Čustva

Čustva se pojavijo na mestu, kjer se srečata um in telo. So odziv telesa na stanje našega uma ali povedano drugače, so refleksija našega uma v telesu.
Fotografija: Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Foto: Getty Images

Čustva so reakcija telesa na stanje našega uma. Um v tem kontekstu ne predstavljajo samo misli temveč vključuje tudi čustva ter vse nezavedne mentalno-čustvene reaktivne vzorce. Čustva se pojavijo na mestu, kjer se srečata um in telo. So odziv telesa na stanje našega uma ali povedano drugače, so refleksija našega uma v telesu.

image_alt
Ego na duhovni poti

Bolj kot se poistovetimo s svojimi mislimi, s sodbami, komentarji, interpretacijami,...manj smo prisotni kot opazovalci ali gledalci zavesti in bolj močna postaja čustvena energija, ne glede ali se tega zavedamo ali ne. Če ne zmoremo čutiti svojih čustev, če smo od njih odrezani, jih bomo slej kot prej izkusili na čisto fizični ravni, kot fizični problem ali simptom (bolečina v vratu, glavobol, težave s črevesjem, zakrčeno telo,...)

Če imate težave z občutenjem čustev, se začnite mentalno osredotočati na notranjo energijo svojega telesa

Začutite telo od znotraj in to vam bo pomagalo, da boste začutili tudi čustva. Če zares želite vedeti v kakšnem stanju (mirnem ali razburkanem) je vaš um, vam bo telo dalo zmeraj resnično refleksijo le-tega. Zato opazujte svoja čustva ali še bolje začutite jih v svojem telesu. Če nastane med njima očiten konflikt, imejte zmeraj v mislih dejstvo, da je misel laž in da je čustvo resnica. Ne ultimativna resnica kdo smo ampak relativna resnica o stanju uma v danem trenutku.

Če trenutno morda še ne morete v obliki misli ozavestiti nezavednega delovanja vašega uma, se lahko zmeraj zanesete na to, da se um v telesu reflektira kot čustvo, ki pa se ga lahko tudi zavedate.

image_alt
Dihanje je življenje

Če na čustva začnemo gledati iz tega vidika vidimo, da gre za isto stvar, kot da bi poslušali ali opazovali svoje misli. Edina razlika je v tem, da se misli nahajajo v naši glavi, čustvo pa ima močno fizično komponento in zato ga primarno začutimo v telesu. Čustvu nato lahko mirno dovolimo, da je tam brez, da ga nadziramo, saj v tem primeru in s tem zavedanjem mi nismo več poistoveteni z njim, torej nas ne obsede ampak postanemo opazovalec oz. prisotnost opazovanja.

Če to prakticiramo nam bo kmalu luč zavesti osvetlila vse, kar je bilo nezavedno.

Navadite si postaviti to vprašanje; Kaj se ta trenutek dogaja znotraj mene? To vprašanje vas bo zmeraj usmerilo v pravo smer. Ampak ne analizirajte, samo opazujte.  Osredotočite svojo pozornost navznoter. Začutite energijo čustva.

image_alt
Zakaj meditacija?

Če ni prisotno nobeno čustvo, potem usmerite pozornost še globje v notranje energijsko polje vašega telesa. To je tudi vhodna točka do biti.

Vir: Practising the power of now; E. Tolle

Več iz rubrike