTI TRENUTEK, KO ZAČNEMO JE PRAVI ČAS.
 
VPRAŠANJE: KOLIKO ČASA IMAŠ ŠE NA RAZPOLAGO? KAJ JE KORIST IN KAJ SLABOST ODLAŠANJA?
 
Pretežko je-KADAR JE NEKAJ TEŽKO POMENI, DA SE BOMO VELIKO IZ TEGA LAHKO NAUČILI IN NAPREDOVALI, ČE BOMO TO PREMAGALI OZ. ZMOGLI.
 
VPRAŠANJE: KAKO ZADOVOLJEN BOŠ, KO BO TO ZA TABO? KOMU SI LAHKO VZGLED?
 

 
 
 

Več iz rubrike