Pogovor brez visokih pet: Mag. Katja Kraškovic, GEA College

Mag. Katja Kraškovic: Vsaka delovna izkušnja pomaga na poti do uspeha. Treba je začeti zgodaj.
Fotografija: Katja Kraškovic, magistra ekonomije s specializacijo na področju financ, direktorica in dekanja GEA College - Fakultete za podjetništvo. FOTO: Osebni arhiv
Odpri galerijo
Katja Kraškovic, magistra ekonomije s specializacijo na področju financ, direktorica in dekanja GEA College - Fakultete za podjetništvo. FOTO: Osebni arhiv

Običajno je konec vojne ali začetek revolucije tisto, kar ločuje prehod iz enega poglavja v drugo. A leto 2020 je bilo izjema. Pandemija covida-19 je namreč ustvarila tudi priložnost za ekonomsko in socialno ponastavitev. Prehod v napredno dobo.  
 
Covid-19 ni »okužil« le svetovnega gospodarstva. Spremenil je smer treh velikih sil, ki oblikujejo sodobni svet. Globalizacija je okrnjena. Digitalna revolucija se je radikalno pospešila. Hkrati je pandemija poslabšala eno današnjih največjih težav: neenakost. Vse to pomeni, da ni več poti nazaj v previdni svet. Vse to pomeni, da je v znanju moč. In vse to pomeni, da je za obuvanje »podjetniških čevljev« potreben pogum.
 
V tem oziru na Svetu kapitala nadaljujemo z rubriko »Pogovor brez kravate« oziroma »Pogovor brez visokih pet«, kjer se pogovarjamo s podjetniki, podjetnicami, voditelji ter voditeljicami, ki so si tlakovali uspešno kariero.
 
Tokrat se nam je v sproščenem pogovoru pridružila mag. Katja Kraškovic, magistra ekonomije s specializacijo na področju financ. Od leta 2015 je direktorica in dekanja GEA College - Fakultete za podjetništvo, kjer uspešno uresničujejo vizijo internacionalizacije študija podjetništva. V družbah KD Group in Poteza je v dobrih desetih letih pridobivala bogate izkušnje na področju financ, računovodstva in davkov. Imela je priložnost pridobiti celovit vpogled v finančno poslovanje in upravljanje podjetij in pridobiti dragocene managerske izkušnje.
Katja Kraškovic, magistra ekonomije s specializacijo na področju financ, direktorica in dekanja GEA College - Fakultete za podjetništvo. FOTO: Osebni arhiv
Katja Kraškovic, magistra ekonomije s specializacijo na področju financ, direktorica in dekanja GEA College - Fakultete za podjetništvo. FOTO: Osebni arhiv


Pomembno se ji zdi povezovanje in sodelovanje podjetij z izobraževalnimi sektorjem. Prav iz tega razloga pa poleg omenjenih odgovornosti sodeluje v poslovni skupnosti in združenjih, ki počnejo prav to – povezujejo. Sodeluje kot članica upravnega odbora GZS PTZ in GZS ZOR, v strateškem svetu za kadre in delovni skupini za žensko podjetništvo pri GZS, pri MIZŠ v Strateškem svetu za podjetnost, kot tudi pri Amcham v Komisiji za prihodnost dela in izobraževanja.

V prostem času se posveča branju in različnim športom od gorništva, kolesarjenja do kajtanja. Uživa v naravi, na soncu in potovanjih, kjer rada raziskuje in se uči. Če pa to združi še z motoriranjem, je še toliko bolj zadovoljna.

Katja Kraškovic pravi, da si je že kot otrok govorila, da bo direktorica, da bo vodila svoje podjetje. Ker sta imela v tistem času starša svoje podjetje, se je vsem zdelo, da to govori zato, ker le to pozna in otroci to rečejo, ker se jim sliši dobro. Pa vendar je zase vedela, da je to njena pot ne glede na domači zgled.
 
Njeno prvo delo je bilo preko »študenta« in je zajemalo lepljenje nalepk na kozmetične proizvode. Sledilo je še mnogo različnih del, saj je, kot sama pravi, že takrat verjela, da vsaka delovna izkušnja pomaga na poti do uspeha in je treba začeti zgodaj. Z vztrajnim in učinkovitim delom je v službah napredovala, se hitro učila in že v mladih letih zasedala vodilna mesta. Kaj v svoji karieri izpostavlja Katja Kraškovic, kje se je največ naučila, brez česa ji ne bi moglo uspeti in še marisikaj si preberite v nadaljevanju.
 
Vabljeni k branju!
 
Kaj ste si kot otrok želeli postati?
 
Že kot zelo majhna sem govorila, da bom direktorica in da bom vodila svoje podjetje. Ker sta imela v tistem času starša svoje podjetje, se je vsem zdelo, da to govorim zato, ker le to poznam in otroci to rečejo, ker se jim sliši dobro. Pa vendar sem jaz zase vedela, da je to moja pot ne glede na domači zgled.
 

Ste z delom začeli z v zgodnjih letih?

 
Moje prvo delo preko »študenta« je bilo lepljenje nalepk na kozmetične proizvode in potem še mnogo različnih del, saj sem verjela, da vsaka delovna izkušnja pomaga na poti do uspeha in je treba začeti zgodaj. Nikoli mi ni bilo težko poprijeti za kakršnokoli delo, vsako namreč spoštujem, tako je tudi še dandanes.
 
Tistemu, česar se lotim, se popolnoma predam in v to usmerim vso svojo energijo. Tako sem kot študentka ves čas tudi delala, zato sem bila po uspešno zaključenem študiju iz področja financ dobro pripravljena na prvo resno zaposlitev. Ta je prišla v finančnem sektorju, natančneje v investicijah kot finančni analitik.

Kaj v svoji karieri bi izpostavili?

 
Da sem z vztrajnim in učinkovitim delom napredovala v službah, se hitro učila in že v mladih letih zasedala vodilna mesta, saj sem bila članica uprav v finančnih podjetjih skupine KD Group. Prepričana sem, da so me do tja popeljale predanost, delovna etika in strast.
 
2015 sem prevzela vodenje GEA College z jasno vizijo in ponosna sem, da jo z ekipo, ki danes šteje že skoraj 30 zaposlenih, uspešno živimo in usmerjamo v prihodnost. Vedela sem, da bo to velik izziv in tudi danes vem, da je pred nami še veliko trdega dela, a to me polni z energijo in optimizmom.
 
Sem izjemno aktivna tudi drugod, sodelujem namreč kot članica upravnega odbora GZS PTZ in GZS ZOR, prav tako v Slovenskem združenju za kakovost, v Strateškem svetu za kadre in delovni skupini za žensko podjetništvo pri GZS, pri MIZŠ v Strateškem svetu za podjetnost in pri Amcham v Komisiji za prihodnost dela in izobraževanja.

Kaj v svoji karieri bi izpostavili?

 
V moji karieri se mi zdi pomemben vsak korak, da sem danes tukaj, kjer sem, ne glede kako težko je bilo včasih, zato ne bi izpostavljala posameznega obdobja. Pomembno pa je, da delam tiste stvari, v katerih vidim smisel, s katerimi lahko doprinesem k izboljšavam in napredku in izpolnjujem svoje poslanstvo, ki se v različnih življenjskih obdobjih lahko tudi spreminja.
 

Katera knjiga vam je najbolj ostala v spominu, oziroma od katere knjige ali filma ste največ odnesli?

 
Ker prihajam s Fakultete, predvidevam, da me sprašujete po znanju [smeh]. Torej predvsem od knjig s področja financ, ker je to moje področje specializacije.
 
Če pa sprašujete, katera knjiga je naredila najmočnejši vtis, in mi je njen nauk ostal v spominu, pa jih je v resnici veliko in preko knjig neprestano ugotavljam, koliko krivic se zgodi po svetu, zanje vemo, pa se jih le redki trudijo popraviti.
 
Na dopustu veliko berem in sem goreča zagovornica branja knjig. V resnici najraje prebiram knjige Hermana Hesseja in iz njegovih del sem največ odnesla. Eno tako zelo dobro delo, iz katerega se lahko veliko naučimo, je Umetnost razmišljanja, kjer med drugim govori tudi o svojevoljnosti ter razpravlja, kam smo prišli kot družba.
 
Verjamem, da vsaka knjiga v resnici pusti pečat in nas mnogokrat spremeni.
 
Filmov ne spremljam toliko, najraje imam poučne dokumentarne serije. Eden zadnjih takih filmov, ki je sicer pustil močnejši vtis, je Cholitas. Gre za zgodbo o Bolivijskih ženskah, gospodinjah, ki so si zadale osvojiti vrh Aconcague v Argentini, kljub temu, da niso nikoli trenirale in bile na to pripravljene. So ga tudi osvojile, ne vse, pa vendar njihova ekipa. Tudi sama verjamem, da v življenju lahko dosežemo vse, če imamo voljo, pogum in tim, s katerim to delimo. 

Kakšne ideje za poletno branje?

 
Nesmrtno življenje Henriette Lacks, Pod marmornim nebom: ljubezenska zgodba o nastanku Tadž Mahala, Narcis in zlatoust…
 

Katera je najpomembnejša lekcija, ki vas jo je življenje naučilo?


Da se je potrebno kdaj ustaviti, si odpočiti in poskrbeti za svoje zdravje. S tem imam težavo, ker delam preveč in nepretrgoma.
 

Ste se kdaj znašli v situaciji, ko niste vedeli, ali vam bo uspelo?

 
V resnici je tako, da redko vemo ali nam bo uspelo ali ne [smeh]. Bolj kot poslovno mi ostanejo v spominu situacije iz ekstremnih podvigov, kot je osvajanje vrhov, več tisočakov. Tam nikoli zares ne veš, ali ti bo uspelo ali ne, je vedno težko, tako da to se vtisne v spomin.
 

Nam zaupate najvplivnejšo osebo v svojem življenju? 

 
Hmm, to je dobro vprašanje. Verjetno v nekem obdobju kar moji starši, sicer pa bi rekla, da sem sama sebi največji katalizator. Do sebe sem izjemno zahtevna in nepopustljiva. Ves čas si postavljam izjemne izzive, zato v resnici ni nikogar, ki vpliva name bolj kot sama.
 

Oseba ali osebe, ki jih najbolj občudujete?


Vse tiste, ki imajo dovolj poguma in vztrajnosti, da se podajo na svojo podjetniško pot.

Imate kakšen neizkoriščen talent?

 
Seveda, tekmovanje z motorjem, na Moto GP [smeh].
 

Kaj pa najbolj cenite in zakaj?

 
Iskrene odnose in zdravje. Prvo zato, ker verjamem, da le tako gradimo prihodnost, drugo zato, ker le, če si vitalen in zdrav, lahko učinkovito in uspešno delaš in uživaš v prostem času.
 

Katere vrednote so vam najpomembnejše?

 
Poštenost, iskrenost, vztrajnost, pogum, disciplina…
 

Kakšne neuresničene sanje?

 
Veliko jih je: osvojiti še veliko vrhov, prepotovati cel svet, prevoziti mnogo motorističnih kilometrov, pripeljati GEA College do najboljše poslovne šole v regiji in še vsaj 100 drugih [smeh]…

Kaj bi kot mentorica svetovali sami sebi?

 
Manj delaj, manj si jemlji stvari k srcu in vzemi si več prostega časa.
 

Brez česa pa mislite, da v svoji karieri ne bi mogli uspeti?

 
Brez poguma in vztrajnosti.

Za konec še eno vprašanje, na katerega vsi iščemo odgovor. Kako uskladiti kariero in družino?

 
Mogoče nisem prava za ta nasvet. Moj partner pravi, da delam tudi ko v resnici ne delam, in da nikoli ne odklopim, tako da se moram to še naučiti. To je moj letošnji projekt učenja in upam, da mi uspe [smeh].

Več iz rubrike