Cena gradbenega lesa je v času pandemije poletela v nebo

Na trgu je moč zaznati visoko ceno gradbenega lesa, razlog se skriva v večjem povpraševanju in moteni dobavi.
Fotografija: Foto: PATRICK HERTZOG / AFP
Odpri galerijo
Foto: PATRICK HERTZOG / AFP

Vse, odkar se je začela pandemija covida-19 in z njo zaprtje gospodarstva, se je povpraševanje po lesu močno povečalo. Zaradi pandemije so se cene lesa za gradnjo zvišale za 130 odstotkov. Za primer: graditelji hiš imajo povprečno višje stroške za kar 24 tisoč dolarjev.
 
V enem letu, od aprila 2020 do aprila 2021, so se terminske pogodbe povečale za osupljivih 375 odstotkov, poroča Forbes. Investitorji so za enako količino lesa porabili skoraj štirikrat toliko denarja kot pred letom. Povpraševanje pa še kar narašča in mu za zdaj še ni videti konca.
 
»Očitno bo morala cena gradbenega lesa še malo zrasti, saj zaloge ne zmorejo pokriti trenutnega povpraševanja,« je za Forbes zapisal strokovnjak za dobrine Sal Gilbertie. Trenutno kot edino rešitev vidi racioniranje cene lesa.
Foto: PATRICK HERTZOG / AFP
Foto: PATRICK HERTZOG / AFP

 

Smo za tako visoko ceno krivi potrošniki?

 
Gradnja hiš je bila v porastu že pred pandemijo, v zadnjem letu pa se je še povečala. Ni pa to edini razlog za večje povpraševanje po lesu. Veliko ljudi je čas pandemije izkoristilo za nedokončane domače projekte. Pri tem pa so potrebovali večje količine lesa. Kar naenkrat pa so velik porabnik postale tudi restavracije, ker so morale za voljo covid ukrepov, povečati svoje terase.
 

Dobavna veriga je bila v zadnjem letu močno okleščena. Sicer so se tudi pred pandemijo nekatere panoge srečevale z občasnim pomanjkanjem surovin, letošnje leto, pa je bilo to še toliko bolj opazno. Veliko povpraševanje in nizke zmogljivosti dobave so popolna katastrofa za veliko podjetij, navajajo strokovnjaki.
 

Kaj lahko storimo?

 
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Zavedati se moramo, da smo ravno potrošniki tisti, ki lahko vplivamo na porabo lesa. Začnemo lahko s tem, da pri naslednjem projektu uporabimo predelan les ali pa lesene pelete. Še boljše pa je, če vključimo alternativne materiale. Res, da je les v večini primerov nenadomestljiv, vendar pa je o tem vredno vsaj razmisliti.
 
Glavni urednik Pop Mecha, Roy Berendsohn predlaga, da pri domačih projektih uporabimo kar odpadni les, ki ga imamo doma.
 
»Preden se lotite projekta, razmislite, katero staro omaro ali kakšen drug kos pohištva lahko predelate. Ali pa vsaj dobro preračunajte, koliko lesa dejansko potrebujete.« Še najboljše pa je, da les vsaj za nekaj časa nehamo uporabljati oziroma da vse projekte, povezane z njim, prestavimo za nekaj časa. Sicer to ni dolgoročna rešitev, bo pa vsaj malo vplivalo na zaloge lesa po vsem svetu.
 

Več iz rubrike