S kavo so težave v menopavzi še večje

Ali pitje kave in čaja vpliva na simptome menopavze? Na ameriški kliniki Mayo pojasnjujejo, da si izsledki različnih raziskav nasprotujejo, zadnje študije pa potrjujejo povezavo med uživanjem kofeina in vročinskimi valovi ter nekaterimi drugimi težavami, povezanimi z ožiljem.
Fotografija: Foto: Reuters
Odpri galerijo
Foto: Reuters

Ženske, ki pogosto pijejo kavo, čaj in druge pijače, ki vsebujejo kofein, pogosteje pestijo ti simptomi kot tiste, ki jih ne uživajo. Kakor so še pojasnili na kliniki, te povezave niso našli pri ženskah v predmenopavznem obdobju. Tistim, ki imajo težave z vročinskimi valovi, uživajo pa pijače s kofeinom, svetujejo, da se jim začasno odpovedo in tako ugotovijo, ali to olajša simptome. Kakor je pokazala študija, ki so jo opravili med 2500 ženskami, je kava spodbujala vročinske valove pri dveh tretjinah sodelujočih.

Na Univerzi v Pensilvaniji so merili povezanost kajenja in simptomov menopavze. Pokazalo se je, da pridejo kadilke v meno prej kot nekadilke, pri najbolj strastnih se simptomi lahko pokažejo tudi devet let prej. Še ena raziskava v ZDA je dokazala povezanost kajenja s težavami v menopavzi in še, da imajo kadilke po vstopu v meno kar za 19 odstotkov večjo verjetnost, da bodo zbolele za rakom na dojki, kot njihove vrstnice, ki ne kadijo.PREBERITE ŠE:
Pripraviti se je treba, a brez kompliciranja
Tabu, ki ženskam povzroča težave tudi v službi​
Kako sta meno ‘preživeli‘ Zvezdana in Milena? (VIDEO)

Več iz rubrike

kariera

Ustanovitelj največjih duty free prodajaln bo letos bankrotiral

Enkrat v tem letu bo genialni 89-letni irsko-ameriški gospod po imenu Chuck Feeney bankrotiral. Ni povsem prepričan, kdaj se bo to zgodilo, vendar se tega dneva zelo veseli.

kariera

[INTERVJU] Inženirka leta doc. dr. Aida Kamišalić Latifić, predavateljica in ra…

Doc. dr. Aida Kamišalić Latifić je zgled, kam pripeljejo ambicija, pogum in vztrajnost, če pot osvetljuje svetilnik znanja in zaupanje vase.

kariera

Tradicionalni način upravljanja podjetja je preteklost

Tradicionalni menedžer vedno najprej išče krivce, nato pa želi kot »krizni superman« hipoma reševati še probleme.

kariera

Prva izmed petih, ki je svoje bogastvo ustvarila iz nič

Kot 38-letnica je bila ena najmlajših ljudi na Forbsovem seznamu milijarderjev in edina Britanka.

Komentarji: