Drugo mnenje: Ne postanite breme svojim potomcem

Vprašanje bralke: Stara sem 30 let in bi sedaj rada uredila svoje finance. Kako začeti?
Fotografija: Foto: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Foto: Getty Images/iStockphoto

Postavitev kratkoročnih, srednjeročnih in dolgoročnih ciljev je pomemben korak k finančni neodvisnosti. V kolikor ne delate na kakšnem od svojih ciljev, je najverjetnejše, da trenutno porabljate več sredstev, kot bi bilo to potrebno. V tem primeru obstaja višja verjetnost, da se boste ob prvi večji finančni težavi spopadli z negotovostjo, kako priti do denarja. Morda boste potrebovali sredstva za nepričakovan strošek ali pa boste ob upokojitvi ugotovili, da nimate dovolj prihrankov. Preostalo vam bo dvoje: ali boste postali breme svojim potomcem ali pa se boste morali zadolžiti.
 
Če smo se kaj naučili iz trenutne pandemije, je to, da niti najbolj previdna oseba ne more biti pripravljena na vsako krizo. Veliko ljudi to šele sedaj spoznava. Veliko pa jih bo to spoznalo v prihodnje. Načrtovanje prihodnosti seveda ne zagotovi lagodne prihodnosti, vsekakor pa ponudi dobro izhodišče za spopadanje z izzivi, ki nas čakajo. Proces se mora neprestano prilagajati spremembam v vašem življenju in v vaših ciljih.
 
image_alt
Kruta pravila kapitalističnega darvinizma

Letni pregledi vaših načrtov so dober začetek. Le-te preglejte, če še vedno ustrezajo vašim ciljem in vsekakor bodite ponosni na dosežen napredek. V kolikor še niste določili ciljev, vam podajam nekaj preprostih nasvetov:

Foto: Getty Images/iStockphoto
Foto: Getty Images/iStockphoto
(1.) primerno načrtovanje se prične s postavitvijo kratkoročnih, srednjeročnih in dolgoročnih ciljev,
(2.) kratkoročni cilji zajemajo določitev proračuna, znižanje zadolženosti in vzpostavitev varnostnega sklada,
(3.) srednjeročni cilji naj zajemajo morebitne izdatke za nenujne zadeve in zavarovanja (4.) dolgoročni cilji pa naj bodo fokusirani na vaše življenje po upokojitvi.
 
Skoraj gotovo svojih ciljev ne boste dosegli brez skrbi in po popolni linearni premici, ki si jo boste na začetku zastavili. Najpomembnejše pa je, da ste konstistenčni in se držite strategije, ki si jo zastavite. V kolikor morate v vmesnem času plačati večji strošek na primer za popravilo avtomobila, se ne sekirajte. Ravno temu so namenjena sredstva varnostnega sklada, da nimate večjih težav ob nepredvidenih dogodkih.
 
image_alt
Britanska kovnica presenetila z zlatnikom, vrednim 10 tisoč funtov

Enako velja, če na primer izgubite zaposlitev. Vzpostaviti boste morali nov načrt za preživetje zahtevnega obdobja in se čim prej vrniti k prvotnemu ali novemu prilagojenemu načrtu. V tem je tudi čar letnih pregledov in prilagoditev: lahko pregledate in prilagodite svoje cilje in spremljate svoj napredek tako skozi zahtevna obdobja, kot tudi skozi obdobja razcveta. Čez čas boste ugotovili, da še tako na videz nepomembna malenkost lahko pomeni zelo veliko za vaš končni uspeh.

Najpomembnejše pa je, da vam varčevanje in finančno načrtovanje preide v navado in ste konstitenčni.
____________
Vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko pošljete na elektronski naslov nasvet@vzajemci.com. Odgovor strokovnjakov Vzajemci Skupine boste prejeli v treh delovnih dneh preko elektronske pošte.
 
 

Več iz rubrike