Pogovor brez visokih pet: Kristina Kočet Hudrap, Tiko Pro

Kristina Kočet Hudrap: Pomembno je, da vedno iščemo boljšo rešitev.
Fotografija: Kristina Kočet Hudrap, Tiko Pro. FOTO: Osebni arhiv
Odpri galerijo
Kristina Kočet Hudrap, Tiko Pro. FOTO: Osebni arhiv

Iz zadnjega leta se lahko veliko naučimo. Razkrivajo se nove priložnosti, ki pred pandemijo niso obstajale ali pa so posledica pospešenega trenda, ki ga je ta ustvarila. Toda te priložnosti je potrebno prepoznati in se nanje odzvati. V nasprotnem primeru nas lahko »povozi čas«.
 
Že več kot eno leto delamo drugače; delo na daljavo in storitve na daljavo so postale osnovni element v številnih panogah. Tudi na delovnih mestih, kjer so bili skoraj vsi prisotni v pisarni ali tovarni, je bilo veliko dela od doma ali prilagodljiv urnik. Tako zaposleni, kot voditelji smo videli prednosti in izzive teh kritičnih pristopov.
 
Zaposleni so koristi izkusili v domačem okolju, pogrešali pa so osebno sodelovanje, osebni pristop in stisk roke. Postali smo bolj učinkoviti in produktivni, saj smo prihranili ure potovanja v službo in z nje. Po drugi strani smo svoje urnike zapolnili z video klici, ki poleg nenadzorovanega delovnega okolja največkrat vodijo v izgorelost. Kje je torej 'zdrava' sredina?
 
V tem oziru na Svetu kapitala nadaljujemo z rubriko »Pogovor brez kravate« oziroma »Pogovor brez visokih pet«, kjer se pogovarjamo s podjetniki, podjetnicami, voditelji ter voditeljicami, ki so si tlakovali uspešno kariero.
 
Slednji so nam zaupali nekatere manj znane in bolj osebne podrobnosti svoje poti. Njihove zgodbe razkrivajo pasti in priložnosti, prav te pa bi vam lahko bile v pomoč, inspiracijo ali pogum, da se podate v svet kapitala.

Tokrat se nam je v sproščenem pogovoru pridružila Kristina Kočet Hudrap, ustanoviteljica svetovalnega podjetja Tiko Pro. Svoje podjetje je ustanovila kot popoldanski s. p., ki je hitro prešel v redno zaposlitev in grajenje ekipe.
 
Trenutno v podjetju Tiko Pro deluje 15 ekspertov za pridobivanje povrtanih in nepovratnih sredstev, ki za naročnike prijavljajo projekte v Sloveniji, na Hrvaškem in v Bruslju. Kristina je bila v letu 2013 izbrana za mlado podjetnico leta. Podjetje Tiko Pro pa je po oceni Labs Explorer v letu 2020 sodilo med 10 najbolj uspešnih podjetji, specializiranih za svetovanje in podporo pri pridobivanju nepovratnih in povratnih sredstev ter v fazi izvedbe projekta v celotni EU.

Kristina je v otroških letih sicer sanjala o arhitekturi, vendar jo je kasnejša pot vodila na študij ekonomije. Prve delovne izkušnje si je kot dekle začela nabirati v domači gostilni, kjer skorajda ni minilo vikenda ali počitnic, ne da bi delala. Prvo pravo zaposlitev je dobila v Termah Maribor d. d. kot projektna vodja, kjer se je prvič spoznala z javnimi razpisi. 

V svoji karieri je najbolj ponosna, da zagotavlja na znanju temelječa dobra delovna mesta. Prav tako pravi, da je zelo ponosna na svojo ekipo ter družino. V zadnjih 10-ih letih ji je zaupalo že več kot 750 naročnikov iz vse Evrope, podjetje pa se lahko pohvali že z več kot 1000 odobrenimi projekti v vrednosti 140 milijonov evrov.

Katera je najpomembnejša lekcija, ki se je je naučila? Kako se je izšla situacija, ko ni vedela, ali ji bo uspelo? Kdo je nanjo najbolj vplival in koga najbolj občuduje? Brez česa pravi, da ne bi mogla uspeti in kako usklajuje uspešno kariero z družinskim življenjem? To in še več si preberite v nadaljevanju.
 
Vabljeni k branju!

 

Kaj ste si kot otrok želeli postati?

 
Kot otrok sem sanjala o delu arhitektke, vendar me je kasnejša pot vodila na študij ekonomije. Še danes z veseljem pogledam zanimivo zunanjo arhitekturo ter notranji dizajn prostorov. 


Katera je bila vaša prva zaposlitev?

 
Prve delovne izkušnje sem si začela nabirati v domači gostilni, kjer skorajda ni minilo vikenda ali počitnic, ne da bi delala. [smeh] Prva prava zaposlitev je bila v Termah Maribor d. d. kot projektna vodja, kjer sem se prvič spoznala z javnimi razpisi. 


Na kaj ste najbolj ponosni v svoji karieri?

 
V svoji karieri sem najbolj ponosna, da zagotavljam na znanju temelječa dobra delovna mesta. Prav tako sem ponosna na svojo ekipo ter družino. Z ekipo svojim naročnikom pomagamo uresničevati njihove sanje ter s tem pomembno prispevamo k ustvarjanju lepše prihodnosti.


Kaj v svoji karieri bi izpostavili?

 
Izpostavila bi to, da nam je v zadnjih 10-ih letih zaupalo že več kot 750 naročnikov iz vse Evrope, da imamo za seboj že več kot 1000 odobrenih projektov v vrednosti 140 milijonov evrov. V povprečju na mesec za svoje stranke počrpamo milijon evrov. V letu 2020 je podjetje Tiko Pro po oceni Labs Explorer sodilo med 10 najbolj uspešnih podjetji, specializiranih za svetovanje in podporo pri pridobivanju nepovratnih in povratnih sredstev ter v fazi izvedbe projekta v celotni EU. Pri tem priznanju je res bilo videti lestvico in zraven našega imena še slovensko zastavo. [smeh] 

Od katere knjige ste največ odnesli?

 
Zanimivo branje za male sive celice je knjiga z naslovom E=mc2, Davida Bodanisa. Skozi enostaven način spoznamo zgodovino najslavnejše enačbe ter njene razsežnosti do današnjih dni. Knjiga me vedno znova spomni, kako se moramo kot podjetje, posamezniki in družba odzvati na spremembe, jih skušati sooblikovati ter nikoli končati inovacijskega ciklusa o že poznanih dejstvih. Pomembno je, da vedno iščemo boljšo rešitev!


Katera je najpomembnejša lekcija, ki vas jo je življenje naučilo?

 
Ob lekcijah bi izpostavila dve. Prva je, da so edina konstanta spremembe. Kljub temu, da delujem v poslu, kjer so spremembe skoraj vsakodnevne, sem zelo  rada planirala za pol leta vnaprej, ker sem projektna, vedno iščem nekaj, kar je stalno. Vendar sem prišla do lekcije, da živi tukaj in zdaj, spremembe se bodo dogajale vedno. Po tem spoznanju lažje zadiham, ne hitim več,  določene stresne situacije, pa se me sploh več ne dotaknejo tako, kot včasih. 


Kaj najbolj obžalujete v življenju, če sploh kaj?

 
Nisem oseba, ki bi obžalovala stvari za nazaj. Sem mnenja, da kar je bilo, je bilo, in moraš naprej. So pa to lekcije, ki jih piše življenje. Zaradi različnih izkušenj postajamo boljši. 
 

Katera situacija, ko niste vedeli, ali vam bo uspelo vam je ostala najbolj v spominu?

 
Najtežja poslovna situacija je bila v letu 2014, ko eno leto skorajda ni bilo razpisov. Imeli smo ekipo 7-ih ljudi in smo čakali kaj bo. Takrat res nisem vedela kaj bomo. Vendar v takšnih težkih situacijah prideš do novih spoznanj. V tem času smo odprli podjetje na Hrvaškem ter začeli delati na predpristopnih skladih za HR podjetja. Istočasno smo tudi nekoliko po sreči dobili Italijana kot projektnega vodjo, ki je pa začel delati v našem podjetju na prijavah direktno v Bruslju (Horizon 2020). Situacija v kateri smo se znašli, me je prisilila, da smo šli v diverzifikacijo dejavnosti, vendar še vedno na področju, kjer smo močni. To pomeni nepovratna sredstva za podjetja. 

Na sliki Martina Anderlič in Kristina Kočet Hudrap, direktorici podjetja Tiko Pro. FOTO: Osebni arhiv
Na sliki Martina Anderlič in Kristina Kočet Hudrap, direktorici podjetja Tiko Pro. FOTO: Osebni arhiv

 

Kdo je (bila) najvplivnejša oseba v vašem življenju?

 
Moj oče. 


Katero živečo osebo ali osebe najbolj občudujete?

 
Podjetnik Sandi Češko mi je za vzor. Izjemna oseba, z jasno vizijo, strateškim pogledom na stvari, izjemen vizionar. Ko delaš z njim projekte, se vedno naučiš kaj novega. [smeh] Svoje znanje z veseljem deli med mlajše podjetnike ter nas opogumlja. 
 

Imate kakšen neizkoriščen talent?

 
Hmm, trenutno ni pravega dodatnega časa za vse ostale talente. [smeh] Poleg službe, otrok, psa (sva aktivna v kinološkem društvu), sem zelo rada športno aktivna. Vendar mi trenutni čas ne dopušča, da bi več časa namenila temu. So pa aktivnosti trenutno vedno prilagojene družinskemu življenju, trem malim otrokom. 


Kaj najbolj cenite in zakaj?

 
Najbolj cenim iskrenost, ker samo s takšnim pristopom lahko zgradiš odprte dolgoročne vezi med ljudmi. 
 

Katere vrednote so za vas najpomembnejše?

 
Zame so najpomembnejše vrednote vztrajnost, iskrenost in učenje. Brez vztrajnosti ne pridemo do končnega cilja, brez iskrenosti ni pravega odnosa (bodisi osebnega ali poslovnega). Radovednost oziroma učenje, pa je pot do zmage. 

Imate kakšne sanje, ki so še vedno neuresničene?

 
Vsi si želimo kaj več, je pa dobro, da ne pozabimo biti hvaležni za to, kar imamo. 


Če bi bili sami svoj mentor, kakšen nasvet bi si dali?

 
Včasih manj kompliciraj ter ob stresnih trenutkih večkrat zadihaj in šele nato odreagiraj. [smeh]


Brez česa v svoji karieri ne bi mogli uspeti?

 
Brez podpore moža ter širše družine. 


Kako uskladiti kariero in družino?

 
Včasih težje, včasih lažje. Sem mama trem hčerkam, starim 1, 4 ter 9 let. Z možem si razdeliva obveznosti doma. Vse poslovne obveznosti si skušam urediti v času, ko so otroci v vrtcu ter šoli. Popoldanski čas je namenjen njim ter mojim treningom s psom na kinološkem društvu. Ker sva oba z možem iz Koroške, živimo pa na Dravskem polju, nama prav pride kdaj tudi kakšna pomoč sosedov. 

Več iz rubrike