Če želimo biti uspešni, moramo biti tudi zbrani

Uspešno upravljanje s financami se začne pri upravljanju lastnega počutja.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

V preteklosti smo že večkrat izpostavili, da je finančni stres eden od glavnih dejavnikov za neuspeh posameznikov in tudi podjetij, v katerih so zaposleni oziroma katera imajo v lasti. Po raziskavah kar devet od desetih bralcev tega prispevka doživlja vsaj blago obliko finančnega stresa, zato podjetja povprečno vsako leto izgubijo dva delovna tedna na račun nižje delovne učinkovitosti. Kakršenkoli stres pri posamezniku seveda neposredno vpliva na njegovo delovno sposobnost, motivacijo in produktivnost. Vse to pa vpliva tudi na poslovne rezultate podjetij in posledično celo na ceno delnic teh podjetij.
image_alt
Warren Buffett: prihaja mnogo hujša pandemija od covida-19

Izpostaviti pa velja nekaj, česar se poslužujejo najbolj uspešni podjetniki in kar spada med pravila, ne le nasvet. Če želimo biti uspešni, moramo biti tudi zbrani, zato moramo preprečiti vse morebitne dejavnike stresa. Le-ta se ne prične s pričetkom prvih težav ampak že veliko prej, vključno z našim življenjskim slogom, gibanjem, prehrano, okoljem itd. Ne bom se posvečal vprašanju, kaj je bilo prej: kura ali jajce. V tem primeru pa vprašanju: finančni stres ali zdravstveno stanje in splošno počutje. Obstaja nešteto raziskav, ki povezujejo finančni stres z zdravstvenim stanjem in vzporednice so očitne - ljudje, ki se borijo s finančnim stresom, imajo veliko težav na vseh področjih, tudi z lastnim zdravjem.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

V kolikor ste se v preteklosti že spopadali s finančnim stresom ali se s tem spopadate v tem trenutku, se poleg urejanja osebnih financ, lotite urejanja lastnega počutja. Anksioznost in depresija gresta z roko v roki s stresom, ki je posledica neurejenih financ. Prav tako pa gresta z roko v roki s pomanjkanjem gibanja, pomanjkanjem počitka oziroma spanca in vse skupaj ustvari učinek snežne kepe, pri kateri se težave le kopičijo ena na drugo do te mere, da na koncu ne vidite več luči na koncu predora.

Ena stvar, ki je enotna skoraj vsem uspešnim podjetnikom, je brezkompromisen pristop k fizični in mentalni aktivnosti. To je posledica dejstva, da redna aktivnost spodbudi delovanje mentalnih procesov, zraven pa blagodejno vpliva na vaše fizično stanje. To je vsekakor le začetna točka, s katero bi vas rad spodbudil k začetku razmišljanja in raziskovanja. Torej, zavihajte rokave, namenite čas sebi in razumevanju svojega počutja ter poskrbite za napredek tako na osebnem, kot tudi na poslovnem področju. Seveda ne pozabite tudi na lastne finance, saj se ne bodo uredile same!
image_alt
Bitcoin se je prilagodil kitajskim ukrepom, rudarji množično v Teksas

____________
Vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko pošljete na elektronski naslov nasvet@vzajemci.com. Odgovor strokovnjakov Vzajemci Skupine boste prejeli v treh delovnih dneh preko elektronske pošte.
 

Več iz rubrike