Leto sprememb na področju zaposlovanja

Ob 24. januarju, mednarodnem dnevu izobraževanja, in v času informativnih dni in vpisov na srednje šole in fakultete je največji karierno-zaposlitveni portal MojeDelo.com preveril, kako je epidemija leta 2020 vplivala na potrebe po zaposlenih v posameznih panogah.
Fotografija: FOTO:Suhadolnik Jože Delo
Odpri galerijo
FOTO:Suhadolnik Jože Delo

Leto 2020 je zaradi epidemije nepričakovano prineslo velike spremembe na področju zaposlovanja. Podjetja so bila v nekaterih panogah primorana okrniti delovno silo, na drugi strani pa se je v nekaterih panogah potreba po novih kadrih celo povečala. To se odraža tudi v številu zaposlitvenih oglasov na največjem zaposlitvenem portalu MojeDelo.com.


Naravoslovje najmočneje kljubuje epidemiji


 
Na nekatera področja epidemija ni vplivala negativno. Področje, ki najbolj kljubuje zaposlitvenim izzivom tudi v času epidemije, je naravoslovje ter z njim klasični tehnični poklici in znanstveni strokovnjaki, ki so v pomanjkanju že zadnjih nekaj let. V zelo velikem razmahu je IT-področje, pri katerem pa je opaziti spremembo strukture kadrov, ugotavljajo pri MojeDelo.com.
 
FOTO: Tomi Lombar / Delo
FOTO: Tomi Lombar / Delo
Zaradi avtomatizacije dela in računalništva v oblaku se manjša potreba po profilih, kot so sistemski administratorji, strokovnjaki za IT-podporo, database administratorji, mrežni administratorji in podobno. Raste pa povpraševanje po profilih, kot so strokovnjaki za kibernetsko varnost, strokovnjaki za zagotavljanje kakovosti in razvijalci za različne digitalne storitve ter razvoj programske opreme.
 

Področja zaposlovanja, ki jih je leto 2020 najbolj okrnilo

 
Ukrepi v času epidemije so se na MojeDelo.com odražali v velikem upadu zaposlitvenih oglasov na področju nepremičnin (-54 %), osebnih storitev in varovanja (-43 %) ter trgovine (-38 %). Ta področja bodo potrebovala svoj čas za ponovno okrepitev, vsekakor pa bo zaznan ponoven pozitiven trend rasti, ko se bodo vladni ukrepi spremenili in bo obratovanje znova mogoče v polni meri, ocenjujejo pri MojeDelo.com.
 

Področje, ki je v letu 2020 zaradi omejitev zabeležilo največji padec, kar 62 odstotkov, je področje gostinstva, turizma in potovanj. V omenjeni kategoriji so sicer pri MojeDelo.com zaznali upad zaposlitvenih oglasov že v preteklih letih, in sicer 9 odstotkov na letni ravni.
 

Delodajalci dajejo vse več poudarka na prilagodljivost kandidatov

 
Ne glede na zaposlitvene trende v času pred in med epidemijo ter po njej, velja, da danes delovna mesta prinašajo hitre spremembe. Formalna izobrazba nedvomno ostaja zelo pomembna, ugotavljajo pri MojeDelo.com, saj poleg pridobljenega znanja in naziva kaže tudi na osebnostne odlike posameznikov, vendar pa delodajalci zaradi hitrih sprememb iščejo pri kandidatih predvsem prilagodljivost in pripravljenost na osvajanje novih znanj, kar jim zagotavlja konkurenčnost na trgu.
 
FOTO: Delo
FOTO: Delo
Od kandidatov se, predvsem na digitalnem področju, pričakuje vse več. Ravno zato podjetja, ki želijo ostati konkurenčna, vlagajo v nenehna dodatna izobraževanja zaposlenih.
 
Tudi pri MojeDelo.com sledijo tej potrebi podjetij in v navezi z aplikacijo Smart Arena market postavljajo največjo tržnico vrhunskih e-izobraževanj za podjetja pri nas. Integriran napreden produkt bo zajemal vrhunska e-izobraževanja, testiranja in certificiranja, vsa izobraževanja pa se bodo konstantno osveževala, nadgrajevala in razvijala v skladu s potrebami organizacij in trga. Tako bodo podjetja hitreje, lažje in ceneje prišla do kakovostnih izobraževanj.

Kakšno karierno pot torej ubrati – slediti novim trendom?

 
Pri načrtovanju karierne poti je pomembno, da vsak posameznik ugotovi, kaj mu prinaša osebno zadovoljstvo, svetujejo pri MojeDelo.com, saj najmanj osem ur svojega dneva preživimo v službi. Kadar svoje delo opravljamo s strastjo in navdušenjem, občutimo izpolnjenost in tudi smisel, bolj pripravljeni pa smo svoja znanja tudi nadgrajevati.
 
Za uspeh v karieri je enačba preprosta: načrtovanje in vztrajnost vodita v uspeh. O svojih ciljih in željah je zato dobro natančno in skrbno razmisliti, jih zapisati ter ustvariti osebno vizijo, načrte pa prenesti v konkretno delovanje.
 

Več iz rubrike