Od inženirke do managerke

Z inženirko informatike in inženirko strojništva smo iskali odgovore, zakaj so inženirke pomembne za družbo.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Ob koncu koledarskega leta se v medijih pripravljajo zanimivi seznami najrazličnejših top 10 profilov. Med njimi je tudi seznam najuspešnejših inženirjev, ki so postali managerji. Na njem najdemo imena, kot so Jeff Bezos (Amazon), Satya Nadella (Microsoft) in Tim Cook (Apple). Vzporedno lahko v Sloveniji sestavimo tudi seznam najuspešnejših inženirk, ki so postale managerke. Nanj bi zagotovo uvrstili Zdravko Zalar, direktorico podjetja SmartIS in članico upravnega odbora Združenja Manager, ter Špelo Jernejc, direktorico podjetja Procesni inženiring. Z inženirko informatike in inženirko strojništva smo iskali odgovore, zakaj so inženirke pomembne za družbo.

Zdravka Zalar. Foto: osebni arhiv
Zdravka Zalar. Foto: osebni arhiv
Intervju z Zdravko Zalar:

Kaj vas je tako pritegnilo v inženirstvu, da ste se odločili za študij v tej smeri?

Moja prva želja je bila arhitektura, a sem se nekako odločila za informatiko, ker je bila nekaj čisto novega. To je bil poklic prihodnosti, pa tudi štipendijo sem dobila.

Ste si takrat inženirstvo predstavljali drugače, kot morda nanj gledate danes?

Niti ne. Inženirski poklici so se mi vedno zdeli zanimivi, ker lahko ustvarjaš nekaj novega in daš pečat svojemu znanju.

Katera vloga vam je bolj 'domača'; vloga inženirke ali vodje, managerke?

Bolj domača mi je vloga managerke. Po moje je to osebnostna lastnost, ker biti vodja zahteva veliko mehkih veščin pa tudi malo psihologije.

Katera inženirska znanja in veščine uspešno uporabljate pri vodenju podjetja in poslovanja?

Vodenja podjetja je unikatno. Teh znanj in veščin se ne naučiš v šoli, ampak skozi dolgoletno prakso. Menim, da je tudi vodenje odvisno od tvojih osebnostnih lastnosti in tudi od panoge, v kateri deluješ.

image_alt
Hongkong: Stanovanja v velikosti parkirnih mest so nekaj običajnega

Inženirski poklic danes še vedno stereotipno velja za moškega. Tudi statistike zastopanosti spolov v tem poklicu to potrjujejo. Kako vi gledate na vlogo žensk v inženirskih poklicih in v managementu?

Ne vem, zakaj bi bili posamezni poklici samo za moške ali ženske. Sem celo mnenja, da so lahko ženske odlične inženirke, ker imajo že prirojeni natančnost in odgovornost. Seveda si morajo v prvi vrsti želeti opravljati poklic, za katerega so se odločile.

Zakaj so inženirke pomembne za družbo?

Menim, da je zelo dobro imeti mešane kolektive, ker lahko tako pokažejo ves svoj potencial. Ženske bodo morale zbrati pogum. Morale si bodo upati se zavihteti na vodilne pozicije ne glede na to, v katerem poklicu so. Je pa za ženske seveda veliko bolj zahtevno, ker je treba poskrbeti še za usklajevanje družinskega življenja sploh, ko so otroci še zelo majhni.

Špela Jernejc. Foto: Andrej Križ
Špela Jernejc. Foto: Andrej Križ
Intervju z Špelo Jernejc:

Kaj vas je tako pritegnilo v inženirstvu, da ste se odločili za študij strojništva?

Na začetku najbolj gospod Smith iz Julesa Verneja. On je znal vedno najti rešitve. Bil je prijazen in strpen. Kasneje se je izkazalo, da imam zelo rada naravoslovne predmete - fiziko, matematiko, kemijo, tako da inženirstvo skoraj ni bilo več vprašanje. Hkrati pa je bil strojni inženir tudi moj oče, ki je bil tudi eden od mojih vzornikov.

Ste si takrat to področje predstavljali drugače, kot morda nanj gledate danes?

Seveda imaš vedno neke romantične predstave o tem, kako neko delo izgleda. Sama sem vedno občudovala stroje za proizvodnjo izdelkov; kompleksne naprave, sestavljene iz robotov, transportne linije, peči, itd. Vedno se mi je zdelo, da so največje »face« tisti inženirji, ki razvijejo nek dovršen tehnološki izdelek. Sedaj lahko ponosno povem, da v našem podjetju dejansko izdelujemo dovršene tehnološke stroje in linije ter skupaj s kooperanti izdelujemo vrhunske naprave. Mislim, da so se meni romantične sanje kar uresničile!

Katera vloga vam je bolj 'domača'; vloga inženirke ali vodje, managerke?

V mojem srcu so na prvem mestu tehnologija, strojništvo, nenehno izobraževanje za razrešitev izzivov itd. V tem sem tudi bolj domača. Izzivi, ki jih prinaša vodenje, se seveda prepletajo z izzivi inženirstva. So pa prisotni tudi drugi, na primer, kako najti kader, kako navdušiti ljudi, da bomo skupaj ustvarjali prihodnost, na katera področja se je potrebno fokusirati.

image_alt
Izdelane sončne celice, tanjše od svinčnika

Katera inženirska znanja in veščine uspešno uporabljate pri vodenju podjetja?

Pri nas vse delamo malo bolj po 'inženirsko'. Izzivov se vedno lotimo skupaj, iščemo rešitve pri drugih ponudnikih, pregledamo konkurenco, poskušamo uganiti, v katero smer se odvija razvoj. Nato izberemo (včasih jo tudi sama) rešitev, za katero smatramo, da je najboljša. Ves čas pa se zavedamo, da morda nismo zaznali vseh vplivov in da lahko tudi zgrešimo. Predvsem se zaradi svojega poklica morda bolj zavedam, da ne obstaja najboljša rešitev oziroma da je mi zanesljivo ne vidimo.  

Inženirski poklic danes še vedno stereotipno velja za moškega. Tudi statistike zastopanosti spolov v tem poklicu to potrjujejo. Kako vi gledate na vlogo žensk v inženirskih poklicih in na vodstvenih mestih?

Dejstvo je, da nas je manj kot moških. Verjetno na izbiro poklica precej vplivajo zakoreninjeni stereotipi, vzgoja doma in v šoli, neutemeljena prepričanja pa tudi nepoznavanje poklica. Sem pa popolnoma prepričana, da pri delu v svojem poklicu zaradi spola nimam težav in da me, vsaj po prvem šoku, vsi jemljejo povsem enakovredno. Glede tega imamo ženske celo prednost, saj si nas vsi zapomnijo.

image_alt
Video: S TikTokom zasluži skoraj 300 evrov na dan

Zakaj ste inženirke pomembne za družbo?

Najprej bom odgovorila, zakaj smo inženirji pomembni za družbo. Zato, ker smo gonilo razvoja, ker pomagamo izboljšati procese, izdelke, tehnologijo. Tako predvsem zmanjšujemo izpuste v okolje in naredimo izdelke uporabne. Tudi v Sloveniji se moramo zavedati, da moramo proizvajati vrhunske izdelke, jih razvijati, jim pomagati, da bodo tržno zanimivi. Za vse to pa potrebujemo kader, inženirke in inženirje. Inženirke pa so dodatno potrebne zato, da s svojim drugačnim pristopom opazijo druge smeri. Včasih pa samo zato, da umirimo prenapete (moške) odnose.

Več iz rubrike