Globalna podjetja z najboljšo organizacijsko kulturo

Na najvišje mesto lestvice globalnih podjetij, ki se lahko pohvalijo z najboljšo organizacijsko kulturo, se je zavihtelo podjetje Microsoft.
Fotografija: Logotip podjetja Microsoft. Foto: Lucy Nicholson/Reuters
Odpri galerijo
Logotip podjetja Microsoft. Foto: Lucy Nicholson/Reuters

Kultura v posameznem podjetju predstavlja celostni sistem vrednot, norm, pravil, stališč, prepričanj, ciljev ter interakcij znotraj organizacije. Gre za strategije, kako naj organizacija rešuje probleme, da doseže zastavljene cilje. Kultura v podjetju tako igra pomembno vlogo pri tem, kako uspešno bo podjetje poslovalo, in vpliva na zadovoljstvo zaposlenih.

Za leto 2022 je bila pripravljena lestvica globalnih korporacij, ki se ponašajo z najboljšo organizacijsko klimo. Za razvrstitev podjetij, ki delujejo na svetovni ravni, so bile uporabljene ocene, ki so jim jih dodelili njihovi zaposleni, in sicer v obdobju med marcem 2021 in marcem 2022. V analizo so bila vključena podjetja z več kot 500 zaposlenimi. Raziskavo je izvedel Comparably.

image_alt
Predmeti, za katere se je izkazalo, da so vredni celo premoženje

Na častno prvo mesto se je zavihtel Microsoft

Na častno prvo mesto korporacij z najboljšo organizacijsko kulturo se je zavihtelo znano tehnološko podjetje Microsoft. Zaposleni so dejali, da ima podjetje dobro vizijo, prav tako pa je odlična tudi njegova globalna strategija. Dodali so, da je v teh nepredvidljivih časih pomirjujoče biti zaposlen v organizaciji s tako močno vodstveno ekipo.

Naziv drugouvrščenega pripada podjetju IBM, ki deluje že od leta 1888 in je prvo podjetje, ki je na trg lansiralo osebni računalnik. Zaposleni so pohvalili osredotočenost podjetja na globalni razvoj in raznolikost.

Tretje mesto zaseda še eno znano tehnološko podjetje – Google. Zaposleni so pri oceni vodenja podjetja najbolj izpostavili inovativnost, raznolikost, vključenost v globalno naravnane projekte in delovno etiko.

Foto: Dado Ruvic/Reuters
Foto: Dado Ruvic/Reuters

Zaposleni v podjetju HubSpot pohvalili vizijo in kulturo podjetja

Četrto mesto je zasedlo podjetje za programsko opremo HubSpot, peto Elsevier in šesto Chegg. Zaposleni v podjetju HubSpot so pohvalili vizijo in kulturo podjetja. Dodali so, da jih navdihujejo cilji vodstva glede nadaljnje rasti in postavljene strategije, ki naj bi podjetje peljale v to smer.

Elsevier je vodilno podjetje na področju informacij in analitike za stranke, ki delujejo v globalnih raziskovalnih in zdravstvenih ekosistemih. Njegovi zaposleni so glede kulture podjetja izpostavili usmerjenost vodstva v raznolikost. Delavci namreč pripadajo različnim etničnim skupinam, v podjetju pa se spodbujajo različni načini razmišljanja in pristopi do dela. Zaposleni pri podjetju Chegg so navdušeni nad tem, da je vodstvo podjetja usmerjeno k poslanstvu ter raznoliko glede dosedanjih izkušenj.

Na sedmo, osmo, deveto in deseto mesto se po tem vrstnem redu uvrščajo še korporacije Concentrix, RingCentral, RingCentral in Experian. Zaposleni v Concentrixu so izpostavili organizacijsko kulturo, ki temelji na raznolikosti, vključenosti in veselju. RingCentral je bil pohvaljen s strani zaposlenih, saj jih vodstvo redno seznanja z dogajanjem v podjetju in nikoli v ospredje ne postavlja zgolj številčne rezultate. Experianovi zaposleni so komentirali, da je zelo razburljivo na globalni ravni sodelovati pri strateških projektih in hkrati videti pozitivne učinke njihovega dela.

image_alt
Hongkong: Stanovanja v velikosti parkirnih mest so nekaj običajnega

Lestvica 20 korporacij z n najboljšo organizacijsko kulturo v letu 2022

Mesto na lestvici

Podjetje

1.

Microsoft

2.

IBM

3.

Google

4.

HubSpot

5.

Elsevier

6.

Chegg

7.

Concentrix

8.

RingCentral

9.

Experian

10.

Estee Lauder Companies

11.

Boston Consulting Group

12.

Adobe

13.

Meltwater

14.

Momentive.ai

15.

TaskUs

16.

ADP

17.

Organon

18.

LexisNexis Legal & Professional

19.

UiPath

20.

Uber

Vir: Comparably

image_alt
Švedi si med tednom privoščijo malo soboto

Več iz rubrike