Veliki odstop ali velika vrnitev zaposlenih?

Nekateri strokovnjaki napovedujejo, da se bo evropski trg dela kmalu okrepil, kar bo ljudem omogočilo lažjo zamenjavo zaposlitve.
Fotografija: Ljudje se sprehajajo mimo znaka o zaposlitvi. Foto: Angela Weiss/AFP
Odpri galerijo
Ljudje se sprehajajo mimo znaka o zaposlitvi. Foto: Angela Weiss/AFP

Marca leta 2021 je Microsoftova študija razkrila, da namerava več kot 40 odstotkov svetovne delovne sile zapustiti svoja delovna mesta. Kasnejša poročila o zaposlitvi so rezultate študije potrdila, kar je pritegnilo veliko pozornost in vzbudilo strah pri delodajalcih.

image_alt
Globalna podjetja z najboljšo organizacijsko kulturo

Sledile so številne raziskave analitičnih kadrovskih podjetij, ki so razkrile, da so zaposleni izgoreli, da imajo vsega dovolj in da nameravajo zapustiti delovno mesto.

Anthony Klotz, profesor poslovne administracije na teksaški univerzi, je takrat v intervjuju za Bloomberg prvič uporabil frazo »veliki odstop«, s katero je želel opisati, kaj se dogaja. Ljudje so začeli zaradi pandemije razmišljati o ravnovesju med poklicnim in zasebnim življenjem ter o resničnih vrednotah.

Nezadovoljstvo razširjeno po celem svetu

Teorija je bila pravilna: Leta 2021 je 47,8 milijona delavcev v ZDA prostovoljno zapustilo službo, kar je največ od leta 2001, ko je Urad za statistiko dela začel spremljati celoletne podatke. Januarja in februarja letos je bilo število odhajajočih še vedno povišano, navaja CNN Business.

Pomanjkanje delavcev je povečalo povpraševanje po delovni sili. Foto: Shutterstock
Pomanjkanje delavcev je povečalo povpraševanje po delovni sili. Foto: Shutterstock

Pomanjkanje delavcev, predvsem v gostinstvu in turizmu, je povečalo povpraševanje po delovni sili, kar je ljudi spodbudilo, da so na konkurenčnem trgu iskali delo z boljšimi pogoji in višjo plačo.

Nezadovoljstvo z delovnimi pogoji se je začelo v ZDA, nato pa se razširilo po celem svetu. Najnovejši podatki namreč kažejo, da se je število odhodov zaposlenih povečalo tudi v Združenem kraljestvu, Avstraliji in Franciji.

Velik delež odhodov zabeležili v Avstraliji

Nekateri strokovnjaki pravijo, da ne gre za veliki odstop, ampak za preobrat oziroma za »veliko vrnitev«.

»V Evropi so zaposleni večinoma ostali pri delodajalcih,« je dejal Guillaume Menuet, vodja naložbene strategije in ekonomije za Evropo, Bližnji vzhod in Afriko pri Citi Private Bank, in dodal, da so se sicer pojavili znaki povečanega deleža odhodov zaposlenih.

Najlažje je oceniti, ali so države sredi velikega odstopa, tako, da pogledamo stopnjo odhodov in njihove razloge, razlaga Anita Lettink, ustanoviteljica podjetja HRTechRadar in partnerka v podjetju SMC (Center za strateško upravljanje).

Po najnovejših podatkih se je delež avstralskih delavcev, ki so nedavno zamenjali službo, povzpel na zgodovinsko visoko raven, saj je kar 7,6 odstotka zaposlenih zapustilo svoja delovna mesta.

V Franciji je stopnja zaposlenosti narasla na 67,5 odstotka, kar je 0,7 odstotka več kot pred pandemijo. Tudi Španija beleži večjo stopnjo zaposlenosti kot pred pandemijo, in sicer se je ta z 49,8 odstotka povečala na 50,5 odstotka, navaja spletna stran SMC.

image_alt
Warren Buffett: Delajte tisto, kar vas osrečuje

Začasno nazadovanje zaradi pandemije

Po drugi strani je v nekaterih državah gospodarsko okrevanje počasno in ne zadošča za obnovitev števila delovnih mest, izgubljenih med pandemijo. V Latinski Ameriki se je stopnja zaposlenosti v prvem četrtletju leta 2021 v primerjavi z enakim obdobjem v letu 2020 znižala za 3,5 odstotne točke.

Medtem se afriške države soočajo predvsem z brezposelnostjo mladih. Brezposelnost oseb, starih od 15 do 24 let, je konec leta 2020 znašala 53,4 odstotka, pri osebah, starih od 25 do 34 let, pa je bila ta 37,2-odstotna.

Podatki kažejo, da gre pravzaprav za začasno nazadovanje zaradi pandemije, predvsem v državah, kjer je gospodarsko okrevanje počasnejše.

Delovni trg se bo kmalu okrepil

»Ljudje delovnih mest ne menjujejo bolj pogosto kot pred pandemijo. Najvišja stopnja odhodov znaša približno tri odstotke,« meni Lettinkova in dodaja, da se stanje vrača v normalo.

Tudi v državah z velikim številom prostih delovnih mest ni zabeleženo večje število menjave delovnih mest kot leta 2019, še navaja SMC.

Nekateri strokovnjaki napovedujejo, da se bo evropski trg dela kmalu okrepil, kar bo ljudem omogočilo lažjo zamenjavo zaposlitve. V nedavni LinkedInovi raziskavi je namreč kar 58 odstotkov sodelujočih odgovorilo, da nameravajo letos zapustiti svoje delovno mesto.

image_alt
Kateri poklici veljajo za najbolj dolgočasne?

Več iz rubrike