Indijski startup v manj kot dveh letih do milijarde dolarjev

Nekdanji izvršni direktor Appla je razvil indijsko podjetje, ki se je v zgolj 21 mesecih uvrstilo med samoroge.
Fotografija: Nirmit Parikh. Foto: Apna
Odpri galerijo
Nirmit Parikh. Foto: Apna

Indijsko podjetje Apna je bilo ustanovljeno pred 21 meseci, pred kratkim pa se je njegova vrednost povzpela že na zavidljivih 940 milijonov evrov oziroma 1,1 milijarde dolarjev, s čimer se je uvrstilo med samoroge, navaja Tribune Content agency.
 
Apna je profesionalna platforma, ki jo je ustanovil nekdanji izvršni direktor Appla Nirmit Parikh. Zaradi izdatnega financiranja se je vrednost podjetja od junija 2021 skoraj podvojila in dosegla zavidljive številke. Danes ima tako status najhitreje rastočega startupa, pridobil pa je tudi status samoroga, kamor spada le peščica podjetij po svetu.
 
image_alt
40-metrski luksuzni katamaran očara na prvi pogled

V delovanje podjetja so investirali številni vlagatelji. Med njimi so tudi Insight Partners, Owl Ventures, Sequoia Capital India in Lightspeed India.
 
Apna je profesionalna platforma, ki je namenjena povezovanju na področju zaposlovanja. Uporabljajo jo usposobljeni strokovnjaki, kot so mizarji, slikarji, prodajni agenti in kozmetičarke. Znotraj aplikacije se je možno povezovati z drugimi in izkoristiti priložnosti za nadgrajevanje znanja.
 
Zaposlovanje. Foto: Shutterstock
Zaposlovanje. Foto: Shutterstock

»Apna temelji na novem družbenem in interaktivnem pristopu pri povezovanju delodajalcev z iskalci zaposlitve,« razlaga Parikh.

Platformo uporablja več kot 150.000 indijskih podjetij, prek nje vsak mesec poteka več kot 18 milijonov razgovorov

 
Trenutno jo uporablja 16 milijonov uporabnikov, od tega več kot 150.000 indijskih podjetij, prek platforme pa vsak mesec poteka več kot 18 milijonov zaposlitvenih razgovorov. Med drugim jo uporabljajo tudi podjetja Zomato, Flipkart, Urban Company, Byju’s, PhonePe in Burger King.
 
image_alt
Največje in najdražje bivališče na svetu v stečajnem postopku

»Menim, da je tolikšna vrednost podjetja nič drugega kot pokazatelj, da gremo v pravo smer. Podjetje je bliskovito zraslo. Močen pristop in uspešnost podjetja sta med vlagatelji ustvarila veliko mero zaupanja. Posledično se je nabor investitorjev podvojil,« je o uspehu Apne za Economic Times povedal Parikh.
 
Še junija je bil startup prisoten v 14 mestih, do danes pa je svojo pojavnost razširil na 28 mest. Pridobljena sredstva bo Apna uporabila za razvoj izdelkov in širitev svoje ekipe. Prav tako se nameravajo s pomočjo pridobljenega zneska razširiti na nove trge, kot so Afrika, Bližnji vzhod in ZDA.
 
Po besedah Parikha je podjetje v zadnjih 15 mesecih zraslo za kar 125-krat. Povedal je še, da jim bo investitor Owl Ventures, ki se osredotoča na tehnologijo, pomagal na poti do znanja in tehnologije.
 
image_alt
Hči Steva Jobsa ne bo podedovala niti centa

»Veliko nameravamo vlagati v tehnologijo usposabljanja, saj je to nekaj, kar svet danes potrebuje. Owl bo naš partner, ki nam bo na tem področju pomagal z idejami,« je še dodal Parikh.

Več iz rubrike