Bodo Italija, Španija in Grčija izgubile še eno turistično sezono?

Medtem, ko Kitajska in Amerika že okrevata, je evropsko gospodarstvo še vedno v krču. Kaj to pomeni za najbolj turistično obiskane države?
Fotografija: FOTO: Delo
Odpri galerijo
FOTO: Delo

Evropsko gospodarstvo se je prvih treh mesecih tega leta skrčilo za 0,6 odstotka. Temu botruje zapora gospodarstva in počasna uvedba cepiv. Če bi se uporaba cepiv v Evropi začela prej, bi lahko že začeli sproščati ukrepe, s tem pa bi se lahko ponovno zagnalo gospodarstvo, ali pa vsaj del njega, opozarjajo strokovnjaki. Ponovno krčenje evropske ekonomije je pokopalo vse upe, da bo gospodarstvo končno obrnilo trend.
 

Amerika začela okrevati

 
Kitajska je bila prva država, ki jo je prizadela pandemija. Vendar se je zaradi strogih ukrepov hitro spravila na noge. Tako je bila leta 2020 edina država, ki je zabeležila gospodarsko rast. Zaradi hitre širitve virusa je bila najbolj prizadeta Amerika, a ker je hitro uvedla cepivo, je lahko začela hitreje okrevati kot Evropa, menijo strokovnjaki.
 
V 19 državah, ki so v evrskem območju, je bil padec proizvodnje manjši, kot so pričakovali ekonomisti. Vseeno pa bi lahko bilo boljše, glede na to, da se je v Ameriki in na Kitajskem okrevanje že začelo. Kot so pokazale nedavne številke, je ameriško gospodarstvo v prvem četrtletju doseglo 1,6 odstotne rasti. Če gledamo na letni ravni, je to 6,4-odstotna rast. K temu je pripomoglo povpraševanje potrošnikov, ki podpirajo podjetja. V Evropi je bila recesija že drugo četrtletje zaporedoma, kljub temu da se je od julija do septembra lansko leto, zabeležila ponovna rast gospodarstva.
 

Najbolj je presenetila Nemčija

 
Če je Francija pokazala nepričakovano rast za 0,4 odstotka, pa je toliko bolj presenetila Nemčija. Največje gospodarstvo v Evropi je upadlo kar za 1,7 odstotka. Tak padec ni bil pričakovan kljub dejstvu, da je bil proizvodni sektor močno oškodovan. Proizvodnja je bila motena zaradi oskrbe z deli, hkrati pa je bil onemogočen tudi transport.
FOTO: REUTERS/Antonio Denti
FOTO: REUTERS/Antonio Denti

 

Francija upa, da bo gospodarstvo rešilo cepivo

 
Francoska vlada polaga vse upe, na cepivo, cepljenje. Prihodnji mesec naj bi bil cepljen večji del prebivalstva. Kljub temu da imajo v državi še vedno veliko hospitaliziranih bolnikov s covidom-19. Francoski predsednik sicer obljublja, da naj bi se terase lokalov in restavracij lahko odprle po 19. maju. Prav tako naj bi se pod določenimi pogoji odprle tudi koncertne dvorane in muzeji.
 

Italija, Španija in Grčija zelo zaskrbljeni

 
Evropske države, ki so odvisne od turizma, so zelo v skrbeh, da se bo ponovila lanska »mrtva« sezona. Grčija je, da ne bi izgubila še več turistov, odpravila določene omejitve. Terase kavarn in restavracij pa je odprla 3. maja. Prav tako kot Franciji, pa jim upanje na rešeno sezono vliva cepljenje, ki naj bi se v naslednjih tednih še pospešilo.
 

Če bo cepljenje uspešno, Mednarodni denarni sklad za celo leto na evroobmočju napoveduje 4,4-odstotno rast.
 
Ekonomistka z Oxford Economics, Magdalena Martini, je povedala, da trenutni podatki o BDP-ju za prvo četrtletje kažejo na obetavno prihodnost.
 
Polni upanja pa so tudi trgovci in turistični delavci. Močno si namreč želijo, da bo cepljenje odpravilo ukrepe in bodo končno lahko zagnali svojo dejavnost.
FOTO: REUTERS/Darrin Zammit Lupi
FOTO: REUTERS/Darrin Zammit Lupi

 

Kljub še trajajočim ukrepom je letos brezposelnost manjša

 
Čeprav bi pričakovali večji odstotek, je bila marca brezposelnost v Evropi le 8,1-odstotna. Temu botrujejo določeni programi podpore, ki so poskrbeli, da podjetjem ni bilo treba odpuščati delavcev. V Ameriki je bila brezposelnost v vrhu pandemije kar 14,8-odstotna. Začetek letošnjega leta pa je padla na 6 odstotkov.
 

Kaj je krivo za tako počasno okrevanje v Evropi?

 
Strokovnjaki so mnenja, da je za počasno okrevanje krivo počasno uvajanje cepiv. Ker cepljenje ni steklo po načrtih, so se morali ukrepi še podaljšati. Drugi razlog pa naj bi bila premajhna finančna podpora gospodarstvu.
 

Več iz rubrike