Dm najbolj zaželen delodajalec

Podjetje dm-drogerie markt je že 13. leto zapored najbolj zaželen delodajalec na Hrvaškem.
Fotografija: Dm-drogerie markt je na Hrvaškem delodajalec prve izbire za vse skupine anketirancev, ne glede na zaposlitveni status. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Dm-drogerie markt je na Hrvaškem delodajalec prve izbire za vse skupine anketirancev, ne glede na zaposlitveni status. Foto: Shutterstock

Hrvaški portal MojPosao je minuli teden objavil raziskavo o najboljših delodajalcih, v kateri je sodelovalo več kot 24. 000 zaposlenih.

Raziskava je bila izvedena že osemnajsto leto zapored, letos pa se je med prve tri najbolj zaželene delodajalce uvrstilo tudi hrvaško podjetje.

image_alt
Rimac z vrtoglavim zneskom podira rekorde

Anketiranci so morali poimenovati delodajalca 'prve', 'druge' in 'tretje' izbire, pri čemer je 'prvi' dobil tri, 'drugi' dve, 'tretji' eno točko, na podlagi katere je bila izračunana skupna uvrstitev.

Tako je dm-drogerie markt osvojil 19,08 odstotka točk, Lidl Hrvaška 5,57 odstotka točk, Rimac Group pa 4,44 odstotka točk.

»Domače podjetje se je (končno) uvrstilo med prve tri najbolj zaželene delodajalce na Hrvaškem,« so na portalu MojPosao komentirali tretje mesto Rimac Group na lestvici.

Med prve tri najbolj zaželene delodajalce se je uvrstilo tudi podjetje Rimac Group. Foto: DENIS LOVROVIC/AFP
Med prve tri najbolj zaželene delodajalce se je uvrstilo tudi podjetje Rimac Group. Foto: DENIS LOVROVIC/AFP

Zaposlenim najbolj pomembna varnost zaposlitve

Za razliko od preteklih let, ko so bili najpomembnejši dejavnik pri ocenjevanju stopnje privlačnosti posameznega delodajalca, harmonični odnosi na delovnem mestu, je v zadnjih dveh letih zaposlenim najbolj pomembna varnost zaposlitve. Tako je namreč odgovorilo kar 48 odstotkov vprašanih, medtem ko se 40 odstotkom anketirancem zdijo najpomembnejši harmonični odnosi. Malo manj, 37 odstotkov zaposlenih pa je odgovorilo, da je ključen dejavnik za privlačnost zaposlitve družbena odgovornost delodajalca.

Kljub splošnemu mnenju, da je višina plače najpomembnejši razlog za željo po delu pri določenem delodajalcu, pri delodajalcu prve izbire ni tako. Višina plače in druge materialne ugodnosti so namreč ključen dejavnik privlačnosti le za 35 odstotkov anketirancev.

Za anketirance, za katere je dm-drogerie markt delodajalec prve izbire, je varnost zaposlitve ključnega pomena, enako pomembni pa so tudi višina plače, harmonični odnosi na delovnem mestu in družbena odgovornost delodajalca. Lidl je zaželen delodajalec predvsem zaradi varnosti zaposlitve, Rimac pa predvsem zaradi harmoničnih odnosov na delovnem mestu.

image_alt
Se izplača oddajati apartma na Hrvaškem?

»Nenehno vlagamo v naše zaposlene, tako sedanje kot bodoče. Veliko pozornost namenjamo tudi selekcijskemu postopku ter napredovanju in rasti naših zaposlenih. Njihove povratne informacije so nam izjemno pomembne, saj nam razkrijejo, ali smo na pravi poti,« je povedala Dunja Firšt, direktorica kadrovske službe v Kauflandu, ki se je znašel na sedmem mestu lestvice najbolj zaželenih delodajalcev.

Dm prva izbira ne glede na zaposlitveni status

Dm je najbolj privlačen delodajalec tako za moške kot za ženske, a vseeno bolj privlačno za ženske, ugotavlja raziskava. Pri ženskah je na drugem mestu LIDL, sledi mu pa trgovina MÜLLER Zagreb. Pri moških je na drugem mestu Rimac Group, na tretjem pa LIDL. 

Dm-drogerie markt je delodajalec prve izbire za vse skupine anketirancev, ne glede na zaposlitveni status, čeprav je nekoliko manj privlačen za anketirance, ki se še šolajo. LIDL je na drugem mestu med zaposlenimi in brezposelnimi, medtem ko je skupina Rimac na drugem mestu med anketiranci, ki še študirajo. 

Na tretjem mestu za brezposelne in tiste, ki se še šolajo, je MÜLLER, za zaposlene pa LIDL, še razkriva raziskava.

image_alt
Kako bodo Hrvati zaokrožali cene po uvedbi evra?

Več iz rubrike