Čudež življenja

Zaustavitev in občutek hvaležnosti za male stvari, ki nam jih prinese življenje na Zemlji, je lahko preprosta, a izjemno učinkovita vaja.
Fotografija: Foto: Thinkstock
Odpri galerijo
Foto: Thinkstock

Zaustavitev in občutek hvaležnosti za male stvari, ki nam jih prinese življenje na Zemlji, je lahko preprosta, a izjemno učinkovita rešitev, če želite spremeniti in izboljšati svoj dan.

image_alt
Žanjemo to, kar sejemo

Ali tudi vi zjutraj vstanete s 'seznamom stvari, ki jih moram storiti' v mislih? Še preden dobro odprete oči in si umijete zobe, je že tukaj – občutek shajanja z neskončnim spiskom obveznosti. In če se ta slučajno kdaj konča, to še ni vse. Temu sledi še daljši spisek stvari, ki niso tako nujne, pa vendar bi bilo dobro, da jih storimo, se v čem izboljšamo itd. To je realnost vsakdana mnogih med nami.

Pa sploh kdaj pomislimo na vse tiste stvari, ki nam jih ni treba narediti? Ni se nam na primer treba naučiti, kako naj dihamo. Ni nam treba skrbeti za to, da se Zemlja vrti okoli Sonca. Ni nam treba skrbeti za to, da naše srce bije in da se naše celice regenerirajo. Mnogo je takšnih stvari v naših življenjih, za katere nam ni treba skrbeti in se odvijajo same od sebe brez našega truda. In prav to je čudež življenja na Zemlji.

image_alt
Stanje, ko smo v čistem toku kreacije

Ob čudežu naravnega življenja na našem planetu obstaja tudi čudež kreacij, ki smo jih ustvarili ljudje sami. Na primer: elektrika, avtomobili, letala, telefoni, internet itd. Nekdo, ki je živel samo 100 let nazaj, bi bil popolnoma osupel nad vsemi človeškimi kreacijami, ki so nastale v zadnjih nekaj desetletjih. Osupnilo bi ga na primer dejstvo, da lahko komuniciramo s človekom, ki biva na drugi strani planeta, ali pa to, kako milijoni ljudi vsak dan prepotuje polovico planeta z letalom v samo nekaj urah. Da sploh ne govorimo o zmogljivostih interneta in računalnikov. Pa vendar vse te čudeže ponavadi opazimo samo takrat, ko eden izmed njih preneha delovati ali se kje pojavi napaka.

Ko zjutraj vstanete, namenite nekaj pozornosti temu, kaj vse okoli vas poteka gladko, koliko majhnih čudežev se zgodi v samo enem dnevu. Tako naravnih kakor človeških kreacij. Ko si nadenete očala ali kontaktne leče, namenite trenutek temu, da cenite in se čudite, kako lahko v hipu brezhibno vidite. Če vsak dan namenite le nekaj trenutkov čudežem življenja, boste svoj svet in življenje doživljali z več veselja in hvaležnosti. Morda vas bo navdušilo dejstvo, da je sonce zjutraj zopet vzšlo in ogrelo ter razsvetlilo naš planet. Ali pa preprosto to, da ste živi in da vaše telo točno ve, kako naj diha, pošilja kri po telesu in preprosto obstaja.  

image_alt
Največja grožnja za naslednje generacije

Več iz rubrike