Bogastvo sočutja, čuječnosti in skromnosti

Nekateri vodje so ledolomilci, trajekti ali pastirji. Kater vodja ste vi?
Fotografija: Poimenujejo jih ledolomilec, trajekt in pastir. Kako to preliti v prakso? S coachingom...Foto: REUTERS
Odpri galerijo
Poimenujejo jih ledolomilec, trajekt in pastir. Kako to preliti v prakso? S coachingom...Foto: REUTERS

Budistična tradicija opisuje 3 sloge vodenja, natančneje sočutnega vodenja. Poimenujejo jih ledolomilec, trajekt in pastir.

Pred kratkim sem v članku revije Harvard Business Review ponovno prebrala misli Dalai Lame na to temo. In prav ta članek z naslovom The Dalai Lama on Why Leaders Should Be Mindful, Selfless, and Compassionat me je napeljal na razmišljanje o stanju vodenja in slogih vodenja v Sloveniji in naokoli.

Ko prebiram in poslušam odgovore vodij, generalnih direktorjev in lastnikov podjetij na temo njihovega sloga vodenja in organizacijskih vrednot, lahko svoja opažanja oblikujem v 3 zaključke:
 
  1. Najpomembnejši del vodenja ni sposobnost vodje, da rešuje probleme, temveč da zazna priložnosti, ki omogočajo rast organizaciji in zavzetost zaposlenih. Sposobnost ustvarjanja priložnosti za razvoj svojih sodelavcev, organizacije in industrije je bistvena. Recimo, da je vodja inovator in ustvarja kreativno okolje, ki spodbuja rast in razvoj. Ledolomilec torej, ki tvega in hkrati daje vzgled.
  2. Iskreni interes vodje za dobro počutje prav vseh njegovih sodelavcev ni le čas, ki ga ta nameni sodelovanju, poslušanju in pogovoru, ampak pozornost, ki jo nameni vsakemu sodelavcu, da dejansko posluša in sliši vse, kar mu organizacija sporoča. Lahko rečemo, da je trajekt, ki spremlja svoje zaposlene, skozi stalne spremembe.
  3. Vodja vzpostavi poslanstvo organizacije z jasnim usmerjanjem. In to že zdavnaj ni več avtoritativno, niti samo navdihujoče. Je inovatorsko in sočutno, kjer zna vodja s svojim slogom vodenja nagovoriti različne potrebe posameznika in njegovo motivacijo. Lahko bi rekli, da je pastir, ki vodi in obvaruje svoje sodelavce, še preden je sam na varnem.
 
Vodjem je lažje govoriti o sočutnem in vključujočem slogu vodenju, kot pa ga dejansko živeti. Na podlagi izkušenj iz coachinga s top vodji ugotavljam, da vzrok za to najverjetneje leži v dejstvu, da tako delovanje zahteva veliko truda na področju samozavedanja, kjer lastno pomembnost podredimo za dobro drugega. Od vodij zahteva skromnost, da interes za svoj dobrobit uskladijo z dobrim za druge.


 
Vodenje je predvsem človeška kvaliteta prepoznati v sebi svoje najboljše lastnosti in jih ponotranjiti. Z visoko ravnjo samozavedanja lahko oblikujete edinstveni slog vodenja, ki bo tudi drugim omogočal kreativno, varno in spodbudno okolje za rast in razvoj.
 
Prav zaradi tega rada delam z vodji, saj vedno znova dobim potrditev, da je coaching eno najmočnejših orodij za razvoj sočutnega, čuječega in vključujočega sloga vodenja.

Če želite svoje vprašanje ali mnenje deliti z mano me najdete na LinkedInu: https://www.linkedin.com/in/simonaspilak/
 

 

Več iz rubrike