Prvič na poziciji centra

Za svoj današnji zapis si sposojam košarkarski žargon, tudi zato, ker živimo v obdobju Luke Dončića in njegove igre v ameriški profesionalni ligi NBA.
Fotografija: Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Foto: Getty Images

Kako ravnati in voditi, ko prevzamete »pozicijo centra«, kjer v košarkarski ekipi običajno igra najvišji in najmočnejši igralec? Na kaj biti pozoren, ko prvič prevzemate pozicijo vodje oddelka, direktorja divizije ali celo generalnega direktorja podjetja?

Vsako napredovanje je rezultat vašega odličnega dela in rezultatov, ki se ne odražajo samo v profitabilnosti vaše organizacije, ampak tudi v zadovoljstvu vaših sodelavcev. Novo delovno mesto vedno prinese začetni zagon in navdušenje. 

Hkrati pa ob prevzemu bolj odgovornega, vodstvenega delovnega mesta spoznate, kako ste sprejeli tudi veliko večjo odgovornost za rezultate in situacije, na katere nimate veliko vpliva. Ko se rezultatov ali stopnje rizika ne da predvideti. Dobili ste torej veliko večjo moč odločanja in odgovornosti, z veliko manjšo stopnjo predvidljivosti, ko velikokrat ne boste mogli vplivati na potek dogodkov ali celo končni rezultat.
Foto: Jerome Miron / USA TODAY Sports
Foto: Jerome Miron / USA TODAY Sports

 
Vsako visoko delovno mesto v organizaciji, prinese s sabo tudi veliko večjo vidnost, ne le večjemu številu sodelavcev, ampak tudi zunanjim javnostim, medijem, konkurenčnim organizacijam in ključnim združenjem v vaši industriji.
 
Velikokrat se boste počutili, kot, da ste sami v veliki množici. In dejansko tudi boste. Saj poznate besede veliko vodij, ki pravijo, kako osamljeni se počutijo na vrhu, ko za nasvet o ključnih odločitvah velikokrat ne morejo vprašati nobenega od sodelavcev v timu, ali poslovnega kolega ali osebnega partnerja.

Pričakovanja

 

Situacije na vrhu ne prinesejo le izpostavljenosti različnim javnostim, ampak tudi izpostavljenost pričakovanjem drugih, da boste naredili veliki premike, odlične rezultate v najkrajšem možnem času in da bo raven zadovoljstva vaših sodelavcev in zaposlenih visoka.
 
Foto: Flamingo Images / Shutterstock
Foto: Flamingo Images / Shutterstock
Kaj pa vaša osebna pričakovanja? Sami od sebe po navadi pričakujete največ in merilo ni zunanje, ampak vaše intimno, notranje merilo uspešnosti in osebnega zadovoljstva. In če vaša pričakovanja niso enaka realnosti, vas lahko pahnejo v stres ali spodbudijo manj koristne čustvene reakcije.
 
In prav zato veliko vodij na najvišjih vodstvenih pozicijah, poleg najožjega tima sodelavcev, sodeluje tudi s coachem. Za nevtralni posvet in pogovor o ključnih odločitvah in situacijah, saj jim to olajša delo in odločanje v skladu z njihovimi osebnimi vrednotami in cilji organizacije.
 
Želim vam, da ste uspešni na vsakem delovnem mestu, ki ga opravljate in predvsem, da sledite načelu pričakovanj. Če le ta, torej vaša pričakovanja, niso enaka realnosti, imate 2 možnosti:
  • prilagodite svoja pričakovanja ali
  • spremenite realnost.

Več iz rubrike