Pustila varno službo in uspela v svetu kriptovalut

Nekdaj zavarovalniška agentka je zaradi kriptovalut zapustila udobje varne in redne zaposlitve, zdaj zasluži približno 80.000 dolarjev na mesec.
Fotografija: Brenda Gentry s hčerkama. Foto: osebni arhiv
Odpri galerijo
Brenda Gentry s hčerkama. Foto: osebni arhiv

Brenda Gentry je več kot desetletje delala kot zavarovalniška agentka pri ameriškem podjetju USAA, nakar je lani oktobra dala odpoved. Zapustila je svet tradicionalnih financ in se preusmerila v kriptovalute, v katere je začela vlagati med pandemijo. 46-letna mama je ustanovila podjetje za svetovanje na področju kriptovalut, ki ga vodi skupaj s svojima hčerkama. Zdaj zasluži toliko na mesec, kot je prej v celem letu in meni, da »NFT-ji in decentralizirane finance [DeFi] odpravljajo generacijsko prekletstvo revščine«.

image_alt
Kot najstnik brezdomec, danes uspešen podjetnik in milijonar

Splet jo pozna pod vzdevkom kripto mama

Gentryjeva v kriptovalutah vidi način za zbiranje in prenos premoženja na naslednje generacije. Skupaj z družino so navdušeni nad »priložnostmi brez primere, ki jih ponujajo kriptovalute", je 46-letna Američanka povedala za CNBC Make It. Pojasnila je, da je z investiranjem v kriptovalute začela leta 2020 in sicer z majhnimi zneski, nato pa postopoma vlagala vedno več.

image_alt
Stokrat zavrnjena, danes ima 34 milijard evrov vredno podjetje

Do začetka leta 2021 je dosegla precejšnje donose. »Moj naložbeni portfelj je v šestih mesecih presegel moj 401k [ameriški pokojninski načrt], za katerega sem potrebovala 11 let, da sem prišla do 200.000 dolarjev,« pravi Gentryjeva. Priznava, da so kriptovalute tvegana naložba, vendar se zaradi svojih izkušenj na področju financ in postopka skrbnega preverjanja dobro počuti, ko vlaga v ta prostor.

Foto: Edgar Su / Reuters
Foto: Edgar Su / Reuters
Zdaj je Gentryjeva na spletu znana kot 'kripto mama'. Še naprej osebno vlaga v digitalna sredstva, vendar v glavnem vodi podjetje Gentry Media Productions s svojima 23 in 19 let starima hčerkama. Podjetje nudi svetovanje na področju decentraliziranih financ (DeFi) in različnih NFT (nezamenljivi žetoni) projektov, Gentryjeva pa s tem običajno vsak mesec zasluži od 10 do 20 ethrov. To znese približno 40.000 do 80.000 dolarjev na mesec, ko je en ether vreden 4000 dolarjev. Za CNBC Make it je pojasnila, da je v prejšnji službi letno zaslužila približno 75.000 dolarjev.

NFT in DeFi odpravljajo generacijsko prekletstvo revščine

Gentryjeva vidi kriptovalute kot način, da svoji družini zagotovi boljšo prihodnost: »NFT in DeFi odpravljata generacijska prekletstva revščine. Pri kriptovalutah gre za finančno svobodo,« pravi kripto mama. »Večina ljudi, ki zaradi kreditnih omejitev ni mogla dostopati do posojil s tradicionalnimi finančnimi sredstvi, lahko zdaj vlaga v kriptovalute in si tam izposoja.«

image_alt
NaSvet kapitala: 10 kriptovalut z velikim potencialom

Protokoli DeFi zagotavljajo obrestne mere, ki so običajno privlačnejše kot pri tradicionalnih bankah, vstopna ovira za najemanje posojil pa je nizka v primerjavi s tradicionalnim sistemom. V večini primerov je edina zahteva za najem posojila DeFi zmožnost zavarovanja z drugimi kripto sredstvi, navaja CNBC Make it. Vendar ti dejavniki prispevajo tudi k temu, da je sistem DeFi zelo tvegan. Vlagatelji morajo razumeti tveganja in si pred nakupom vzeti čas za raziskave ter se posvetovati s strokovnjakom.

Foto: Dado Ruvic / Reuters
Foto: Dado Ruvic / Reuters
Čeprav so kriptovalute nestanovitne, namerava Gentryjeva graditi bogastvo z dolgoročnim ohranjanjem svojega premoženja. Tržišče »ne bo vedno naklonjeno bikovski rasti«, pravi. Strokovnjaki opozarjajo, da je treba vlagati le toliko, kolikor si lahko privoščite izgubiti, vendar se strinjajo, da je dolgoročna strategija držanja kriptovalut, kot je bitcoin, najboljša praksa.

Gentryjevi je sicer uspelo obogateti s kriptovalutami, vendar to, kar je dosegla, ni nujno enostavno ali zagotovljeno. Ko gre za naložbe v kriptovalute, finančni strokovnjaki priporočajo previdnost. Čeprav lahko vrednost nekaterih digitalnih kovancev in projektov hitro naraste, se lahko prav tako hitro zrušijo. Za CNBC Make it je pojasnila, da prejema številna sporočila ljudi, ki se želijo seznaniti s tem področjem, katerim odgovarja: »Ljudem moramo sporočiti, da so dnevi, ko je trg v rdečih številkah.«

image_alt
Luksuzna lepotica vabi na razkošno plovbo

Več iz rubrike