Direktorji ameriških bank nenaklonjeni delu od doma

Po številnih mesecih dela od doma bodo zaposleni pri banki JPMorgan zopet delali v pisarnah.
Fotografija: Delo od doma ima številne pomanjkljivosti / FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Delo od doma ima številne pomanjkljivosti / FOTO: Reuters

Kot poroča Business Insider, so direktorji ameriških bank izrazili dvome glede smiselnosti dela na daljavo. Jamie Dimon, generalni direktor JPMorgan, je pred kratkim izjavil, da namerava zaposlene pozvati, da se v pisarne vrnejo v roku nekaj tednov, četudi le za dan ali dva na teden.

Dodal je, da pričakuje, da bo polovica zaposlenih do oktobra delala v pisarnah za polni delovni čas. Zaščitne maske naj pri tem ne bi bile v uporabi. Opozoril je na številne poklice, pri katerih zaradi narave dela zaposleni ne delajo na daljavo, kot so gasilci, policisti, sanitarni delavci in drugi. S tem je izrazil dvom o smiselnosti načrtovanja dela od doma.
 

Zoom sestanki manj učinkoviti od sestankov v živo


Po Dimonovem mnenju Zoom sestanki ovirajo hitro odločanje in zavirajo spontanost. Mladi bankirji prek dela od doma ne dobijo možnosti, da bi se na optimalen način uvedli v svet bančništva.

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
Tudi David Solomon, generalni direktor banke Goldman Sachs, si prizadeva, da bi zaposleni čim prej spet delali v pisarnah. Že februarja letos je povedal, da ima delo na daljavo številne negativne učinke na delovanje banke. Virtualno usposabljanje mladih bančnikov ni primerljivo z usposabljanjem v živo.

Dimon je povedal, da ima dostikrat težave s tem, da naveže stik z zaposlenimi, ki delajo od doma, kar vidi kot veliko pomanjkljivost. Kljub temu se skuša čim bolj prilagoditi trenutni situaciji in potrebam zaposlenih.
 

Delo od doma naj bi vplivalo na duševno zdravje zaposlenih


Dimon je dejal, da je bilo že pred pandemijo nekaj zaposlenih, ki v pisarnah niso bili ves čas. Po pandemiji se bo ta delež predvidoma povečal. Približno 30 odstotkov zaposlenih naj bi delno delalo od doma in delno v pisarnah. V podjetju bodo sprejeli tudi druge ukrepe, s katerimi se bodo prilagodili novim razmeram.


Generalni direktor JPMorgan je spregovoril tudi o negativnih učinkih dela na daljavo. Zoom sestanki naj ne bi zagotavljali pridobivanja učinkovitih povratnih informacij. Delo na daljavo naj bi vplivalo na duševno zdravje zaposlenih, povečale naj bi se možnosti pojava depresije.

Dimon je dejal, da nima pooblastil, da bi od zaposlenih zahteval, naj se cepijo proti koronavirusu. Jih bo pa spodbujal, da to naredijo. Kot še dodaja, se bo morda situacija v prihodnje spremenila in bodo podjetja dobila te pristojnosti.
 

Več iz rubrike