Najbogatejši Zemljan razkril svojo točno določeno dnevno rutino

Proces sprejemanja odločitev kroji našo prihodnost. Tega se dobro zaveda najbogatejši človek na svetu, ki je razkril, kako načrtuje svoj delovni dan.
Fotografija: »Dovolj je, če sprejmete manjše število zelo kvalitetnih odločitev,« pravi Bezos. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
»Dovolj je, če sprejmete manjše število zelo kvalitetnih odločitev,« pravi Bezos. FOTO: Reuters

Jeff Bezos je s 181,4 milijarde dolarjev premoženja najbogatejši človek na svetu. Je uspešen podjetnik, ki je prepoznaven predvsem kot ustanovitelj in direktor Amazona, največjega spletnega trgovca na svetu. Njegovo bogastvo in uspeh zagotovo nista naključje. Bezos ima točno določeno dnevno rutino in ustaljen proces sprejemanja odločitev.

Osem ur spanja


Kot poroča Daily Mail, je pred kratkim izšla knjiga z angleškim naslovom Invent and Wander, ki nam dalje boljši vpogled v življenje in način razmišljanja tega svetovno znanega podjetnika. Hkrati Bezos v knjigi razkriva, kako poteka njegov običajen delovni dan, kako razvršča tekoče opravke in kako se loteva procesa sprejemanja odločitev.

Bezos si vsako noč privošči osem ur spanja. FOTO: Reuters
Bezos si vsako noč privošči osem ur spanja. FOTO: Reuters
Bezos pravi, da temelj za sprejemanje dobrih odločitev postavi s tem, ko poskrbi, da vsako noč spi osem ur. Dan začne na umirjen način. Vzame si čas za zajtrk z družino, popije kavo in prebere časopis.  

Ker so možgani najbolj spočiti zjutraj, tekom dneva pa njihove zmožnosti postopoma upadajo, se pomembnejših sestankov udeležuje zgolj do 10. ure dopoldan. Vsak dan sprejme največ tri pomembne odločitve, vse pomembnejše delovne naloge pa opravi do 17. ure. Če mu v tem času česa ne uspe postoriti, to raje prihrani za naslednji dan.
 

Pomembna je kvaliteta sprejetih odločitev


»Vaša naloga ni, da sprejmete na tisoče odločitev vsak dan. Dovolj je, če sprejmete manjše število zelo kvalitetnih odločitev,« piše Bezos.

Ko sam sprejema odločitve, se pri tem sprašuje, kakšne rezultate mu te lahko prinesejo čez nekaj let.


»Razmišljati je treba za dve ali tri leta vnaprej. Če razmišljate na tak način, potem vam danes ni treba sprejeti 100 odločitev. Če sprejmem tri dobre odločitve na dan, je to dovolj. Morajo pa biti kar se da visoko kakovostne,« je v svoji knjigi še dodal Bezos.

Ustanovitelj Amazona je v knjigi med drugim zapisal, da je treba ločiti med pomembnimi in manj pomembnimi odločitvami. Bolj kot je neka odločitev pomembna za prihodnji razvoj dogodkov, več časa ji je treba nameniti in razmisliti o vseh možnih scenarijih. Po drugi strani se določenim manj odločilnim vprašanjem ni smiselno predolgo posvečati, saj nam sicer jemljejo dragoceni čas, ki bi ga lahko namenili čemu drugemu.


V času množičnega zapiranja zaradi epidemije si največji spletni trgovec zopet mane roke. V prazničnih dneh naj bi po poročanju Adobe Analytics Amazonova spletna prodaja narasla za kar 33 odstotkov.

Več iz rubrike