Delo za življenje in življenje za delo sta dve različni stvari

Imeti službo in občutek pripadnosti sta pomembna. Ne glede na to, kaj počnemo in kje delamo, imamo nek občutek lastne vrednosti, saj prispevamo k družbi. Vendar …
Fotografija: FOTO: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Kako ločiti poslovno in zasebno življenje? Predvsem danes, ko večinoma delamo od doma? Nekateri z lahkoto. Spet drugi imajo težave, saj s svojim delom določajo, kdo so. Te težave so naslednje:
  • Izgorelost – ker nas služba opredeljuje, jo imamo vedno v mislih. Zdi se nam, da smo vedno v službi.
  • Nezadovoljstvo – zaradi prekomernega dela lahko začnemo sovražiti svojo službo, kar vpliva na kakovost našega življenja.
  • Odnosi – če vedno delamo in se pogovarjamo samo še o delu, lahko trpijo naši odnosi s prijatelji in družino.
  • Rezultat – sčasoma lahko zaradi zgoraj omenjenih težav trpi tudi podjetje. Naša delovna aktivnost se namreč poslabša, mi pa vlagamo še več, da bi izboljšali rezultat. Gre za začaran krog, saj se ponovno znajdemo na prvi točki – izgorelost, nato sledi povečano nezadovoljstvo, še slabši odnosi in tako dalje.
FOTO: Delo
FOTO: Delo
To so le štiri težave, s katerimi se bomo soočili, če dovolimo, da služba prevzame našo kontrolo nad življenjem. Spodaj, pa so štirje nasveti strokovnjakov, namenjeni, da se oseba na novo definira.
 

Ponovno določite dosežke

 
Dolgo ste se trudili, da ste tam, kjer ste. Na svoje mejnike ste neizmerno ponosni in si to tudi zaslužite. Pomembno pa so tudi dosežki zunaj dela.
 
Na primer, morda se odločite, da se želite naučiti peči domač kruh. Ali pa se želite lotiti novega hobija. Ti dosežki so prav tako pomembni kot vaša služba.
 
Ni nujno, da gre za nekaj prelomnega. Toda naredite to zase, ne druge. Naredite to, ker to želite storiti.
 

Dnevna dejavnost

 
Popoldanska dejavnost je odličen način, kako odmisliti službo. Tako lahko na novo definirate svoje sposobnosti zunaj kariere. Tu gre bolj za to, da si dokažete, da lahko počnete vse, kar želite, tudi zunaj delovnega mesta.

Omejite pogovor o delu

 
Če se med večerjo vedno pogovarjate o delu, bi to morali spremeniti. Če težko spreminjate teme in nehate govoriti o delu, ko ste doma, določite pravilo, da lahko o delu razpravljate le 30 minut po prihodu domov. Delovno in domače življenje naj bo čim bolj ločeno.
 

Razširite svoj krog prijateljev in znancev zunaj službe

 
FOTO: Getty Images/iStockphoto
FOTO: Getty Images/iStockphoto
Ko se znajdete v družbenem krogu, ki vključuje samo ljudi iz službe, se še vedno opredeljujete po svojem delovnem mestu. Prav je, da se družite s prijatelji iz službe. Le urnika druženja ne omejujte na prijatelje na delovnem mestu.
 
Ali radi berete? Pridružite se knjižnemu klubu. Radi kolesarite ali hodite v hribe? Pridružite se lahko različnim društvom. Obstaja veliko načinov, kako najti druge ljudi, s katerimi se lahko povežete in z njimi preživite čas. Le pomislite, kaj še radi počnete. 
 
Nič ni narobe, če ste ponosni na to, kar počnete in kar ste dosegli. Vendar je velika napaka, če je to edino ali najpomembnejše v vašem življenju. Ne omejujte se samo na svoje delo. Življenje ponuja veliko več, kot le kariero.
 

Več iz rubrike