Kaj bi ustvarili zase, če bi imeli 10-krat več poguma?

Pred tednom dni mi je kolega poslal sporočilo o pogumu in ambicioznosti. Šlo je za odziv ...
Fotografija: Verjamem v to, da sta osebni razvoj in napredovanje zelo pomembna in jima namenjam veliko pozornosti. Foto. pexels
Odpri galerijo
Verjamem v to, da sta osebni razvoj in napredovanje zelo pomembna in jima namenjam veliko pozornosti. Foto. pexels

Pred tednom dni mi je kolega, ki ga zelo cenim, poslal sporočilo o pogumu in ambicioznosti. Šlo je za odziv na eno izmed mojih LinkedInovih objav, hkrati pa je s sporočilom spodbudil tudi razpravo o zanimivi tematiki.


 
Njegove besede sem dojela kot spodbudo, ker me je opozoril na pomemben vidik ravnovesja med osebnim in poslovnim življenjem. Začela sem razmišljati koliko napora in časa vložimo v naš razvoj in napredovanje v karieri. Je res, da je danes 8. marec, a v tem bistvenih razlik, glede na spol, ni. Prav vsi smo naš fokus na profesionalni razvoj in gradnjo kariere prilagodili tudi v času nepredvidljive pandemije.
 
Bolj kot ekonomske prednosti napredovanja v karieri in bonitete, ki jih prinese premik po lestvici navzgor, postaja vse bolj pomembno naše počutje in ravnovesje med osebnim in službenim življenjem. Vsak od nas je na svoji lastni poti, a iskanje pravega ravnovesja med osebnimi in službenimi aktivnostmi je skupno vsem. Pandemija je namreč tudi na področju izrazito ambicioznih planov razvoja naše kariere in napredovanja, rahlo spremenila vedenje, pa tudi naše želje.


Vse bolj sprejemljivo je pokazati, da smo v napornih časih občutljivi in ranljivi. Izraziti potrebo po pomoči ali enostavno po podpori, ki jo lahko nudijo organizacije svojim sodelavcem, postaja sprejemljivo in zaželeno.
 
“Uravnoteženo ravnanje s časom; kako in kam investiramo svoj čas in energijo, ima nova pravila. Ta so edinstvena vsakemu posameznemu sodelavcu.”
 
Zaslediti je mogoče tudi, da prihaja do spremembe glede upravljanja z zadovoljstvom na delovnem mestu, ki se nadgrajuje v upravljanje življenjskega zadovoljstva sodelavcev.

Kot vodje smo v času pandemije in dela od doma pridobili precej več vpogleda v osebno življenje naših sodelavcev. Med drugim tudi zato, ker bomo v prihodnje odrbržali kombinacijo dela od doma in v pisarni, se bodo organizacije po predvidevanjih, bolj usmerile v mentalno zdravje in »vseživljenjsko« zadovoljstvo svojih sodelavcev.
 
Sodelavci si še vedno želijo razvoja, rasti in napredovanja, le da v enem letu po izbruhu koronavirusa, pristopamo k profesionalnemu razvoju malo drugače. Predvsem z več empatije in pozornosti na ravnovesje v naših življenjih. In to je pomembno.
 
Poleg tega, da se je v času pandemije spremenil način izobraževanja in usposabljanja (večina tečajev in razvojnih programov se namreč izvaja virtualno), organizacije in sodelavci pristopajo k razvoju in napredovanju drugače.

Bolj kot ekonomske prednosti napredovanja v karieri in bonitete, ki jih prinese premik po lestvici navzgor, postaja vse bolj pomembno naše počutje in ravnovesje med osebnim in službenim življenjem.  Foto: pexels
Bolj kot ekonomske prednosti napredovanja v karieri in bonitete, ki jih prinese premik po lestvici navzgor, postaja vse bolj pomembno naše počutje in ravnovesje med osebnim in službenim življenjem.  Foto: pexels


Motivacija je drugačna. Vse več je poudarka na dobrih odnosih in razumevanju potreb posameznika. Potreba po osebnem pristopu je torej vse bolj izrazita in zahteva večjo pozornost vodij in usmerjenost na posameznika.
 
Verjamem v to, da sta osebni razvoj in napredovanje zelo pomembna in jima namenjam veliko pozornosti. Z napredovanjem mislim na učenje novih vsebin, iz knjig, podcastov, z deljenjem izkušenj in dobrih praks.

Vseskozi se tudi sama formalno dodatno izobražujem. Verjamem namreč, da je to edini način, da lahko mojim strankam ponudim vedno bolj kakovostne storitve, svetovanje in coaching.
 
V začetku letošnjega leta sem se odločila za program izobraževanja, katerega uvodno vprašanje je enako izbranemu naslovu članka, ki ga berete. “Kaj bi ustvarili zase, če bi imeli 10-krat več poguma?”


 
Ne glede na situacijo in prilagajanje na vseh področjih življenja, tudi profesionalnem, sem prepričana, da k razvoju najbolj pripomoreta naš osebni pogum in motivacija za doseganje ciljev, ki smo si jih postavili.
 
Kajti pogum je osnova za odločitev, da se želimo učiti novih veščin in kompetenc, zato da lahko rastemo, se razvijamo in napredujemo profesionalno, usklajeno z osebnimi cilji in tudi strategijo organizacije, kjer smo zaposleni.
 
In ker je danes 8. marec, želim vsem ženskam prelep pomladni dan.
Za darilo nam samim pa si poklonimo odgovor na vprašanje: “Kaj bi ustvarile zase, če bi imele 10-kratnik svojega poguma?”


*Avtorica je ustanoviteljica, lastnica in direktorica butične agencije BOC Institute, ki nudi kakovostne kadrovske in poslovne rešitve predvsem na področju profiliranja in iskanja izjemnih kadrov. Je tudi na https://www.linkedin.com/in/simonaspilak

Več iz rubrike